Foto: Kristian Wanvik/Trondheim kammermusikkfestival. Bildet er fra forestillingen "Driv" i dokken på Solsiden under Kamfest 2021.

Kultur og idrett

Direktørområdet kultur og idrett består av de tre tjenesteområdene Kunst og kultur, Kirke og gravlunder og Idrett og friluftsliv. Et fellestrekk for de tre er at mye aktivitet skjer i regi av eksterne parter. Det betyr at kommunen innen området har en viktig rolle som tilrettelegger, i tillegg til å være en betydningsfull bidragsyter.

Hovedutfordringer

Trondheim er en by i vekst. Innbyggerne forventer at kommunens tjenestetilbud - også innen kultur og idrett - holder tritt med befolkningsutviklingen. Dette byr på utfordringer for området. Terskelen kan over tid oppleves høyere for utbygging av viktig kulturell og idrettslig infrastruktur enn for andre områder der tjenestetilbudet i større grad er lovregulert.

En opplevd mangel på arenaer og lokaler for aktivitet og arrangement er en gjennomgående utfordring for hele direktørområdet. Innen kunst- og kulturområdet etterspørres flere og bedre arenaer til øving og framføring. Dette gjelder både det frivillige og det profesjonelle feltet. Befolkningsveksten skaper behov for flere fritidsklubber for ungdom og flere bydelsbibliotek. Dette er områder der dekningen er knapp fra før. En helhetlig bibliotekplan er bestilt og under utarbeidelse. Trondheim kommunes bruk av midler (målt i kroner per innbygger) til bibliotekene ligger i dag vesentlig under snittet for ASSS-kommunene.

Innen idrett og friluftsliv gjør politiske vedtak at flerbrukshall og 7-erbane kunstgress i hovedsak bygges som en del av nye skoleanlegg. Ønsket om flere idrettsflater er likevel større enn dagens samlede kapasitet. I en by som vokser og skal fortettes er det en generell knapphet på tilstrekkelig plass til nye idrettsarenaer, som er arealkrevende da de skal dekke behov innen flere idretter. Idrettstomta på Tiller er det siste store området som ligger inne i kommunens planverk som framtidig reserve til formålet.

Hovedprioriteringer

Trondheim kommune har vedtatt overordnede planer som gir retning for arbeidet og indikerer hovedsatsingsområder for planperioden. Sammen og hver for seg inneholder planene ambisjoner om et løft for Trondheim som attraktiv by (kulturby, idrettsby, kirkehovedstad og pilegrimsby).

Samarbeid på tvers av ulike fag- og direktørområder internt i kommunen og med eksterne aktører er avgjørende for at mål og ambisjoner i de vedtatte planene skal kunne innfris. Mye er allerede gjort. Like fullt er det en ambisjon å styrke det tverrfaglige samarbeidet, ikke minst mot de to store områdene helse og velferd og oppvekst og utdanning.

Ferdigstillelsen av utbyggingen i Granåsen idrettspark er en klar prioritering for området. Det er viktig å oppfylle de forpliktelsene som Trondheim har tatt på seg i forbindelse med ski-VM i 2025. Men minst like viktig er det å fullføre byggingen og oppgraderingen av Granåsen til et robust og nøkternt anlegg for hverdagsidretten i byen og regionen.

Koronapandemien har preget det norske samfunnet sterkt helt siden 12.mars 2020. Idretten, kulturlivet og frivilligheten har vært blant de mest skadelidende i denne perioden. Pandemien har forhindret aktivitet og avdekket et sårbart økosystem innen spesielt kultur og frivillighet. Inaktivitet har vært en stor utfordring.

Selv om få av tjenestene er lovpålagte (bibliotek er et unntak), er de fleste enige om at kunst, kultur, idrett og den generelle frivilligheten også har en viktig forebyggende helseeffekt, fysisk og psykisk. For Trondheim kommune blir det viktig å legge til rette for at så mye som mulig av aktiviteten kan komme i gang igjen. Flere vil trolig ha behov for storsamfunnets drahjelp for å gjenopprette sine tilbud, selv om selve pandemien forhåpentligvis er over. Vi har fortsatt ikke full oversikt over frafallet i de ulike idrettsgrenene, innen kulturlivet og ikke minst innen frivilligheten.