Kvalifisering og velferd

Hovedoppgaven til enhetene på området kvalifisering og velferd er å bidra til at innbyggere med ekstra behov for opplæring og kvalifisering har god tilknytning til arbeidslivet, og slik får mulighet til å forsørge seg selv. Noen innbyggere vil av ulike årsaker ikke være i ordinær jobb. Det er likevel viktig at disse lærer seg språk, utvikler ferdigheter og får delta i meningsfylt aktivitet og har en tilhørighet i samfunnet. Økonomisk rådgiving og økonomisk støtte er i tillegg viktige tjenester.

Hovedutfordringen i denne planperioden er at området mister inntekter på grunn av lavere flyktningebosetting. Kommunens tilbud må tilpasses nye rammer. En andel av flyktningene vi har bosatt for flere år tilbake trenger fortsatt både tjenester og stønad. Folk skal fortsatt få både økonomisk bistand, opplæring og hjelp til å bli økonomisk selvstendige, men vi må utforme et mer kostnadseffektivt tilbud.

Gjennom “Pilot 0-24” ønsker kommunen å utvikle nye former for arbeid med utsatte familier. Mange av kommunens virksomheter må samarbeide for å gi et godt og helhetlig tilbud til familier som har sammensatte utfordringer, for å sikre at alle barn og unge har gode oppvekstvilkår.

Om området

Utfordringsbilde og strategier

Formelle kvalifikasjoner øker sjansen for stabil jobbtilknytning. Noen av disse kvalifiseringsløpene tar flere år, og noen deltakere behøver sosialhjelp for å finansiere livsopphold i denne perioden. Strategien for bosatte flyktninger ble omtalt i handlings- og økonomiplanen for 2020-2023 som “KIPE” - en satsing på mer individuelle løp i samarbeid mellom introduksjonsprogrammet, NAVs tiltak og voksenopplæringen.

Les mer om utfordringsbilde og strategier

Driftsbudsjett

Hovedsatsingen innenfor driftsbudsjettet på Kvalifisering og velferd er å få flere flyktninger og innvandrere over i lønnet arbeid eller utdanning som kvalifiserer til arbeid.

Les mer om kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett for kvalifisering og velferd