Permacultuur

Wat is Permacultuur?

Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een lange termijn overleving van beide. Met permacultuur kun je een lekkere eetbare tuin ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is. Ook kun je met permacultuur leren hoe je je huis energieneutraal of zelfs energieproducerend kunt maken. Het slimme ontwerpsysteem van permacultuur biedt praktische mogelijkheden om zelf te bouwen aan een wereld die ook op de lange termijn is vol te houden.

Het woord permacultuur is een samengesteld begrip van de woorden 'permanente agricultuur' en 'permanente cultuur'. Permacultuur is omschreven in Australië in de jaren 70 door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren. Dit deden ze gedeeltelijk als reactie op het toenmalige landbouwsysteem in Australië wat veel ongewenste problemen met zich meebracht. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt zelf een functioneel ecosysteem na te bouwen. Permacultuur zoekt vooral naar win-win situaties waar zowel de mens als de natuur het meeste voordeel bij heeft.

Permacultuur in de moestuin

Twee belangrijke principes van permacultuur zijn: werken met de natuur en zorgen voor gesloten kringlopen.

In de moestuin houdt dit onder andere het volgende in:

- geen gebruik maken van minerale meststoffen of pesticiden (beiden zijn zeer milieubelastend)

- geen afval creëren, elke restant kan nuttig zijn voor een ander organisme

- zorgen voor een levende bodem, dit is het begin van succes in de groentetuin. Om hiertoe te komen wordt de bodem zo weinig mogelijk bewerk, gespit, omgewoeld. De bodem wordt als het kan ook bedekt, een naakte bodem is zeer ongunstig voor het bodemleven

- organisch materiaal wordt gecomposteerd, compost zorgt voor een levende bodem

- stimuleren van natuurlijke vijanden

- ...