peer 'Pistoolpeer'

De pistoolpeer is een lokale Oost-Vlaamse peer uit de streek Aalst - Sint-Lievens-Houtem in België. De kleine bruingroene vruchten, met een rode blos aan de zonzijde, zijn rijp in oktober. Het is een kleine, harde en korrelige peer die zich uitstekend leent tot verwerking, meerbepaald het zoetzuur inleggen in azijn en suiker met een beetje kaneel. Ook inleggen in rode wijn werd gedaan.

De pistoolpeer, meestal gekweekt op hoogstam, was destijds algemeen bekend in de streek van Aalst, maar is nu zo goed als uitgestorven. Medeoorzaak is het massaal rooien van hoogstamboomgaarden in de jaren 70, ingevolge de Europese rooipremieregeling. Ze werd na een lange zoektocht herontdekt door leraar Jan Louies van het Aalsterse Lyceum.

De aanleg van een hoogstamboomgaard met pistoolpeer wordt sinds 2003 door de Vlaamse Regering gesubsidieerd ingevolge het ministerieel besluit Bescherming genetische diversiteit hoogstamboomgaarden. Probleem is echter dat plantmateriaal quasi onvindbaar is. Van een paar overgebleven exemplaren op oude boomgaarden zijn in 2009 enten genomen door de Werkgroep Groene School van het Lyceum Aalst. De jonge boompjes staan in de schoolproeftuin. Verdere vermenigvuldiging moet de soort van de ondergang redden. Ook twee andere Aalsterse perensoorten, Grize d’Alost en Ganzenbol, werden door de werkgroep uit de vergetelheid gehaald. Een vierde soort, Blinkmadammen uit Aalst –Baardegem, kon niet meer opgespoord worden. (bron: Wikipedia)

Het verhaal van de herontdekking van de 'Pistoolpeer': 'We vonden al enkele soorten, maar de pistoolpeer die ooit zo typisch was in de streek van Aalst, bleef onvindbaar', zegt Jan Louies. 'Ik herinner me uit mijn jeugd dat mijn moeder elk jaarpistoolpeerkes inlegde in wijnazijn en suiker. Die zuurzoete smaak is onvergetelijk. Mijn moeder kocht ze op de markt, maar wist niet meer waar we ze nu nog zouden vinden. Tot haar vriendin Yvonne, die afkomstig is van Denderhoutem, zich herinnerde dat in de Denderhoutemse Vondelen zo'n boom stond. We trokken erheen en hij stond er nog.' De boom is eigendom van Hendrik Staels en zijn echtgenote Sophie Walravens, die een jaar geleden een woning kochten in Vondelen met in de voortuin een oeroude perenboom. 'Eigenlijk staat hij een beetje in de weg naar onze garage', zegt Sophie Walravens 'Er schuurde al enkele keren een auto tegen. Maar we vinden hem zo mooi en lieten hem staan. Nu we weten dat hij zo'n zeldzame peren draagt, zullen we hem extra koesteren.'