Luzerne

naam: Luzerne (Medicago sativa)

type: Vlinderbloemige groenbemester, kiemgroente

oorsprong: Het is een plant die reeds eeuwen wordt geteeld in de landbouw maar door het opkomen van de kunstmest zeker in Vlaanderen quasi volledig is verdwenen.

eigenschappen: Luzerne is een vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie, wat hem in staat maakt in samenwerking met Rhizobium-bacteriën stikstof in de bodem te binden. Luzerne in inheems in Europa. Luzerne groeit het best op een goed doorlatende, kalkhoudende bodem. Luzerne kan tot enkele meters diep wortelen. Luzerne is niet zelfverdraagzaam en dient dus ingepast te worden in een goede teeltwisseling. Het is een goede voorvrucht voor andere gewassen. Door het diepe en uitgebreide wortelstelsel wordt de structuur van de grond verbeterd en kan organische stof tot grote diepte in de bodem gebracht worden. De stikstof die vrijkomt bij vertering van het wortelstelsel is deels beschikbaar voor volggewassen. Extra bemesting is niet nodig.Luzerne bevat veel calcium, kalium, zwavel, cobalt (vit. B12) en een goede aminozurenbalans.

teelt:

- zaai: Luzerne wordt gezaaid tussen half april en eind juni. Het wordt echter aangeraden niet te wachten met zaaien als de omstandigheden goed zijn vanaf haf april. Ik een bodem met voldoende kalk (pH>5,5) is enting met Rhizobium meliloti in feite niet nodig. Luzerne kan vooral in het begin een probleem vormen. Luzerne kan daarom gecombineerd worden met rode, witte of Alexandrijnse klaver. Luzerne wordt best niet meer dan 4 opeenvolgende jaren verbouwd. Luzerne is weinig gevoelig voor ziekten en plagen.

- Luzerne wordt vooral geteeld als groenbemester

- Kiemen van luzerne zijn voedzaam en worden alfalfa genoemd