Verkavelingen

Albert Dumont en verkavelingen
In 1919 heeft hij zelf samen met O. Van Rysselberghe een aanzet gegeven door het "Rapport à la Comission du littoral Belge" op te stellen. Niet alleen de invloed van de Engelse urbanisten maar ook de bevindingen van professor Massart zijn hierin terug te vinden om de waardevolle duinen te beschermen tegen de immobilia (uit "Esquisse de la géographie botanique de la Belgique"). "...De duinen zijn kwalitatief zeer waardevol en moeten eigendom worden van alle Belgen.... ook moet versnippering van bouwwerken vermeden worden..en de verdere ontwikkeling geïntegreerd en gestuurd gebeuren ..ieder gebouw in de duinen tast zijn karakter aan en alleen een verloren vissershuisje is daar echt op zijn plaats...het kwaad is geschied, men moet de schade verder beperken en beschermingsregels vastleggen..alleen de staat kan hieraan iets doen vooral door zelf terreinen op te kopen..de gemeente moeten "comités spéciaux" hebben om de esthetiek van de bouwvergunningen vast te leggen..ook moeten "syndicats" opgericht worden tussen gemeentelijke ambtenaren en immobilia om wildgroei te voorkomen..." . In dit document uit 1919 zijn en ganse reeks voorstellen waar de meeste nu gereglementeerd zijn. Hobé die toen al gemeentearchitect was in De Panne - en dus van ervaring kon spreken- heeft hierop geantwoord dat hij daar niet in geloofd. De staat had reeds geprobeerd de Westhoeduinen te kopen en was op grote tegenstand van de groot grondbezitters gestoten en de gemeenteadministratie is zich niet bewust van de "esthetische waarde" van de duinen en kent haar rechten en plichten niet i.v.m. stedenbouw.

Op de dag van vandaag is De Panne omringt met een onschatbare waarde aan wettelijk beschermde natuurgebieden. Er is dus geen gevaar voor verder inname van die duinen. Wel is het zo dan voor de interne stedenbouw bijna alle BPA's verjaard zijn (ook dat van de Westhoekverkaveling welke meer dan 30 jaar is). Toch is er intern in de gemeente een drukke "herbouw" activiteit. Om wildbouw en rechtsonzekerheid te vermijden is het wenselijk deze BPA's te vernieuwen. De stedebouwkundige VISIE van het beleid moet DRINGEND opgesteld worden. Waar appartementenvilla's, hoe hoog, afstanden, garages...?

Het is zeker niet goed te keuren dat het huidig VEDA beleid reeds meerdere jaren zit te treuzelen om het ontwerp-BPA van DUMONTWIJK te finaliseren. Benieuwd wat ze zullen aankondigen in hun verkiezingsprogramma. 

Ook is het nog verder onaanvaardbaar dat alleen het schepencollege beslist over de bouwvergunningen. In veel gemeente is dit een speciale commissie met o.a. uitwendige experten en/of leden van de GECORO.
Zeer duidelijk moet aangegeven zijn waar villazones en appartementbouw zones mogen komen (vb hierboven van aanzet die ik in de GECORO gegeven heb 5 jaar geleden. Nog geen vooruitgang!

Eerste maquette van de Westhoekverkaveling