De familie Maskens

Die naam MASKENS wordt gebruikt voor 3 zaken in De Panne: de villa, het kasteel en de straat.

Rechts de villa Paul Maskens (1 van de 3 "Koninklijke Villa's" van tijdens de Eerste Wereldoorlog). De witte villa in Italiaanse bouwstijl is het Paviljoen Bortier. De middelste villa ontbreekt hier nog nl Villa de Terschueren. De villa zou van 1914 dateren en is ook gekend als Villa Albert Ier.


Hieronder staat villa Maskens vooraan links. De baan is de Pannekalsijde met aan het strand de 'optrek' (nu Esplanade). De villa met torentje, 'Bel-Air' (waar nu de New Miro), was de villa van de eerste burgemeester van De Panne: Ernest d'Arippe. De straat in het verlengde van de Maskenslaan noemde voordien 'Avenue de la Gare'.

1. Villa Maskens op het strand (sinds het bijna 4 jarig verblijf van de koninklijke familie in de Eerste Wereloorlog één van de 3 de Koninklijke villa’s genoemd)

Deze villa werd gebouwd op de gronden van de famile Bortier (ongeveer waar nu de het appartementengebouw Montreal ten westen van den Imperial)

Pieter Louis Antoine Bortier (gestorven in 1879) had geen kinderen en via zijn testament heeft zijn zuster Emilie Bortier o.a. 3/4 van ALLE duinen van De Panne geërfd.

Emilie was gehuwd met Joseph Calmeyn (gestorven kort na broer Pieter nl. in 1891). Zij hadden 6 kinderen waaronder Elisa Calmeyn (overleden als weduwe in 1899).

Elisa werd in 1854 gehuwd met Charles Maskens en ze hadden 3 kinderen:

1. PAUL MASKENS (geboren in 1855),

2. Emilie Maskens (1860-1934) die LUCIEN MASKENS (ook dezelfde naam Maskens) zou gehuwd hebben, krijgen 2 kinderen) en

3. Valentine Marie Maskens (1857-1932) die gehuwd was met weduwnaar LÉON MASKENS 1844-1911) (ook zelfde naam). Ze krijgen 2 kinderen . Hij zou o.a. gewerkt hebben als een Belgisch diplomaat in Egypte (wordt nog verder opgezocht.....)

Het is de vader Charles Maskens, die zich in De Panne als weduwnaar in de familie Bortier heeft in-gehuwelijkt. Hij zou advocaat geweest zijn aan het Hof van Cassatie te Brussel.

Zijn zoon Paul is de bouwheer van de villa Maskens. WELLICHT NIET schoonzoon Lucien want die heeft het "Kasteel Maskens" gebouwd? of schoonzoon Léon? (deze villa op het strand was een tweede verblijf voor vakantie want aanvankelijk geen verwarming toen de koninklijke familie deze villa bewoonde)

Kasteel Maskens waar nu het Koningsplein

2. Kasteel Maskens waar nu het Koningsplein (dus niet op het strand)

Lucien Maskens heeft daar gewoond.

« ...Lucien Maskens en zijn vrouw Emilie Maskens (beiden heten Maskens) waren eigenaar van het 'Kasteel Maskens'. Het terrein liep uit vanaf de Pannekalsijde (nu Koninklijke Baan) tot aan de zandweg naar Adinkerke ( huidige Westhoeklaan). De totale oppervlakte bedroeg 1 ha 81 a . Aan de rechterkant van het kasteel stonden de garage en de paardenstallen . In de grote tuin stond een verwarmde serre, ernaast een koude, In 1917 overleed Lucien Maskens in Zwitserland.

Toen de Duitse bombardementen en beschietingen op De Panne toenamen ,verlieten zoon Franz en mevrouw Emilie het kasteel om hun intrek te nemen boven de garage. Het kasteel was ingenomen door officieren van het Belgische leger.

Tijdens de tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de Duitsers bezet. Eind 1944 zijn de Duitsers vertrokken. Toen heeft de bevolking het kasteel en alle gebouwen er omheen geplunderd en afgebroken. Oorzaak: de winter stond voor de deur en kolen waren schaars . Daarom namen de mensen deuren ,ramen ,lambrisering en alle meubels als brandhout mee naar huis. Na het slopen van het kasteel en bijgebouwen is op het vrijgekomen terrei. de parking 'Koningsplein' gekomen en de 'De Boare' het dienstencentrum. .." Uit DEPANNEVERBEELDT

3. Derde betekenis is de Maskenslaan tussen de Westhoeklaan en de Koninklijke Baan

Meer over de betekenis van de straatnamen in De Panne door Jacques De Backer Lees>>>>