De Duinen van Vlaanderen - Les Dunes de Flandre

Men kan van het Provinciaal Bezoekerscentrum de Duinpanne en Duinkerke Leffrinkhoeke) ongeveer 16 km wandelen in 1 duinengebied en maar 2 maal een straat dwarsen. Dit was mijn préferé gidsbeurten in de jaren 2000-2010. Lees Grensoverschrijdende Dagwandeling >>>>

In mijn gidsbeurten beklemtoonde ik steeds dat de grote troef voor De Panne niet alleen zijn eigen uniek 750 ha groot natuurgebied is, maar dat we ook over de grens moeten kijken. Daar bevinden zich nog een 700 ha natuurgebied als voortzetting van onze duinen. Al deze natuurgebieden staan open voor het publiek. Slechts een minimum aantal duinpannen zijn er afgesloten voor begrazing of een ander natuurbeheer. Vandaar overal mooi bewegwijzerde paden. Zie het Wandelnetwerkplan van Nieuwpoort tot Duinkerke Bestel (6 euro)>>>De natuurlijke overgang tussen het strand en de voorduinen is er meestal nog onaangeroerd zodat men er hoge duinvorming heeft. Dat is de beste garantie voor een duurzame kustverdediging (alleen aan de Westkant van Malo-les-Bains heeft men zand opgespoten).

Bij springtij komt de vloedlijn tot tegen de duinen

Voor de locatie op Google kaarten Lees>>>>

1. Volle DK-Bus verbinding Duinkerke-Adinkerke Station.

Nieuwe grote bus-terminal aan de Fort des Dunes opent op 1 september 2018

2. Toeristische Dienst Leffrinkhoeke

3. Fort des Dunes

Foto Noël Hoste (juist voorbij Sanatorium)

Vele Pannenoars en tweede verblijvers kennen het 5 km gedeelte strand tussen De Panne en Bray-Dunes. Een ferme strandwandeling met een Picon pauze in Frankrijk is sinds lang een klassieker. Sommige hebben ook wel eens de moed gehad om een gedeelte van de achterliggende “Dunes des Perroquet” te ontdekken. Maar het gedeelte tussen Bray-Dunes en Leffrinkhoeke is veelal onbekend of te ver te voet.

Vandaar een goede tip: wandel maar in 1 enkele richting en steeds met de wind van achter. (Dus meestal van Leffrinkhoeke of Zuidkote in de richting van De Panne). Voor de andere richting kan je beroep doen op de zeer vlotte DK-Bus Duinkerke-De Panne (met overstap op de Kusttram in het station van Adinkerke (!!!halte Moeder Lambic is afgeschaft!!). De bushaltes in Zuidkote en Leffrinkhoeke zijn niet ver verwijderd van het strand in tegenstelling tot Bray-Dunes (700 m).

Het zijn o.a. deze 700 ha natuurgebieden die volgens de website www.lesdunesdeflandre.fr, een jaarlijks bezoekersaantal hebben van 500.000 noteren, dat men beslist heeft de procedure te starten tot erkenning van “Grande Site de France” (reeds 14 dergelijk sites in 2014 in Frankrijk o.a. Mont Saint Michel). Procedure gestart eind 2012; duurtijd 5 à 10 jaar. Indien dat lukt zijn zware subsidies beschikbaar. Dit niet alleen voor natuur en natuursporten, maar ook voor bescherming van erfgoed en ander cultureel patrimonium. Op het lijstje staan o.a. de bunkers, het oude en het nieuwe Fort des Dunes, de Ferme du Nord (van het vroeger Sanatorium” lees>>>).

Daarentegen betekent “Grand Site de France” ook veel meer toeristen aantrekken maar op een duurzame manier. Hiervoor is infrastructuur en herinrichting nodig. Deze studies zijn gestart in 2013. Zo zal ook meer verblijfsaccomodatie te bouwen zijn. Wellicht zal Malo-les-Bains daar een belangrijke rol in spelen. De zeedijk is daar momenteel in volle toeristische opgang en de nieuwe président de la Commaunité Urbaine de Dunkerque (CUD) Patrice Vergriete is bezig met op de Zeedijk te Malo zeer zwaar te investeren.

In februari 2015 werd het grensoverschrijdend natuurproject : 'Dunes de Flandres' en 'Duinen van Vlaanderen' opgestart in de huiige Duinenpanne

Lees>>>

Voor meer uitleg lees de ANB website>>>

Enkele POI's met uitleg

5. La Batterie de Zuydcoote

4. Spiegelbunker op het strand van Leffrinkhoeke

Deze constructie op de duinen van het strand van Leffrinkhoeke noemt « Batterie de Zuydcoote » daar deze oorspronkelijk bedoeld was om de zeeverbinding « Passage de Zuydcoote ».( tussen het Westdiep en Duinkerke) te beveiligen. Het eerste geschut werd reeds opgesteld in 1778, maar het is pas in 1879 dat de franse marine een uitgebreid versterkt geschut met 10 kanonnen opgesteld heeft waarvan de meeste structuren nu nog zichtbaar zijn (in gele bakstenen als annex op de « Fort des Dunes » wat meer inwaarts gelegen is). In 1916 en 1934 werd de batterij verbeterd en gemoderniseerd (4 grote kanonnen). Een bunker werd gebouwd boven het geheel. In 1939 bevat hij 13 kanonnen met een reikwijdte gaande tot 26 km. Na 17 mei 1940, tijdens de operatie dynamo, hebben de 4 grote kanonnen maar een beperkte rol gespeeld. Tijdens de bezetting hebben de Duitsers deze geïntegreerd in de Mur Atlantic Wall als M.K.B. Malo-Terminus o.a. door 4 kanonnen bij te plaatsten in bunkers, nog meerder luchtafweergeschut en een grote observatiebunker ter verdediging van Duinkerke.

Vandaag zijn de meeste bunkers naar het strand gedaald ingevolge zeeafslag.

6. De jungle van de Dune Dewulf doorkruisbaar met 1 wandelpad

Het natuurreservaat Dune Dewukf is het meest wilde van de 5 natuurgebieden tussen Duinkerke en De Panne. Rechtstreeks grenzend aan het strand met zeer natuurlijk hoge zeereepduinen. Het is quasi ondoordringbaar op enkele jagerspaden na (immers in de franse natuurreservaten is jagen toegelaten). Recent sterk overwoekerd met bosrank. Precies een jungle. Toch te bewandelen via een zeer mooi bewegwijzerd langs-wandelpad evenwijdig met het strand. Aan de zuidelijk zijde bereikbaar via het nieuwe fietspad « La Voie Verte ». Mooi te combineren met een bezoek aan « La batterie de Zuydcoote » en het « Sanatorium. Vroeger waren deze duinen en het strand gekend als nudisten-zone. Dit is nu verboden op straf van boete.

15. Wrakken van Zuidkote Lees>>>

7. Het "Sanatorium" van Zuidkote (nu Hopital Maritime). Lees “Maritiem Hospitaal van Zuydcoote”.

Dit reusachtig complex werd vanaf 1902 gebouwd door ir. Georges Vancauwenberghe, le « père des malades », als “sanatorium national”. (4.500 bedden!). We kunnen er de nieuwbouw (kant strand) vergelijken met oude postkaarten. Dit gedeelte werd immers volledig gebombardeerd tijdens de “operatie Dynamo in mei 1940 (zie de film “Week-end à Zuydcoote” 1964 met Jean-Paul Belmondo naar het boek van Robert Merle die de tragedie zelf meegemaakt heeft). In deze film werden de ruines van dit monumentaal complex nog eens goed in de vlammen gezet.

Nu is dit een belangrijk ziekenhuis van Duinkerke. Naast het hospitaal gedeelte is er ook een revalidatie kliniek voor herstellenden en een verplegerschool. De bijhorende boerderij “La Ferme du Nord” is nu “beschermd monument” en zal gerestaureerd worden.

14. Panoramaplatform "Dunes Marchand" vanop bunker

Deze duinen zijn ideaal voor een gevariëerde duinenwandeling, welke niet te lastig is. Kan mooi gecombineerd worden met een mooie strandwandeling (kiezen voor wind in de rug). Speciale parking zowel te Bray-Duinen Bad als te Zuidkote. De restaurants zijn er bekend voor de zeemosseltjes "Moules de Dunkerque". Op een oude bunker heeft men een mooi panoramaplatform geïnstalleerd.

19. Grensoverschrijdend wandelpad (in ontwerp)

5. Batterij van Zuidkote

6. De jungle van de Dune Dewulf is doorkruisbaar met 1 wandelpad

7. "Sanatorium" van Zuidkote (nu Hopital Maritime). Voorgeschiedenis Lees>>>

8. Fietspad: La Voie Verte

Lees>>>

Uit La Voix du Nord

9. Station Zuidkote en Ferme du Nord

10. Militair Kerkhof van Zuidkote

11. Mooie wandelweg tussen CPIE Flandre Maritime (Dunes au Lierre) en Strand

12. Brasserie "La Grande Marée" met uniek strandzicht

13. Infohuisje Dune Marchand

14. Panoramaplatform Dunes Marchand vanop bunker

15. Wrakken van Zuidkote

16. Parking Dunes Marchand

17. Dune Calvaire

18. De Mol (Perroquet)

19. Grensoverschrijdend wandelpad (in ontwerp)

Lees>>>

20. Mooie duinpanne in de Dune du Perroquet

21. Parking voor bezoek aan dunes du Perroquet

22. Dienst voor Toerisme Bray-Dunes

23.Grenspaal op het strand

24. Maison de la Dune (brasserie + WC)

25. Hoogste duintop van de Franse Dunes de Flandre

26. Onthaalpunt voor de Westhoekduinen

27. Fiets- voetgangersbrug over het kanaal Veurne-Duinkerke

28. Café “Au retour de la Chasse” + WC

29. Tunnel onder E40 + brasserie “Groot Moerhof”

30. Uitkijkplatform west Westhoekduinen

31. Uitkijkplatform midden Westhoekduinen

32. Westertoren (in ontwerp met Westtoer)

33. Uitkijkplatform oost Westhoekduinen

34. Parking Westhoekduinen ingang zuid (Duinhoekstraat)

35 Zeilwagenclub (bar + WC toegankelijk. In herbouw tot begin 2020)

36. Monument Leopold I (landmark)

37. Provinciaal Bezoekerscentrum DUINPANNE

38. Militaire begraafplaats (grootste van België voor Belgische soldaten)

39. Uitkijkplatform naar de De Wateringen tot de Vlaamse heuvels

40. Ingang Houtsaegerduinen waar ezeltjes grazen

41. Sportcentrum (bar + terras + WC)

42. Hoge Blekker met nieuwe panoramatoren

43. Bezoekerscentrum Doornpanne met fiets- voetpad door de Doornpanne

44. Café de Paardenvissers naast NAVIGO (WC + Parking)

45. Hoogste punt op de Ter Yde duinen

46. Fiets- en voetpad door het Hannecarbos

47. De Kinderboerderij

48. Ingang IJzermonding

49. Dumontwijk

50. Wandel- Fietspad naast de IJzer

51. Zicht op de Zwarten Hoek + de 3 Vijvers (horeca + WC)

52. Ingang Cabourduinen + Cabourmuseum

53. Ringpad Houtsaegerduinen (eerste deel gepland in 2018)