Den Anvers

Onze voorouders waren zeer fier met deze chique verkaveling en hielden er blijkbaar van om familiefoto’s te maken met die villa’s op de duinen in de achtergrond. Hier zicht vanuit de Kasteelstraat (De Scharbillie dreve)

Achteraan Kasteeltje, Villa Beau Séjour, Villa Star en Villa Kykhill

Midden: Café Buskeete en Café In den Hemel aan de Zeelaan

Café-hotel d' Anvers “Den Anvers” is één van de oudste etablissementen van De Panne.

In 1906 reeds stond daar kastelein Mong Viaene in "de Buskeete" zijn stamgasten en de eerste toeristen te bedienen.

Zijn opvolger was plafoneerder Vandesande die later fortuin ging zoeken in Amerika.

[In de jaren 30?] werd het estaminet tot hotel omgebouwd door Kamiel Cogghe-Johanna VanCamp (Kamiel geboren in 1898) die ook de naam 'Hotel d'Anvers' bedacht hebben, gewoonweg omdat er in De Panne al een 'Hotel d'Ypres' en 'Hotel de Dixmude' etcetera bestond. Zij baten het hotel uit tot 1959. [Misschien nog iets langer hun zoon Eugène?]. Ze hadden ook een kleindochter Sonja Woelner.

Daarna neemt het koppel Vossaert de zaak over.

Daarna nam Geert Devos het pension over. Hij gaf de gevel op het gelijkvloers een modem uitzicht en baatte de zaak uit als hotel-restaurant.

Een latere [begin de jaren 70, wanneer juist?] cafébaas wordt Pitellon [kleinzoon van de laatste gouverneur van Belgisch Congo?]. Hij heeft gestudeerd voor dokter in de rechten. Het is in dit café dat het openbaar protest tegen de Westhoekverkaveling gestart is. Petillon was immers de secretaris van de apolitieke lokale “Vereniging voor Bescherming van het Leefmilieu Westhoek”. Begin maart 1972 wordt hij door burgemeester Versteele ontvangen die hem vraagt zijn open protestbrief niet te verspreiden. Hij gaat hierop in maar toch blijven zijn bezwaren gelden:

– wegenaanleg zonder respect voor het reliëf dwars door de duinen en opgevulde pannen.

– wegvallen van de geplande beboste bufferzone van min 20 m over een gedeelte van de grens met het Westhoekreservaat. (tegen storende invloeden richting reservaat en tegen zandverstuiving naar de villawijk)

– geen hoogbouw

– geklasseerd landschap waar niets aan veranderd mag worden

– geen enkele duin mag verdwijnen en geen zand mag afgevoerd worden

De “Vereniging voor Bescherming van het Leefmilieu Westhoek” zoekt aansluiting tot de nieuw opgerichte nationale vereniging“Bond voor Beter Leefmilieu“, die ook de strijdbijl opneemt tegen de verkaveling. Meer hierover op en volgende>>>>

Later, met name in 1975, werd de naam "Hotel Anvers" verankerd tussen 2 kunstwerken, nl twee vloten van vissersboten op de voorgevel uitgebrand in stalen platen.

In 1998 hebben Joriska Devallejo en Jean Marie Verslype het café heringericht en hebben het opgewerkt tot één van de meest gerenommeerde toogcafés van De Panne. De nabijheid van het gemeentehuis was daar ook niet vreemd aan. Het vergaderzaaltje werd graag gebruikt voor vergaderingen van verenigingen en syndici.

Jean had al een volle carrière als docent Germaanse talen aan de Hotelschool Ter Duinen achter de rug. Joriska was vele jaren bezig in de lingerie-branche. Zij hebben van den Anvers een bloeiende zaak kunnen maken, een zeer gekend praatcafé in De Panne, trefpunt voor de 'locals' en place to be voor Pannenoars en tweede verblijvers. Joriska zorgde voor de gezellige sfeer met een vleugje klasse (want zo luidt het logo van de zaak) en Jean was er voor de culturele toogbabbel, in het gezelschap van een schuimige blonde Leffe.

Vanuit de ontelbare discussies zijn heel wat projecten ontstaan. Zelfs de naam 'DE BLIEDEMAKER' (de eerste gevangen volle haring op drijfnetvangst: lees>>>) werd hier bedacht. En is daar ook niet het idee van de Leopoldfeesten ontstaan en nog zo veel meer.. .om maar niet te spreken over de vele discussies over de lokale politiek. Immers zo'n café vlak naast het gemeentehuis was ideaal om de "hoekjes" af te ronden na de gemeenteraden. Wijlen gemeentesecretaris Daniël zei het nog: "..nooit zijn de gemeenteraden van zo'n korte duur geweest als sinds den Anvers er is..". Het was ook het ankerpunt voor de HORECA-mensen die daar hun wekelijkse vergaderingen hebben. Want Jean was secretaris van Horeca De Panne-Adinkerke en redacteur van het gekende 'Horecanews'. Voor de lokale verenigingen zoals toneelkring Kink-kank-hoorn en Panne-Sportif en voor de immobilienkantoren was de "petit-dejeunerzaal' goed gekend voor de syndic- en andere vergaderingen die daar doorgingen..

Sinds 2010 heet Evelyne Leleu u nu welkom in 'den Anvers' en al werd die haven in De Panne nooit gerealiseerd, toch kunt u hier komen schuilen.

Evelyne behoort tot de gekende Pannese familie Faict' en runde destijds de groenten- en fruitwinkel "Het Vitamientje" wat verder in de Zeelaan. Ze verzekert ons dat het café zal blijven zoals het was ten tijde van Jean en Joriska met inbegrip van de gezelligheid en de brandende kaarsjes. Het hele interieur werd mee overgenomen.

De gevel werd zeer waardevol gerestaureerd door eigenaar Gerard Dequeecker (waardevolle gevel van de Dumontwijk).

Op 1 juli 2015 werd de zaak verkocht en overgenomen door de familie van Yiming Chu. (Yiming en moeder afkomstig van Shanghai, stiervader is, 'Roger' vanuit Slijpe)

Achteraan Villa Beau Séjour en Villa Star. Vooraan Estaminet De Hemel en café Buschete

Eerste huis is het café ‘In den Hemel’ Het tweede huis is café “De Buskeete” (wordt later de Hotel Anvers).

Achteraan boven op het duin Villa Beau Séjour en Villa Star.

hhh

Het eerste huis in de Zeelaan is Villa Nelly (nu winkel), tweede huis is het café ‘In den Hemel’ van Aloïs Vandenveegaete, Wiesten van Beerstens (nu annex van den Anvers). Het derde huis is café “De Buskeete” van Mong Viaene (wordt later de Hotel Anvers). Vierde gebouw is kolenhandelaar Vanhoute (nu nieuwbouw)

Op het duin Villa Beau Séjour.

Vierde huis is Coiffeur Raes (was onlangs nog broodwinkel)

Jean en Joriska (1998-2010)