de zaak versteele en de zaak simpelaere 2

De diverse argumentaties

Argumenten gemeente (met burg. Versleten als voortrekker)

- de duinen zijn zeer zwaar beschadigd geweest door de Atlantic Wall in WO II. Na de afbraak van de bunkers is een gedeelte een grote puinhoop en heeft weinig natuurwaarde meer.

- beter een globaal project met visie dan een bouw-maar-aan mentaliteit zoals bijv te Koksijde.

- BPA-1A is wettelijk. volgens KB van 1935

- westhoeknatuurresevaat zal meer bezocht worden door vakantiehangers dan uitsluitend door professors en vlindervangers

- De Panne heeft 1/3 van de Belgische duinen ingevolge een natuurbeleid in het verleden (alhoewel 104 ha toch 5% is van het toenmalig duinenareal aan de kust)

- werkgelegenheid: bouwfirma's, schilders, verhuurkantoren, horeca, middenstand..

- Verdonck van Veurne (voorziiters van de Handelskamer Veurne) noemt het een "zegen"

- burgemeester Georges Mommerency van Nieuwpoort vindt het een "prachtig plan" die als voorbeeld zou moeten gesteld worden voor de gehele kuststreek. Het had niet beter gekund. Natuurlijk als die 104 ha behouden gebleven waren zou het nog veel mooier geweest zijn, maar je kunt een gemeente toch niet verbieden uit te breiden.

- vele appartementen, pensions en hotels zijn verouderd en beantwoorden niet meer aan de strengere eisen van de vakantiehanger die ook meer naar het zuiden trekt. Tekort aan parkeerplaatsen voor inbreiding.

- veel grondbelasting

Argumenten actiegroepen en natuurverenigingen

- dient niet voor toename bevolking op te vangen maar puur immobilien project die de logielscapaciteit van de gemeente zal uitbreiden (weliswaar niet voor sociaal toerisme).hoofdzakelijk voor Tweede Verblijven.

- teveel waardevolle strandstrook verdwijnt min of meer

- het meest waardevolle deel van het natuurreservaat ligt nu te dicht bij de bebouwde kom en zal te druk bezocht worden

- De Panne heeft geen behoefte aan uitbreiding! Andere inbreidingsmogelijkheden.

- de natuur en milieuredenen om in 1935 dit duinengebied te beschermen zijn in de jaren 70 plots grondig aan het wijzigen. Verkeerd terug te grijpen naar een verouderde wetgeving.

- niemand mag 1 m2 waardevol duinengebied stelen (er is al teveel gepruts en verknoeid)

- alternatieven niet bestudeerd. Uitbreiding is de gemakkelijkste oplossing.

- dit waardevol duinengebied is van zo groot belang dat het als nationaal bezit zou moeten beschouwd worden.

- indien de minister van Openbare Werken op aandringen van de Kommissie de werken niet wilt stilleggen had men verwacht dat de gouverneur van West-Vlaanderen kunnen ingrijpen.

Argumenten Jeugd De Panne

- speelgebied verloren temeer daar ook de Houtsaegerduinen afgezet werden met prikkeldraad (omdat volgens het Comité Leefmilieu Westhoek te weinig medewerking vanwege het gemeentebestuur krijgt voor toezicht en afval door toeristen op te ruimen). Onderhandelingen dan gestart met Openbare Werken om Houtsaegerduinen aan te kopen.

Argumenten bevolking De Panne

- schrik voor concurrentie nieuwe handelskern buiten oude De Panne (later geschrapt)

- schrik dat nieuwe appartementen een aftrek zullen zijn van de oudere appartementen verhuurd door de plaatselijke bevolking,

- gemeente zou beter het verouderd stadsgedeelte saneren

- minder toeristen indien minder resterend natuurschoon

- men verwacht meer van de middenklassetoerist i.p.v. het rijke Knokse publiek want die trekken meer en meer naar het Zuiden.

- het natuurreservaat te ver van de oude kom

- aanvankelijk volgt het gemeentebestuur de modetrend om altijd maar meer en groter te worden zonder zich te bekommeren over de kwaliteit van het leven van iedereen

- de gewone man is verwonderd dat plots 150 milj BEF beschikbaar is voor infrastructuurwerken en miljoenen voor nutsvoorzieningen alleen om een beschermd duinlandschap te verkavelen