Onstaan van de Kustvlakte!

Na de laatste IJstijd ("slechts" 10.000 jaar geleden) woonden onze voorgangers hier 15 à 20 meter dieper in een mooie ijzervallei. Door de zeeniveau stijging (aanvankelijk 75 cm/100 jaar) is deze vallei volledig dichtgeslipd met sediment afkomstig van de Rijn. (de Calais_transgressie). De zee werd tegengehouden door een zandbarrière (geen duinengordel, want die barrière kon overspoeld worden). (cf omgeving Mont Sint Michel). Pas een 5.000 jaar geleden, toen de zeeniveau stijging vertraagde is het effect van de zee verminderd en de invloed van zoetwateraanvoer uit het binnenland vermeerderd. Hierdoor ontstonden zoetwatermoerassen die verturfden door verdere overspoelingen. Rond het begin van onze tijdrekening zijn de bovenste sliblagen ontwaterd geraakt, waardoor lokale zware inklinking van het landschap. (turf en slik bevatten enorm veel water en zakken enorm wanneer ontwaterd).Ook de mens heeft in de Romeinse periode dit proces versneld door grote turfontginningen voor het winnen van zeezout door uitkoking. De kustvlakte liep terug grotendeels onder, de komberging vergrootte, de geulen weren dieper ingesneden, het landschap zonk. Achteraf ontstond een slikke en schorre landschap welke terug dichtslibte (cf. Verdronken Land van Saaftinge). De prés-sallées ontstonden en dan achteraf de drassige weiden (cf de komvelden van Lampernisse). Prof Cécile (afkomstig van Nieuwpoort, nu hoofd van de Geologische Dienst van België) heeft de diverse stadia van die processen opgeluisterd met beelden van plaatsen in de wereld waar die diverse natuurlijke stadia nog bestaan. Een 2.000 tal grondboringen werden verricht tot soms 20 m diep om perfect de ganse evolutie van die processen te kunnen reconstrueren (de theorieën van prof Tavernier van de jaren 50 zijn dus volledig voorbijgestreefd want die steunden op boringen van ongeveer 1 m diepte ten behoeve van de fameuze bodemkarteringskaart). Ook werden veel nauwkeurige maar kostelijke dateringen uitgevoerd van het uitgeboord organisch materiaal. Zo zijn de duinen van Cabour belange niet zo oud als algemeen werd verondersteld (max 5.000 jaar). Zij zijn ook niet gevormd door de zee (want de volle zee is nooit tot die duinen gekomen, maar de zandophopingen waren een effect van de processen die zich rond de binnenzee van de Moeren afgespeeld hebben.

Prof. Cécile heeft veel vakliteratuur over deze theorieën gepleegd, maar haar drukke beroepsbezigheden laten geen ruimte om hierover een eenvoudig boek te schrijven. In bijlage vindt u een samenvatting van haar theorie verschenen in het beheersplan van het Calmeynbos. LEES>>>

Merkwaardig dat veel van de huidige problemen veroorzaakt zijn door ingrepen van de mens. (al in de tijd van de Romeinen). Bij de dynamiek van de duinvorming en de kustverdediging heeft zij ook gewaarschuwd voor de dramatische toestand van de Belgische Kust (nu reeds catastrofale bedragen nodig). Zij heeft ook zwaar uitgevallen over de duinvoetversteviging van de Westhoekverkaveling waar we ons natuurlijk strand aan het verliezen zijn. In feite moet die dijk weg en dan zullen we op natuurlijke wijze terug strand winnen. Ook de ingenieurs van de AWZ noemen die beton een "historische vergissing".