Historiek vroeger zeedijkproject

Het startschot is gebeurd in 2005. Op de gemeenteraad van 24 maart 2005 werd een offerteaanvraag goedgekeurd voor de bouw en verkoop van de ondergrond voor 900 parkeergarages ts Bortierplein (eventueel Vuurtorenplein)-Halmenstraat en Mijnstraat-Canadezenplein. Met de opbrengst van de verkoop van de ondergrond dacht het schepencollege dat de verbreding en heraanleg van de Zeedijk over zijn volledige lengte zou kunnen betaald worden. Men had 3 kandidaten. De “Algemene Onderneming Vuylsteke” werd weerhouden voor de prijs van 4.053.250 €. Maar Belgian Contractors-Exporters (BC&E) wil haar “voorkooprecht” uitoefenen en zij hebben het project aldus toegewezen gekregen voor dezelfde prijs (reeds in 1985 was een verkoopovereenkomst tussen de nv BC&E en het gemeentebestuur betreffende de “Vernieuwing van de Zeedijk + de bouw van garages 1ste fase tussen Halmenstraat en Mijnstraat” ).

Op 6 juni 2005 een verkoopsovereenkomst goedgekeurd door het schepencollege met BC&E, alleen voor de ondergrond.

Opm: verkeerd van de bovenbouw en de onderbouw te ontkoppelen (zie verder voorkomen protest). Ook gevaarlijk om via de “verkoop met opschortende voorwaarden”, een immobilienfirma als bouwheer aan te stellen. Gemeente heeft zelf het project niet meer in eigen handen.

Gedeelte van Plantec plan.

Op 18 januari 2006 dient BC&E een eerste bouwvergunningsaanvraag in. (voor 923 garageboxen). Openbaar onderzoek tot eind maart 2006.

Gedurende dit openbaar onderzoek zijn in de inkomhall van het gemeentehuis de plannen uitgeplakt voor deze garages (met elk 2 verdiepingen). Aanvankelijk geen infovergadering. Het oogt een mooi project en zal zeker een goede verbetering zijn. (vb ook WC voorzien aan de voetgangersingangen op het strand met lift naar garages, dan was nog geen sprake van de huidige WC’s). DE BLIEDEMAKER had alleen 1 opmerking i.v.m. de inritten op zijn Blog gepost (op 23 maart 2006): “Voor het gedeelte Halmenstraat tot Bortierplein: 1 inrit aan de Visserslaan e+ 1 uitrij op het Vuurtorenplein. Voor het gedeelte Mijnstraat tot aan Canadezenplein: slechts 1 in- + uitrit in de Kunstenaarslaan. Dergelijke ingrepen storen zeer sterk de esthetiek van deze straten. Ze zijn onvermijdelijk maar moeten tot het minimum beperkt worden. Vandaar dat men zich zou moeten beperken tot 1 in- uitrit ter hoogte van het Vuurtorenplein. Deze tweede inrit aan de Visserslaan is niet verantwoord omdat daar nog enkele mooie Dumontvilla’s bevinden. Deze straat is ten ander ook “Beschermd Stadsgezicht” .

Opm: de ongerustheid en de vele vragen bij Pannenoars en tweede verblijvers worden versterkt door de gebrekkige voorstelling (alleen maar plannen uithangen en geen algemene infovergadering). Door niet kort op de bal te spelen wordt de kiem gelegd voor de latere contestatie.

Datzelfde hebben we ook meegemaakt voor het project “Heraanleg Marktplein”.

Onderander ingevolge bovenstaande opmerking in DE BLIEDEMAKER wordt een negatief pre-advies gegeven door Onroerend Ergoed ingevolge de in- uitrit via de Visserslaan. De aanvrager trekt zelf zijn aanvraag in en lanceert direct een tweede bouwvergunningsaanvraag op 13 april 2006. Het tweede openbaar onderzoek met aangepaste plannen loopt tot 18 mei 2006. Nu terug nieuwe plannen in inkom v.d. gemeente – ook WE. Maar nu is men meer behoedzaam met de publieke opinie en organiseert een eerste grote info vergadering in het Gemeentehuis op zaterdag 8 april 2006 om 9u30.

Maar intussen werd ook een actiegroep opgericht “S.O.S. Redt ons strand – Sauvez notre plage s.v.pl.”. Zij vrezen terecht dat de 12 trappenhuizen, langswaar mensen de lift vanuit de ondergrondse naar boven kunnen nemen, het strandzicht zullen verstoren. Ook is niet duidelijk op de plannen waar de afzuigventilatoren zitten.

Voor het eerst werden op deze infovergadering door het studiebureau Plantec in premiére de nieuwe krachtlijnen voor de nieuwe zeedijk gevisualiseerd. Het wordt een prachtige realisatie in de stijl van de Esplanade, het Canadezenplein en het Walkierpleintje. Zeer breed en golvend met mogelijkheid van recreatief fietsen (de kinderfietsjes zullen grotendeels naar 2 afzonderlijke fietspleinen gezonden worden). De nieuwe toegangshuisjes naar de parking (max om de 90 m afstand; sommigen met toilet) zouden mooi geintegreerd kunnen worden in deze nieuwe dijk

Opm: de eerste infovergadering en de show van Plantec over de mooie nieuwe Zeedijk zijn te laat gekomen, Men had dit bij de eerste aankondiging van het project moeten doen, nog vóór de eerste bouwaanvraag met ontwerpplannen. Schepencollege was te gehaast om het project goedgekeurd te krijgen enkele maanden voor de verkiezingen van HETZELFDE jaar nl oktober 2016.

De Bliedemaker beklemtoont dat het een goede zaak is om een 900 tal wagens onder de Zeedijk te kunnen “wegstoppen”. Het zijn er 900 weg uit ons straatbeeld. Wel weze benadrukt dat het hier gaat om GARAGES en niet om een PARKING (zoals verkeerdelijk voorgesteld in de petitie die rondgaat). De verkeershinder is dus zeer beperkt. De hinder van 2 in/uitritten is zeker veel minder dat het voordeel van “wegstoppen van auto’s”. De Zeedijk is ook niet de plaats om grote openbare parkings te bouwen (afgezien van de rentabiliteit). Een parking brengt meer verkeershinder mee op plaatsen waar nu al veel problemen zijn met de tramdoorstroming. Een parking moet aan de ingang van De Panne liggen (cf Oostende met de fietsen). Aldus houdt men het verkeer uit het centrum. De ideale plaats om die te bouwen is het Koningsplein met x verdiepingen.

Wel kon de visuele hinder van de in/uitgangen naar de garages beperkt worden. Vooral de liftkokertjes zijn storend op het strand voorbij de dijk (inderdaad 1,6 m hoger dan het dak zodanig dat totale hoogte (alleen van de liftkokertjes) 4,2 m is). Met hydraulische liften kan die 1,6 m bijna volledig afgebouwd worden.

Voorstel DE BLIEDEMAKER : zoveel mogelijk ingangen NAAST de zeedijk/strand nl. in iedere rampe (cf huidige parking). De enkele extra uitgangen die nog nodig zijn voor de veiligheid, integreren in de nieuwe BREDE zeedijk (cf Nieuwpoort – met zijn wenteltrapjes- zeer mooi ingewerkt in het nieuw stuk zeedijk ). Fout is dat men de promotor nu reeds die “kotjes” snel wilt laten bouwen in het zand zonder een duidelijke integratie in de nieuwe gemeenterlijke Zeedijk.

Het protest tegen de “garagekotjes” op het strand blijkbaar heeft blijkbaar zijn gevolg (er waren naar ’t schijnt ongeveer een 80-tal bezwaarschriften + één petitie met een 800-tal handtekeningen). Niet alle opmerkingen zijn “ter zake” maar toch “..kunnen ze niet zomaar doen wat ze willen..” (laatste, dixit een schepenen)

Gevolg:

– de hoogte van de liftkotjes zal lager worden (-60cm)

– in 2 van 4 van de bredere liftkotjes zal het sanitair afgeschaft worden (dus minder breed; aan de westelijke kant alleen nog ter hoogte van café Leopold I en niet meer rechtover hotel Iris)

– de architectuur van de liftkotjes zal volledig geïntegreerd worden samen met de architectuur van de nieuwe zeedijk (zowel wat betreft aspect en als materialen; ook de in/uitritten),

De aanvrager trekt zijn bouwvergunningsaanvraag in op 30 mei 2006.

Opm: 12 slordig ingeplante voetgangerstoegangen (sommige hoge met lift) waren niet geïntegreerd in het eerste ontwerp van de bovenbouw. Het ware beter deze de bouwen in de rampen. Boven en onderbouw vormen niet 1 project. Men wilt te snel gaan nog juist voor de verkiezing einde van het jaar..

In juni 2006 realiseert de gemeente dat het is tijd om reclame te maken voor het project bovenbouw. Eindelijk wordt voor het eerst de nieuwe bovenbouwschetsen meer concreet voorgesteld ( eerste agendapunt op de dagorde van de gemeenteraad van juni 2006: ” Voorstelling van het schetsontwerp inzake de renovatie van de Zeedijk” door Plantec. Het beloofd een prachtig concept te worden. Niet alleen de verbinding tussen de mooie Esplanade en het Canadezenplein is in ontwerp, maar in principe al de toegang straten naar de Zeedijk (“rampen”) zodat de dijk als het ware begint vanaf de Duinkerkelaan/Nieuwpoortlaan.

Enkele krachtlijnen voor de bovengrond:

– gewone fietsers mogen blijven rijden op zeedijk. Kinderfietsen van de huidige fietsuitbaters zullen gestuurd worden naar 2 nieuw op te richten fietspleintjes tussen de terrassen en de vaste cabines (geen afzonderlijk fietspad tussen de terrassen en de cabines; is ook niet voorzien in het Provinciale Ruimteuitvoeringsplan Strand en Dijk dat het jaar voordien werd goedgekeurd . Er komt geen afzonderlijk gemarkeerd fietspad op de dijk. De ervaring met de andere zeedijken aan de kust heeft geleerd dat de volwassen fietsers veel voorzichtiger fietsen, gemengd tussen wandelaars, dan wanneer er een afgebakende zone of weg bestaat (vb Nieuwpoort, Westende; Middelkerke, Oostende ….waar over de ganse zeedijk recreatief fietsen toegelaten is..zie kustfietsroute).

– de zeedijk zal niet rechtlijnig overgaan naar de strandterrassen maar golvend. De huidige breedte van 12 m zal dus variabel zijn en tot max 14 m gaan. (ten hoogste 2 m breder dan nu). Overgangen naar strand en eventueel terrassen in hardhout (vb aan café Leopold), die eventueel aansluiten op de houten terrassen met de parasols. Mooi architecturaal idee, maar hiervan weinig te zien op het plan!

– men heeft nog geen uitwerking van de glazen uitsprong met windschermen ter hoogte van het centrum (de Zeelaan). Dergelijke uitsprongen zijn niet voorzien ter hoogte van de “rampen”. Dus rustmeubilair zal op zeedijk zelf moeten komen.

– timing en budget: ??? voor volgende bewindsploeg

Persoonlijke bemerkingen vanwege DE BLIEDEMAKER:

1. twee meter verbreding is veel te weinig voor een nu veelal te drukke zeedijk in De Panne. Ook hoe breder de zeedijk, hoe prestigieuzer (HORECA denkt aan hun (frans)personeel, maar toch lopen hun terrassen ook ieder jaar dieper o.a. in verband met meer bezonning). De nieuwe zeedijken die men momenteel bouwt aan de kust worden alle breder dan 12 m (vb Nieuwpoort, Oostende met bangkirai uitbreiding boven het strand ) Voorstel minimum 5 m uitbreiden eventueel met tropisch hardhout. (is in de mode cf havengeul Nieuwpoort)

2. het is spijtig dat onze zo typische strandterrassen systematisch bevloerd worden met alle soorten planken. Tussen de Zeelaan en de Esplanade heeft de toerist maar keuze tussen 3 terrassen waar hij lekker met zijn voetjes in het zand kan zitten. (De Clapotis;…+ Leopold). Zelfs den Imperial zal zaterdag spijtig genoeg, het bevloeren van hun mooi zand terras feestelijk inwijden. De redenen blijken steeds ten voordele van de uitbating te zijn en niet op vraag van de klant. Blijkbaar evolutie van de typische strandterrassen naar dijkterrassen die dan nog geïntegreerd zullen worden in de houten gedeelten van de nieuwe zeedijk

Opm: de mooie ontwerpschetsen bovenbouw komen te laat om de negatieve attitude om te keren. Ondergrond en bovenbouw moeten architecturaal mooi gekoppeld zijn. Één grote bouwaanvraag nodig waar beide projecten getekend zijn.

Verkiezing op 8 october 2006.

Op 24 november 2006 wordt een derde bouwvergunning aangevraagd voor de “ondergrondse garages”. Het schepencollege beslist , na een bijkomend extern onderzoek inzake de nieuwe brandveiligheidsnormen, dat deze aanvraag in de voorliggende vorm niet zou behandeld worden. Het is ook de overgang naar een nieuw bijna zelfde schepencollege op 1 januari 2007. Deze aanvraag werd pas op 16 april 2007 door de aanvrager ingetrokken (dus geen derde openbaar onderzoek).

Direct volgt een vierde bouwvergunningsaanvraag op 26 april 2007 + start van het openbaar onderzoek. (tot 27 mei 2007)

De plannen zijn duidelijk veel verbeterd: i.p.v. 9 “kotjes” zijn er nu maar 3 liftgebouwtjes op de volledige Zeedijk (+ 1 op het vuurtorenplein aan de inrit). Ook zijn die gebouwtjes veel stijlvoller (rond) en minder hoog (3,25m i.p.v. 4,20m). Natuurlijk zijn er ook de nodige evacuatietrappenzalen + extractoren (nu geen gebouwtjes meer maar ronde openingen met laag muurtje bekleed met planken verwerkt in zitbanken (cf Nieuwpoort)

Deze plannen hangen ter inzage in het gemeentehuis.

Hopelijk zullen de vroegere terechte bezwaren nu niet meer nodig zijn en kan het project starten (wellicht niet meer vóór de winter).

Midden in de periode van het openbaar onderzoek op vrijdag 18 mei 2007, tweede grote info- en hoorzitting, om 10u00 in de feestzaal van het gemeentehuis , in aanwezigheid van schepenen Roland Florizoone, de 2 architecten en promotoren van de garages. Het nieuw ontwerp wordt toegelicht en de vragen worden beantwoord.

Men plant de werken te beginnen in september 2008. Deze zouden na 4 winterfasen beëindigd zijn in juni 2012.

Sommige architectuurelementen moeten nog verfijnt worden geïntegreerd in het plan van de nieuwe zeedijk (zou pas opgesteld worden direct NADAT het garageplan definitief vastligt).

Het openbaar onderzoek gaat alleen over het privé garageproject en niet over de aanleg van de nieuwe zeedijk. Spijtig dat de “ondergrond” niet tezamen “verkocht” worden aan de publieke opinie aan de hand van het mooi volledig uitgewerkt voorstel van de bovengrond. Iedereen is het toch wel eens dat de bovengrond dringend moet herzien worden. Maar zonder garages wellicht geen bovengrond en zeker geen geld verder meer beschikbaar voor andere grote werken (dan sprak men nog over parkings onder de Zeelaan).

Het huidig project is duizend keer beter dan het “misbaksel” van 2006. Nu werd eindelijk een zeer grote inspanning gedaan om de ruimtelijke impact voor het strand te minimaliseren.

Toch wordt ook deze vierde bouwvergunningsaanvraag op 12 juli 2007 door de aanvrager ingetrokken.

19 aug 2007. Dinsdag wordt het een belangrijke gemeenteraad. Als eerste punt van de agenda zitting lezen we: ” Bespreking herinrichting Zeedijk en Zeelaan”.

Wellicht zal een vijfde plan ingediend worden die rekening houdt met de bezwaren van de vorige openbare onderzoeken.

Pas op 19 october 2007 wordt de vijfde bouwaanvraag ingediend (nu 957 garageboxen)

Nogmaals weze beklemtoond dat dit een mooi project is voor onze gemeente (ruim 900 garageplaatsen ondergronds met minimale bovengrondse hinder (visueel en werfhinder).

Nog volgende laatste bedenkingen:

1. project bovenbouw is een andere bouwheer (nl de gemeente). De 2 bouwvergunningen zouden moeten gekoppeld worden. Hoe kun je de bouwvergunning van het inwendige van een bovengronds gebouw goedkeuren als je geen goedgekeurd plan van de gevels hebt? De bovenbouw is als het ware “de gevel” van de ondergrondse garages. Nu de visuele hinder van de liftkokertjes en de ventilatieopeningen tot een minimum herleid zijn en in het vierde plan nog enkele minimale aanpassingen moeten gebeuren, is het dus nodig om meteen ook het definitief plan van de bovengrond af te werken en in openbaar onderzoek te brengen. Wie weet hoeveel hoorzittingen zullen daarvoor niet nodig zijn? Kunt u zich voorstellen dat men in het voorjaar 2008 aan de werken voor de garages begint (zoals bepaalde agences nu reeds in brieven naar hun klanten beweren) maar dat men niet overeenkomt voor de bovenbouw??

2. Oostelijk gedeelte riskeert te vertragen. (kant Koksijde). Het zou wenselijk zijn de werken aan deze zijde aan te vatten zodat men grotere zekerheid heeft dat de tweede fase daadwerkelijk snel volgt. Dit gedeelte is ook het minst commercieel, de werken zullen minst hinder hebben en dit gedeelte van de zeedijk zal dus het eerst een opwaardering krijgen. Kan dit geëist worden van de promotor?

Opm: planning niet overlaten aan promotor i.f.v. de verkoop, anders riskeerd het project lang uit te lopen.

Opmerking: de huidige 2 garage complexen onder de zeedijk zijn NIET ondergelopen gedurende de stortvloed van woensdag 8 augustus. Dit ten gevolge de hogere ligging van onze zeedijk. Toen de zeedijk in 1892 aangelegd werd was er op deze plaats een arm van de paraboolduin. Dit zand werd niet weggeschept en verkocht maar deze duin werd platgemaakt .

Om die reden is ook weinig risico om zeewater binnen te krijgen gedurende een “50-jarige storm” (cf 1953)

Pas bijna 1 jaar later op 16 sept 2008 wordt eindelijk de stedenbouwkundige vergunning goedgekeurd door het schepencollege voor het bouwen van 2 garagecomplexen met 957 garageboxen.

Een gezamelijke klacht hierover wordt ingediend bij de Raad van State door mevrouw Christiane Defillet, mevrouw Mireille Peeters en de heer Jean-Paul De Grave. Hierdoor wordt de bouwvergunning tijdelijk geschorst.

Op 30 maart 2009 heeft de “Raad van State” heeft de “vordering tot schorsing” en een “beroep tot vernietiging” van de garages onder de Zeedijk verworpen (“aan de vereiste van moeilijk te herstellen schade is niet voldaan”) . De tot dan geschorste vergunning door de hogere overheden zal door de minister hierdoor niet omgezet worden in een vernietiging van de vergunning.

Desalniettemin zal het comiteit die de heeft klacht ingediend de voortzetting van de procedure gevraagd over het “beroep tot nietigverklaring”. Dat kan nog vele jaren aanslepen.

Er zijn nog verschillende andere klachten binnengekomen bij de gouverneur die doorgespeeld werden aan de gemeente via het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

Opm: het schepencollege moet spreken met de aktiegroepen om zodoende een klacht bij de Raad van State te voorkomen

mei 2009

26 mei 2009 gemeenteraad om 20 h. Op de agenda komt ondermeer de promotieovereenkomst met de nv Belgian Contractors-Exporters inzake de bouw van het goedgekeurde garagecomplex onder de Zeedijk.

Wegens voortzetting van de vernietigingsprocedure bij de Raad van State en om andere technische en contractuele redenen werd er op de laatste gemeenteraad een dadingovereenkomst ter goedkeuring voorgesteld (echter nog niet gestemd omdat 8-8 stemmen wegens vele afwezigen in de meerderheid). Aldus zou er een einde gemaakt worden aan de geschillen tussen de betrokken partijen zijnde de gemeente De Panne en BC&E tot realisatie van 957 garages.

Dading wordt goedgekeurd, dus beide partijen gaan uit elkaar zonder schadevergoeding.

Komt er een nieuw project? Koopt hoofdaandeelhouder KBC (80%) toch de ondergrond van de Zeedijk?

dec 2010

Toch gaat men verder met het project bovenbouw. Gedurende de laatste 2 gemeenteraden van heeft architect Mark Speecke het voorontwerp van de “Zeedijk anno 2012” voorgesteld. Zeer mooi project. Het project is beperkt tot 1/3 van de Zeedijk nl. het middelste gedeelte, waaronder reeds lang garages bestaan. In tegenstelling met het vorig vastgelopen project wordt de breedte van de “wandelpromenade” drastisch verbreed, nl met ongeveer 6m. Dit is een radicale ommezwaai. Vroeger sprak men maar van 1 à 2 m verbreding met een golvende aflijning (met het strand). Dit golvend karakter wordt ook nu terug opgenomen in het voorontwerp maar met bredere uitlopen die hun maximum zullen bereiken telkens vòòr een zijstraat. (zie onderstaand plan). De bogen zullen een uniek karakter geven maar persoonlijk vind ik dat niet nodig omdat “rechtlijnigheid” een gevoel van “lengte” opwekt Op deze uitlopen zullen rustplaatsen met banken en afschermingen voorzien worden. De huidige breedte van 12 m wordt uitgebouwd tot minimum 18 m (zonder de golvingen). Men zou kunnen stellen dat er 3 zones zullen komen: zone 1 dichtst bij de hoogbouw zoals nu; zone 2 voor kinderfietsers onder de 12 jaar (dus ook in het centraal gedeelte maar niet voor de Zeelaan) en een nieuwe zone 3 voor wandelaars. Deze laatste zone zou in hout uitgevoerd worden Het wordt dus veel mooier dan het vroegere project waar meer aandacht besteed werd aan de privé garages dan aan de Zeedijk.

Wel enige bedenkingen over de duurzaamheid, gladheid en algengroei van het houten gedeelte. Ook oppassen voor houtsplinter bij toeristen die met blote voeten van het strand naar hun appartement stappen. Het voorziene houtsoort,padoek, schijnt stoffen te bevatten die flinke ontstekingen kunnen veroorzaken… Sommigen maken bedenkingen dat de kelners van de terassen telkens 12 m meer zullen moeten lopen. Juist, maar mits een betere organisatie kan veel kelner over-en-weer geloop verminderd worden. Zo zullen ook wachtbuizen voor iedere terras voorzien worden zodat een beperkt steunpunt kan geplaatst worden op het terras uitgerust met water, elektriciteit. ect..Ook hebben de meeste zaken nu reeds afstandbediende bestelterminals. Voor degene die zich achteraan zetten i.v.m. middagbezonning zal het even ver zijn. Wel zullen die Franse kelners nu extra moeten oppassen voor de kinderfietsjes, want in het centrum is nu ook een fietszone voorzien voor de -12 jarigen. Maar ja, alles heeft voor en nadelen, maar een brede promenade is wel essentieel indien we willen competitief blijven t.o.v. de andere kustgemeenten

Er werden verbeteringen voorgesteld: o.a. de praktische afscherming van de zitbanken. Men stelt zelfs voor om een soort belvedère uit te bouwen richting zee met een “landmark” (cf horloge in Oostende of Baaltje). Op deze plaats zou men ook het toerismebureau kunnen voorzien. Het moet mogelijk zijn een grotendeels “verzonken” doorkijk bureau in te richten die op zich niet hoger komt dan de windschermen die daar nu al aanwezig zijn om alle mogelijke visuele hinder optimaal in te perken. Bovendien kan het dak tevens gebruikt worden als een soort platform die enerzijds dienst kan doen als uitkijkplatform maar die anderzijds in beperkte mate zou kunnen dienstdoen als gelegenheidspodium. Deze multifunctionaliteit gecombineerd met permanente sanitaire voorzieningen moeten van dit bureau een baken maken voor iedere toerist en inwoner. Al deze extensies werden evenwel niet weerhouden om de timing van het project niet in het gedrang te brengen. (spijtig; dit kan eventueel via een tweede bouwvergunning uitgevoerd worden maar zou nu best ook mee ontworpen worden)

De nieuwe LED sierverlichtingspalen worden nog voor het seizoen geplaatst over de ganse Zeedijk. De lichtbundel houdt reeds rekening met een breed

te van 18m Gelukkig kan men de lichtarmaturen wentelen zodanig dat ze voorlopig dichter zouden kunnen gezet worden op het oude gedeelte.

maart 2011

De goedkeuring in de gemeenteraad van het definitieve plan van de nieuwe Zeedijk (18m breed) is verschoven naar april 2011. Ook het ontwerpplan van de garages wordt in de gemeenteraad van maart voorgesteld. Voorziene startdatum september 2011 zal dus niet meer haalbaar zijn. (is ook veel goedkoper want één jaar voor de verkiezingen vindt men geen annemers meer ofwel aan ongewone hoge prijs).

Het werd met succes voorgesteld aan de handelaars van de Zeedijk.

Nadien is dit mooie project stilletjes uitgestorven. Mede door de vervroegde uitstap van schepen voor toerisme Marc Decoussemaeker (OpenVLD) in september 2011. Bram Degrieck (CD&V-Plus) volgt men het laatste jaar van de legislatuur op. Marc Decoussemaeker was een voortrekker voor de vernieuwing van de Zeedijk, maar hij heeft zijn droom niet kunnen meemaken. In de daaropvolgende legislatuur werd de vernieuwing van de Zeedijk niet opgenomen in het Strategisch 6 jaren programma.

Ter gelegenheid van de herbouw van de Markt waren er zeer veel burgers die priotiteit gaven aan een nieuwe Zeedijk i.p.v. een nieuwe Markt

Verkiezing october 2012. Een volledg vernieuwd en 20 jaar jonger schepencollege komt aan de macht.

Besluit:

1. nieuwe Zeedijk moet geïntegreerd aangepakt worden als 1 project (bovengrond- ondergrond) en volledig onder controle blijven van de gemeente.

2. vroegtijdige info en inspraak is nodig zodanig dat project gedragen wordt door de inwonenden en tweede verblijvers (vb. communicatiebureau inschakelen zoals bij het Herwaarderingsplan Dumontwijk)

3. in het plan Speecke zitten veel goeie opties die verder moeten bijgerktgewerkt worden (prioritair project voor verkiezingsprogramma’s 2018 Lees de programma's van de verschillende partijen>>>>)

4. Op 9 december 2019 werd het "Meerjarenplan 2020-2025" goedgekeurd door de gemeenteraad waarin de "Heraanleg Zeedijk" gebudgetteerd wordt voor 1,9 M€ (werken te beginnen vanaf 2023 ?).

De DADING>>>>

Bron: de vele rapporteringen op DE BLIEDEMAKER

Marc Decoussemaeker Schepen voor Toerisme heeft sterk gepleit voor een nieuwe Zeedijk, maar helaas...