Burgerparticipatie “Burgerwind op Zee”

Een groep bestaande Belgische burgercoöperaties wil de komende jaren 250 miljoen euro ophalen bij hun huidige 100.000 vennoten


Burgerwind op Zee is een nieuwe coöperatie die gevormd wordt door 37 burgercoöperaties zowel in Vlaanderen en Wallonië. Ze wordt specifiek ­opgericht om mee te investeren in de nieuwe windenergieparken in de Belgische Noordzee. Aldus wil de burger in ons land voor de allereerste keer de kans krijgen om DIRECT mee te investeren in de verdere uitbouw van windenergie op zee.

Via burgercoöperaties kunt u al langer rechtstreeks geld stoppen in windenergieparken op het land of in zonne-energie-installaties. Maar voor de verdere uitbouw van windenergie op zee zijn zeer grote bedragen nodig. Vandaar de krachtenbundeling om met één stem te kunnen spreken als we met de privébedrijven praten die de nieuwe offshore windparken willen bouwen.


De Belgische overheid heeft een tweede gebied, van 281 vierkante kilometer, in de Belgische Noordzee gereserveerd voor de bouw van windenergieparken, de Prinses Elisabethzone. Lees>>>https://debliedemaker.wordpress.com/2020/08/24/de-belgische-windmolens-voor-de-panne/
De nieuwe zone strekt zich uit van de grens met de Franse territoriale wateren tot voor de kust van Oostende. Het eerste windenergiegebied bevindt zich aan de ­andere kant van onze kust, tot voor Zeebrugge. Die is sinds kort volgebouwd.


In de nieuwe zone zullen zal een ander aanbesteding gebeuren via internationale “tendering”. Verwacht wordt dat het prijskaartje tot 3 miljard euro kan bedragen. Dat betekent meteen dat de bestaande coöperaties financieel hun grenzen zullen moeten verleggen als ze willen meedoen.


“Burgerwind op Zee” mikt op een inbreng van 250 miljoen euro.

North Sea Wind, een coöperatie onder de vleugels van de supermarktgroep Colruyt, probeerde in 2019 tevergeefs 20 miljoen euro samen te brengen. Ze bleef uiteindelijk steken op 13,2 miljoen euro.

Men verwacht dat “Burgerwind op zee” wel beter zal lukken. Momenteel hebben 37  aangesloten burgercoöperaties samen 100.000 vennoten. Die zullen allemaal aangesproken worden om te participeren, waarbij iedereen minimaal 250 euro en maximaal 5.000 euro kan investeren. Ook mikken de burgercoöperaties de ­komende jaren ook op een gevoelige uitbreiding van het aantal vennoten.


Een ander verschil met de huidige burgerparticipatie is dat het om een rechtstreekse inbreng in het kapitaal zal gaan en niet om achtergestelde leningen te verstrekken aan de bouwers van ­offshoreparken.


De vraag is of de interesse om te investeren veel groter zal zijn als de vennoten door een rechtstreekse inbreng van mede-eigenaars van het windenergiepark kunnen worden. Ook kunnen burgercoöperaties financiering aanvragen bij de Europese Investeringsbank.


Het rendement van “Burgerwind op zee” zal dus niet gegarandeerd zijn. Coöperanten weten dat het rendement kan fluctueren. Hoeveel wind er ­geweest is, bepaalt immers mee de inkomsten evenals de elektriciteitsprijzen op de spotmarkt.

Het dividendrendement van een coöperatief aandeel is wel wettelijk begrensd tot 6 procent. De huidige lenings-burgercoöperaties halen geregeld dat maximumrendement.

Er zijn dus meer ­risico’s dan vroeger. Normaal worden voor het tweede windmolenpark geen subsidies meer gegeven door de overheid maar daarentegen zal een deel van de voorbereiding van de uitbouw van de windenergiezone voor haar rekening genomen worden alsook de electriciteit MOG station op zee en de verdere kabel aansluiting op het HS-net.

Deze financiële inbreng vanuit coöperatieve hoek zal pas komen wanneer de Omgevingsvergunning toegekend wordt en de tendering is ondertekend is.

Er is nog een probleem met de noodzakelijke versterking van het hoogspanningsnet in West-Vlaanderen en Henegouwen. Hierdoor zou eventueel vertraging kunnen komen door het huidige verzet van de omwonenden. Er wordt wel gehoopt dat de betrokkenheid van de coöperaties het draagvlak voor de versterking van het hoogspanningsnet mee kan vergroten.


Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en ­minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zakten zondag af naar ­Oostende voor de voorstelling van Burgerwind op Zee. Ze staan achter het idee om de burger te laten participeren in offshorewindenergieparken.


De verwachting is nu dat de overheid zal ­opleggen dat de coöperaties betrokken zullen moeten worden bij de uitbouw van de tweede wind­energiezone.