Het huisje Donny

GRUP Lindenlaan

RUP LINDENLAAN - 2018

Op de westelijke hoek Koninklijke Baan – Lindenlaan wordt een opnieuw een residentiële bestemming voorzien.

Het RUP ‘Gemeentehuis – Herziening’ (2014) had hier de ‘residentiële in open en half - open bebouwing’ van het BPA nr. 2 ‘Nieuw gemeentehuis’ (1980) omgevormd naar een zone voor horeca. Naar bebouwingsmogelijkheden gelden in dit oude GRUP de volgende stedenbouwkundige voorschriften: “inplanting met een bouwvrije zone van 3,00 m t.o.v. de noordelijke perceelsgrens, een bouwvrije zone van 5,00 m t.o.v. de overige perceelsgrenzen en ondergrondse constructies op min. 1,00 m t.o.v. de perceelsgrenzen. Het gebouw is maximaal 4 bouwlagen hoog met een kroonlijsthoogte aan de noordzijde van max. 6,00 m en een nokhoogte van maximaal 13,00 m. De dakvorm is plat of hellend onder een maximale hoek van 45°.” I

In het RUP ‘Lindenlaan’ wordt er niets gesteld m.b.t. ondergrondse constructies. De afstand ten aanzien van de noordelijke perceelsgrens wordt verruimd tot 6,00 m. De afstand tot de westelijke perceelsgrens wordt vastgelegd op 5,00 m. De afstand tot de rooilijn wordt teruggebracht tot een minimum van 4,00 m. Dit is niet alleen ruimtelijk te verantwoorden, maar past nagenoeg binnen de bouwenveloppe zoals voorgesteld in het nu geldende RUP ‘Gemeentehuis – Herziening’ (2014). Enkel de maximale kroonlijsthoogte van 13,00 m wordt beperkt overschreden. In het RUP ‘Lindenlaan’ wordt het maximum aantal bouwlagen opgetrokken tot 5 i.p.v. 4. Tegelijkertijd worden er ruimere afstandsregels ten aanzien van de perceelsgrenzen/rooilijnen opgelegd per bouwlaag.

In het RUP ‘Lindenlaan’ wordt de horeca-bestemming terug omgezet naar de categorie wonen, zoals initieel het geval was in het BPA nr. 2 ‘Nieuw gemeentehuis’ (1980).

Dit was een te enge benadering voor zo’n strategisch projectgebied in het centrum: alle centrumfuncties moeten hier mogelijk zijn, zoals het gewestplan dit ook aangeeft. (Advies Provincie West-Vlaanderen dd. 07/12/2017)

Ook het terugbrengen naar residentiële functies is gunstiger dan de eerdere HoReCa-functie, zowel verkeerstechnisch als naar mogelijke geluidsoverlast voor een rusthuis-site aan de overzijde van de straat. Ook naar vormgeving zal deze site met de nieuwe voorschriften een coherenter geheel vormen bij de uitbreiding van de zorgcampus op deze gewestweg als een van de belangrijke toegangspoorten tot De Panne.(Advies Gecoro 23/5/2018)

3D projectvoorstel concept volume – architectenburo Filieux Janis bvba

RUP Gemeentehuis – herziening- jan 2014

Het hoekperceel aan de Lindenlaan – Koninklijke Baan met oude visserswoning wordt ingezet voor een verdere versterking van de horecafunctie.

Hiervoor werd reeds een rudimentair schetsontwerp voor vakantiestudio’s opgemaakt door Architecten Vanbecelaere en Hauspie. Door de goede bereikbaarheid en de potenties van het terrein na afbraak van de bestaande oude ‘visserswoning’, is een dergelijke functie passend. Door de bouwhoogte aan te passen in functie van de naburige bebouwing, wordt een harmonieuze aansluiting beoogd.

De orange zone is voor Horeca, met een maximum van 11 kamers of verblijfsgelegenheden voor kort recreatief verblijf. Pure reca is niet toegelaten. Reca dient steeds in functie te staan van tijdelijke verblijfsgelegenheden op de site. Per hotelkamer of verblijfsgelegenheid: minimaal 1 parkeerplaats.

Bebouwing

  • inplanting:

bouwvrije zone van 3 m t.o.v. de noordelijke perceelgrens

bouwvrije zone van 5 m t.o.v. overige perceelgrenzen

  • maximaal 4 bouwlagen
  • de kroonlijsthoogte: aan de noordzijde max. 6 m
  • de nokhoogte: maximaal 13 m
  • de dakvorm is plat of hellend onder een maximale hoek van 45°.

Dan heeft het gemeentebestuur beslist om de erfgoedwaarde van de vissershuisjes te negeren.

Volgens de toelichtingsnota is in de zone voor horeca een oude visserswoning opgenomen. .. De voorschriften laten toe dat het volledig wordt afgebroken. De vraag stelt zich of deze bebouwing –voor De Panne als toeristische trekpleister- geen grotere waarde heeft en een behoud niet dient overwogen te worden..

Deze twee woningen staan niet op de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Bovendien hebben de aangebrachte zonnepanelen en andere uitgevoerde verbouwingen de authenticiteit van deze woningen sterk aangetast. De concrete bestemming en plannen voor de site zoals opgenomen in het GRUP kregen de principiële goedkeuring van het schepencollege.

Het gemeentebestuur heeft dan ook zeker geen plannen om deze huisjes die niet op de inventaris van het bouwkundig erfgoed staan op enige wijze te bewaren of te beschermen en staat achter het concept van de “hotelappartementen” met hotelservice als uitbreiding van het toeristisch aanbod van De Panne als kustgemeente.