Brug van Adinkerke

Onze mooie brug in Adinkerke is een zeer belangrijk stuk erfgoed en zou dringend moeten beschermd worden. Ze is nog gebouwd volgens de principes van de Leuvense ingenieur Vierendeel. Hij is nog met klinknagels, de meeste andere waren gelast.

De meeste Vierendeelbruggen werden in de tweede wereldoorlog vernield. Er bestaat nog een z.g. 'Vierendeelbrug' in Drongen die in 1926 gebouwd werd - maar deze laatste is in tegenstelling tot de echte Vierendeelbruggen in beton uitgevoerd en dus geen typisch Vierendeel-product. Ook is er nog een zeer mooi exemplaar in Mechelenvoor de treinen. (is gelukkig beschermd in 1994 door toenmalig VU-minister Johan Sauwens)

Ingenieur Arthur Vierendeel (Jules Meunier) (1852-1940) bezorgde einde vorige eeuw de metaalconstructie volledig nieuwe principes door diagonaalloze metalen liggers te ontwerpen. Zijn rekenmodel was revolutionair en ingenieur Vierendeel oogste lof uit heel de wereld. Hij streefde ernaar betere, goedkopere en mooiere bouwwerken te bouwen. Voor zijn tijd was Vierendeel een groot vernieuwer.Anno 1889 is Vierendeel 'Buitengewoon Hoogleraar' aan de Universiteit van Leuven en schokt hij de wetenschappelijke wereld met zijn nieuwe theoriën. Hij ontwierp een nieuw type ligger: de 'Vierendeelligger'. In tegenstelling tot de 'vakwerkligger' met diagonalen, stelde Vierendeel een ligger zonder diagonalen voor of de ligger met bogen. Dit type brug bood zowel technische als financiële voordelen. De eerste Vierendeelligger, gebouwd in 1902 en officieel ingewijd in 1906, ligt in Avelgem over de Schelde. Het zegt u misschien niet meteen iets, maar deze brug speelde mee de hoofdrol in Stijn Streuvels' "De Teloorgang van de Waterhoek".

In feite was hij de grootste vernieuwer van het bouwen in metaal na Eiffel - en zo'n brug staat in Adinkerke. Jammer genoeg zijn we ons daarvan te weinig bewust...

In Brugge is er ook een Vierendeel draaibrug, nl de Scheepsdalebrug over het kanaal Oostende-Brugge ter hoogte van de Ezelpoort. Daar was destijds veel heibel omdat men deze brug "erg verouderd" vond en daar een nieuwe brug wou bouwen.Maar men is volledig voorbij gegaan werd aan de historische waarde ervan. Bij de diensten van ruimtelijke ordening, monumentenzorg, de stad Brugge,... was zogezegd niemand op de hoogte van de unieke waarde van deze brug - en daardoor werd 'en stoemmelings' een slopingsvergunning zonder voorwaarden afgeleverd. Het protest is inmiddels uitgevoerd.

Bron: Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw

http://www.vvia.be

Andere Vierendeelbruggen in de wereld Kijk website Karel Roose>>>

Foto Jahan Degrieck


Meer foto's van de Brug Adinkerke Kijk website Roose>>>

BIBLIOGRAFIE

  • In 1989 verscheen er een monografie over Arthur Vierendeel, Hoofdingenieur-Directeur Provinciale Technische Dienst West-Vlaanderen, Hoogleraar Katholieke Universiteit Leuven, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Departement Burgerlijke Bouwkunde van de K.U.Leuven. Auteurs waren prof. Jean Berlamont, lic. J. Timmerman, prof. G. De Roeck en prof. F. Mortelmans. Deze publicatie werd uitgegeven in samenwerking tussen het Provinciebestuur van West-Vlaanderen en de K.U.Leuven. De toenmalige gouverneur, Olivier Vanneste, schreef een lovend voorwoord.

  • The Writings of Belgian Engineer Arthur Vierendeel (1852-1940): Homo Universalis or Contemporary Propagandist? (abstract van een lezing tijdens het Third International Congress on Construction History, Cottbus, Mei 2009)

  • Patricia Radelet-De Grave: (Jules) Arthur Vierendeel. Erfinder des Trägers ohne Diagonalen, in: Bauzeitung, 8, 2003, pp. 84-87