Het mirakel van de mRNA CORONA vaccins

De grote onderzoekster Katalin Karikó met haar mRNA expertise vanuit Hongarije

Inleiding

De 2 covid-vaccins van de biotechbedrijven ­Moderna en Pfizer/BioNTech zijn eind 2020 in de race naar een vaccin als eerste over de streep gekomen. In elkaar gebokst met nagelnieuwe, nooit eerder beproefde techno­logie, zetten ze in krap elf maanden tijd de stap van de ­tekentafel naar vaccinatiecentra over de hele wereld, in plaats van gemiddeld tien jaar over om een nieuw vaccin op de markt te brengen. En als het om ‘moeilijker’ ziekteverwekkers ging, zoals hepatitis B, ging er gemakkelijk het dubbele van de tijd aan op.

Dit is te danken aan een nieuwe superieure technologie die er kwam dankzij de volharding van een paar dozijn wetenschappers die koppig bleven voortwerken aan nog onbewezen manieren om vaccins te bouwen. Weinig collega’s, en nog minder klassieke investeerders uit de farma-industrie, zagen er brood in. De doorbraak van de nieuwe vaccinklasse is daarmee óók te danken aan het lef van enkele durfinvesteerders die bereid waren de ontwikkeling te steunen van een techniek die nog alles te bewijzen had.

Historiek

Het vroeger adres van het biotechbedrijf BioNTech was te Mainz. Door zijn vernieuwende ontwerp voor een covid-vaccin, door de Amerikaanse farmareus Pfizer op de markt was ­gebracht, steeg zijn beurswaarde ­navenant; nu ruim 23 miljard euro waard, bijna 17 miljard meer dan voor corona uitbrak. Ook het jonge biotechbedrijf Moderna te Cambridge had in krap een jaar tijd een ­vaccin op de markt weten te krijgen tegen covid-19. Het is nu circa 54 miljard dollar waard, dat is 45 miljard meer dan voor corona uitbrak. En dat beiden met een techniek die zó nieuw was dat hij nooit eerder een vaccin had ­opgeleverd: de mRNA-technologie, een slimme ­manier om "boodschappenbriefjes" af te leveren bij de onderdelen van ­onze cellen die instaan voor de fabricage van ­eiwitten. Op die briefjes: het dwingende verzoek aan de cellen om eiwitten te bouwen die ze uit zichzelf nooit zouden produceren – zoals in het geval van het covid­vaccin een specifiek eiwit van het kroontje van het corona­virus, waartegen het ­immuunsysteem vervolgens mobi­liseert en antistoffen opbouwt om het echte coronavirus inactief te maken. Deze eiwitten kunnen niet synthetisch in het bloed geinjecteerd worden: deze zouden afgesloten worden door het lichaam.

Dit alles is volgens de expertise die Karikó vanuit Hongarije meebracht naar de VS. Ze was gespecialiseerd in de synthese van RNA, het kleinere zusje van het bekendere DNA ­(DesoxyriboNucleïne­Acid het voornaamste bestanddeel van onze genen). Een variant daarvan, mRNA ­(voluit messenger-RNA of boodschapper-RNA), is een soort van boodschappen­jongen. Het transporteert bestellingen van de celkern (waarin het DNA huist) naar de ribosomen (de eiwit­fabriekjes in het cytoplasma van onze cellen). Op die bestelbriefjes staat in detail beschreven welke ­eiwitten de cel moet bouwen, en hoe ze dat moet doen. Fantastisch.

Wat zou er gebeuren, zo bedacht Karikó, als zulke bestelbriefjes niet alleen vanuit de celkern werden ­afgeleverd, maar als je die ook van buiten het lichaam in cellen kon droppen? Veel aangeboren ziektes ­ontstaan immers door tekorten aan de juiste eiwitten in ­bepaalde cellen – denk aan spierziektes zoals die van baby Pia, of aan muco­viscidose (taaislijmziekte) of ­suikerziekte. Door in de spiercellen van zieke ­baby’s, in de longcellen van muco-patiënten of in de alvleeskliercellen van ­diabetici ­bestelbriefjes naar binnen te ­sluizen met daarop de receptuur voor die ontbrekende eiwitten, zouden die ziektes wellicht te genezen zijn?

Het probleem was dat Karikó’s synthetische mRNA door onze weefsels als een ­indringer werd gezien. Het immuun­systeem herkende het als vreemd en zette prompt de aanval in.

Pas halfweg de jaren 2000 slaagde de onderzoekster erin om alle problemen op te lossen, geholpen door Drew Weissman. Door een van de vier bouwstenen van mRNA te vervangen door een wat minder in de kijker ­lopende vormvariant, konden de twee de immuunafweer tot op een aanvaardbaar niveau dempen. Bovendien wisten zij en andere wetenschappers de levensduur van mRNA in de cel te verhogen door er kunstmatig kop- en staartstukken aan vast te breien. Nog later ­bedachten collega’s van Karikó en Weissman een methode om het notoir fragiele mRNA in een vetmantel te verpakken, zodat de fragiele molecule niet uit elkaar zou vallen wanneer ze in een arm zou worden gespoten.

De doorbraken die Karikó en anderen ­vanaf 2005 in een reeks wetenschappelijke artikels rapporteerden, vormden het fundament onder de race naar het covid-vaccin van afgelopen jaar. Maar gek genoeg trokken de onderzoeksverslagen aanvankelijk nauwelijks de aandacht van de vakbroeders. Slechts één man in de VS en één echtpaar in Duitsland, konden Karikó’s onderzoeksverslagen ­meteen naar waarde schatten.

  1. Derrick Rossi, aan de slag bij de universiteit Stanford vertelde in diverse Amerikaanse en Canadese ­media. "Karikó had een fundamentele stap gezet. Het was een doorbraak van Nobelprijskaliber". Toch dacht Rossi niet in de eerste plaats aan vaccins, toen hij de toe­passings­mogelijkheden van Karikó’s vinding overliep. Aanvankelijk wilde hij vooral ‘stamcellen’ creëren,. Die waren in die tijd de heilige graal van de biologie:embryonale, maagdelijke cellen die nog alle kanten op konden worden ­gestuurd in hun ontwikkeling, om bijvoorbeeld nieuwe hartspiercellen te vormen bij iemand die net een hartinfarct had gehad.
    In 2010, na een serie beloftevolle experimenten in zijn lab, riep Rossi Bob, Langer in, een ­risico-investeerder in biotechnoloog van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Langer dacht meteen een paar stappen verder en dacht dat je hiermee nieuwe geneesmiddelen kunt maken, vaccins en vn álles. De eerste steen onder wat later Moderna zou worden, moest op dat moment nog worden gelegd. Het vaccin van Moderna, dat ontwikkeld werd in de VS, kreeg twee weken na Pfizer groen licht van Amerikaanse en ­Europese regelgevers.

  2. In Mainz zagen twee met elkaar gehuwde artsen rond diezelfde tijd eveneens het potentieel van Karikó’s werk. Ugur Sahin (55), een in Turkije geboren Duitser en zijn vrouw Özlem Türeci (54). Zij waren reeds volop aan het experimenteren met de mRNA technologie voor kankerbestijding in hun bedrijf BioNTech. Het was Sahin die begin januari 2020, bij de start van de pandemie, de tegenwoordigheid van geest had om de koers van zijn bedrijf BioNTech drastisch om te gooien. Als een van de eersten begreep hij dat de covid-uitbraak in Wuhan niet tot China beperkt zou blijven. Hij zette veertig van zijn beste onder­zoekers exclusief op corona. Een paar ­weken later lag er in Mainz een kandidaat-vaccin op de teken­tafel. Sahin, die in 2013 al Katalin Karikó als consultant had ingehuurd, ­begreep ook dat er nog meer allianties nodig zouden zijn. Hij contacteerde Pfizer. Nog geen tien maanden later, ­begin december 2020, werden de eerste Britten met het vaccin van de BioNTech/Pfizer-tandem ingeënt.

Technologie mRNA

Het te bestrijden coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt is aan de buitenkant bezet met uitsteeksels. Deze worden gebruikt om onze cellen binnen te dringen. Deze uitsteeksels bestaan uit eiwitten en vormen een kroon: vandaar de naam "corona". Deze uitsteeksels waren het gedroomde doelwit van de vaccinontwerpers. Eenmaal deze afgedekt met antistoffen en het vaccin kan geen cel meer binnen.


  1. De werkwijze, om met mRNA, de cellen zelf de specifieke krooneiwitten of delen ervan te laten produceren is revolutionair. Dus ons lichaam produceert zelf de inentstof.
    Diverse andere vaccins die op dit principe zullen werken zijn nog in de ontwikkeling: vb Zika door muggen, nieuwe soort griepvaccins, hondsdolheid, hiv,...Deze techniek is ook veelbelovend voor therapeutische kankervaccins. Niet om kanker te voorkomen maar om haar te genezen. Dan vertelt het vaccin niet hoe het virus van eennbesmetting eruit ziet maar hoe de kankercellen eruit zien zodanig dat het eigen immuunsysteem de kankercellen kan aanvallen: veelbelovend tegen leukemie, baarmoederhalskanker, nierkanker,... Dus gewoon algemeen vaccineren voor uitgezaaide kankers of rechtsreeks in de tumor indien mogelijk. BioNtech en Moderna waren hier reeds ver gevorderd in. Door het feit dat ze nu plots door het COVID-19 vaccin geweldig rijk worden kunnen deze ontwikkelingen tot doorbraken komen. Het grootste probleen blijft om het "kankervaccin" op de goeie plaats te krijgen. Via de bloedbaan zijn longen en lever goed bereikbaar. De alvleesklier (voor diabetes) is moeilijke bereikbaar.
    Een ander groot voordeel is dat je met 1 of 2 dosissen kunt volstaan. Ook voor kankers waar je anders medicijnen levenslang moet nemen (kost ook veel geld wegens de lange duur)

Een traditioneel "infectie-vaccin" bestaat uit gedode virussen van het virus dat men wil bestrijden. Bij de jaarlijkse griepvaccins zijn dat meestal een mengsel van 4 te verwachten varianten voor het komende griepseizoen. Hierop reageert ons immuunsysteem door antistoffen aan te maken om deze schijninfecties te bestrijden. Aldus zijn we voorbereid wanneer we zouden geïnfecteerd worden door het echte levende virus. De antistoffen liggen klaar of kunnen vlug bijgemaakt worden indien het immuunsysteem die kan herinneren. We worden dan meestal niet ziek ten ware het virus gans anders is dan de te verwachte variant. De eerste dergelijke griepvaccins (influenza vaccins) zijn maar op de markt gekomen rond de jaren 40 en waren nog geen dode exemplaren zodanig dat men aanvankelijk ziek kon worden van het vaccin zelf.
Bij de mRNA technologie voor corona bestrijding worden alleen stekeltjes of stukken eiwitten van het virus gegenereerd (dus geen volledige virussen) in onze lichaam via het mRNA mechanisme. De eiwitproductie-eenheden van de cel (de ribosonen) lezen wat de mRNA als instructies doorgeeft en maken de gewenste krooneiwit-fragmenten en/of de volledige krooneiwitten. Deze stulpen uit de cel precies zoals bij het virus of ze etaleren fragmenten aan het oppervlakte van de cel zodanig dat het immuunsysteem gewaarschuwd wordt en aantistoffen aanmaakt. Daarna wordt het mRNA afgebrokenen blijft geen spoor achter.

  1. Een tweede innovatie is: Hoe dit mRNA in de cel brengen zonder dat het afgestoten wordt door het immuunsysteem en zonder dat het uiteenvalt (de mRNA’s zijn geen stabiele verbindingen).

Er zijn 2 technieken:

Pfizer en Moderna: rechtstreeks. Men heeft een mRNA entstof ingebracht die de permeabele celwand binnendringt van de spiercellen in onze arm of van circulerende immuuncellen (de zogenaamde dendristische cellen). Wegens een opzettelijk gemaakte rare vorm van het mRNA worden ze niet geindentificieerd als lichaamsvreemd (en dus niet aangevallen door het immuumsysteem). Verder wordt het ook speciaal gekoeld
De Pfizer entstof is een zuur is dat op synthetische manier gemaakt wordt. 1 inenting bevat 30 microgram mRNA + 4 soorten liptiden (waaronder cholesterol) om een beschermend laagje te vormen rond de entstof (ook nog wat water + zouten: kaliumchloride, kaliumfosfaat, natriumfosfaat en natriumchloride om de oplossing te stabiliseren en bufferen tegen schommelinen van de zuurtegraad. Ook wat antigel (sucrose) om te bewaren bij -70 gr C voor Pfizer of -20 gr voor Moderna).
De Modena entstof bevat wat meer mRNA nl 3 x meer per dosis = 100 mg, Dus om 7,1 miljard mensen 2 inentingen te bezorgen is 38 x 7,1

AstraZeneca: onrechtstreeks mRNA. Men maakt gebruik van een koeriervirus om het mRNA tot in de kern van de cel te brengen. Men gebruikt hiervoor een echt virus maar één die geen infectie meer geeft aan de mens. Voor AstraZeneca een verkoudheidsvirus van bij de chimpansees (geïsoleerd uit de uitwerpselen, dus bevat geen cellen van de aap). Dit virus is geënt met mRMA die de nodige info bevat om de corona eiwitten te kunnen produceren. Éénmaal in de kern wordt her DNA van de ontvangende cel afgebroken en komt aldu mRNA vrij die het fabricageproces van de COVID-19 eiwitten kent. Verder verloop het proces identie als bij Pfizer. Dus her lichaam maaktzelf de corona eiwitten aan.

Bron: De Standaard van 10 april 2021. Samenvatting door Hilde Van den Eynde

De Bliedemaker

Link naar nieuwsartikel in DE BLIEDEMAKER