Bedevaart naar Baaldjes Kruis

Een stuk van ons vissersverleden van ons aller Westhoek is de jaarlijkse bedevaart naar de kapel en het kruis van zalige Idesbaldus Van der Gracht, patroon van de vissers.

Deze vindt plaats iedere maandag na de verjaardag van zijn overlijden nl 18 april 1167. De bedevaart brengt gemiddeld een vijfhonderdtal bedevaarders bijeen in grote devotie, zonder toeristische omlijsting (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Zeewijding). Ook menig "echte Pannenoar" is ieder jaar aanwezig.

Het historisch verhaal kunt u lezen in het boekje hiernaast van 1969 (in onze bib).

In 1894 werd hij door paus Leo XIII zalig verklaard en sedert 6 april 1831 is hij definitief rustend in de kerk van OLV ter Potterie te Brugge, stad waar de kist met zijn stoffelijke resten al aanwezig was sinds 1627.

De devotie tot Idesbaldus trotseerde dus de eeuwen, ook tot in onze tijd. De jaarlijkse bedevaart naar het kapelletje en het kruis is er een uiting van.

Aan de optocht wordt deelgenomen door o.a. een kruisdrager met het kruis van de Zeewijding, de relikwiedragers , het Sint-Pieterskoor, folkloristische groepen in visserskledij, kinderen van de lagere scholen, seniorenbonden, paardenvissers, kerkelijke en wereldlijke prominenten (o.a. burgemeester). het Genootschap van de Zalige Idesbaldus Koksijde, de zusters van de Potterie Brugge en de Confrerie van de Zalige Idesbaldus te Brugge

Aan het kapelletje en het kruis wordt de plechtigheid afwisselend geleid door abt Leo Van Schaverbeeck van de Cisterciënzerabdij van Bornem en abt Gerardus Hopstaken van de Cisterciënzerabdij Mariënkroon (Nederland). Tijdens die plechtigheid worden gebeden en intenties voorgelezen, liederen gezongen ter ere van Sint-Idesbald. De abt houdt een korte homilie. Het kruis wordt vereerd en normaal houdt burgemeester Marc Vanden Bussche een toespraak. Dan worden er gedachtenissen uitgedeeld. (iedereen krijgt een "zantje": zie hiernaast rechts)

De devotie tot de zalige Idesbald veruitwendigt zich door veel meer dan door enkel de jaarlijkse bedevaart als groepsgebeuren. Er is ook het "Genootschap van de Zalige Idesbald uit Koksijde", in 1993 opgericht. Het algemeen doel van het genootschap is het instandhouden en het bevorderen van de zalige Idesbaldusverering en de Mariadevotie in de traditie van de monniken van de voormalige Duinenabdij. Het genootschap wil ook een vooraanstaande rol vertolken bij de organisatie van de jaarlijkse bedevaart naar het kapelletje en Baldjes Kruis (en het onderhoud ervan) en bij de organisatie van de openluchtmis in de ruïnes van de abdij.

Het lidmaatschap kost 12,50 euro. per persoon, en kan gestort worden op het rekeningnummer 474-8358351-92 van het Genootschap van de Zalige Idesbaldus Koksijde.

Jose Decoussemaeker

16-04-98

We publiceren graag de tekst van dit nieuwe Idesbalduslied.

Een dorpsheer in het polderland

bestuurt de streek met vaste hand,

waakt over ’t kiemen van het graan

en dat geen onrecht wordt gedaan

Maar in zijn hart is stil verdriet

dat zijn geliefde hem verliet.

Van het gezin dat God hem gaf

droeg hij er velen naar het graf.

Heer Idesbaldus kent de graaf,

dient vorst en bisschop, boer en slaaf.

Met eerbied klopt men bij hem aan:

“Uw wijsheid om ons bij te staan!”

Koksijde in het duingebied

lokt Idesbaldus met zijn lied.

Zijn woonplaats wordt het kloosterhof

om God te prijzen met zijn lof.

De broeders kiezen hem dan uit

en melden blij hun vroom besluit:

“Heer Idesbald zal een termijn

voor ons een abt en vader zijn”.

Nu ’t Vlaamse volk zijn abt vereert

naar ’t kruis nog ieder jaar weer keert:

bezing de Zoon van God die leeft

en Idesbald geroepen heeft!

Melodie:Gij dienaars aan de Hreer gewijd (ZJ 529)

Tekst: P.Dehullu: L. Bourgeois