Albert Dumont

Albert Louis Constant Dumont

is geboren te Neufchâteau op 5 juni 1853. Hij behoorde tot een welgestelde familie van Franse oorsprong die zich onder het Keizerrijk in Gent was komen vestigen. Hij volgde rechten aan de Universiteit te Gent (1871-1872) en aan de Ecole des Arts et Manufactures (1873) en 2 jaar stage bij een ondernemer. Hij was dus grotendeels autodidact die aanvankelijk als aannemer optrad voor de gebouwen die hij zelf tekende. Hij verwierf aldus alle knepen van het vak.

Op 23-jarige leeftijd vestigt hij zich als architect in Brussel, waar hij samenwerkt met August Hebbelynck, wiens zus Maria-Celestine-Camille (1849-1920) hij huwt te Anderlecht op 17 april 1876. Ze hadden 11 zonen en 2 dochters waarvan de oudste zoon Alexis de meeste gebouwen getekend heeft.

Ze werden de Albertiden genoemd in De Panne.

In volgorde van leeftijd: Alexis (85:vader van Cécile) , Henri (83), Jacques (60:vader van Myriam), Anaïs(81:gehuwd met Albert Nyssens), Pierre (76), André (78), Jean (1), Mieke (88), Albert (32), François (76: vader van Philippe), Etienne (71), Benjamin (27), Auguste (22) (getal=leeftijd;vet: zeilwagen-pioniers; cursief: vroeg gestorven)

Alle 13 geboren tussen 1877 en 1890. Ook nog een 30 tal kleinkinderen.

VOLLEDIGE STAMBOOM ALBERT DUMONT>>>

Uit de beginjaren (1877) dateren 4 huizen in de Capouilletstraat in Sint-Gillis waarvan één zijn domicilie wordt. Volgen verschillende gebouwen in Franse of Vlaamse Renaissancestijl in Brussel.

Zijn woning in de Schotlandstraat nr 17 te St-Gillis bouwt hij zelf in 1896. Dit wordt het culturele huis van de familie Dumont.

Het gemeentehuis van Sint-Gillis is zijn meest paleisachtig werk geweest. (Franse renaissance).

Hij werd een merkwaardige figuur in de architectenwereld. Duidelijk beïnvloed door verschillende stijlen, kon zijn oeuvre echter nooit met één bepaalde bouwmeester worden vergeleken. De gids van Albert Dumont was om de voorgestelde programma's van zijn opdrachtgevers zo strikt mogelijk uit te voeren.

Omstreeks 1880 verzeilde hij voor het eerst in De Panne. Aangetrokken en geïnspireerd door de kust, de duinen, het licht en de zee tekende hij voor de grootgrondbezitter Calmeyn een plan uit voor de exploitatie van het duingebied. Wegens geldgebrek werden deze plannen nooit uitgevoerd. Verbitterd en ontgoocheld trok hij naar Middelkerke alwaar hij in minder dan 15 jaar een 200-tal villa's realiseerde. Rond 1895 trok hij terug naar De Panne waar andere landeigenaars zoals de families Ollevier en Bonzel hem belasten met de aanleg en de uitbouw van de huidige Dumontwijk. Hierbij werd hij vanaf 1902 bijgestaan door zijn oudste zoon Alexis.

Sinds 1903 bezat hij een tweede verblijf in De Panne.

Albert was actief in de Koninklijke Commissie voor Monumenten die onder zijn invloed in 1912 uitgebreid werd met de afdeling Landschappen .

Op 26 oktober 1920 overleed hij te Sint Gillis.

Vandaag herinnert een Memoriaal in de vorm van een sierlijke zitbank, naar ontwerp van zijn zoon Alexis uit 1926, met een medaillon beeltenis van Albert (dr De Rudder) aan de stichter van de badplaats.

"A lui l'honneur d'avoir sauvé La Panne de la banalité, d'avoir su s'opposer à la rapacité des propriétaires en leur faisant refuser le droit de s'emparer de tout terrain disponible, en les obligeant à laisser autour des châlets de gracieux jardinets » zo schreef men in de « Guide illustré de la Panne »

De kinderen van Albert Dumont waren goed gekend in de De Panne en werden destijds de “Albertiden” genoemd. Ze waren met 13 en met zijn verjaardag werden destijds 13 bloempotjes aan het Memoriaal neergezet door zijn kinderen en familie. Dat werd de laatste jaren regelmatig opnieuw geëvoceerd tijdens het week-end van Flore&More. Dan werd ook een mooie wandeling georganiseerd niet om de cottages te leren appreciëren maar wel een rondgang met stops waar iets te vertellen is over de familie Dumont. Lees>>>

Albert Dumont mag dus eerder de titel van stichter van De Panne dragen dan Ollevier. Alhoewel de meest dynamische verkavelaar Arthur Bonzel was (vooral wat betreft de Zeedijk en de Rampen)

Albert Dumont had een kozijn in Versailles waar zijn grootvader woonde: nl Léon Ottenheim, bekend amateur fotograaf. Deze heeft een villa gekocht "Ker Jeannic.

" in het stukje Visserslaan tussen de Duinkerkelaan en de Zeedijk. Derhalve zijn er vele mooie foto's over de Dumontwijk verschenen in het boek "Lumiéres de verre" van Martine Lani-Bayle kleindochter (2007)

In dit boek (bib De Panne) zijn 2 mooie tekstfragmenten:

- Villa gedurende de oorlogsjaren LEES1>>>

- Artikel over Albert Dumont (kozijn van Léon Ottenheim) en de zeilwagens van Benjamin Dumont. LEES2>>>