Villa Les Pavots - Marconi

marconi6

De morse (verspreid door Samuel Morse) bestond reeds sedert 1836 maar via kabels. Het is Marconi die de draadloze morse heeft geïntroduceerd en daardoor was villa Les Pavots wereldberoemd want daar werd voor het eerst een draadloze morse verbinding gelegd tussen de nieuwe luxemailboot "Princesse Clémentine" en het vaste land op 10 november 1900. Op dit schip werd voor de eerste maal een zendstation geïnstalleerd. Hiervoor werd op de fokkemast een 16 meter hoge zendmast geplaatst.

Een tweede zendstation met een zendmast, met dubbele draadantenne,van 40 meter hoog werd in De Panne aan de wal opgericht naast Villa Le Pavots. Via deze villa met een kabel doorgetrokken naar het telegrafisch bureau van Oostende.

Wereldnieuws met zeer verrijkende gevolgen. Het Marconi systeem oogstte onmiddellijk een groot succes. Men kon immers belangrijke gegevens zoals weerbericht, lading, reserveringen plaatsten, enz overseinen. Een faciliteit dat niet alleen de rederij van nuttige informatie kon voorzien maar ook de reiziger sterk in de smaak viel omdat trein- en hotel reserveringen van op zee konden worden gemaakt.

Princes Clémentine

Princesse Clémentine

marconi3
Bovenste deel antenne is draaibaar

Bovenste deel antenne is draaibaar

Voordien in 1899 was Marconi er reeds in geslaagd een eerste verbinding over het kanaal te realiseren van Wimereux naar Dover. Het was op aanraden van koning Leopold II en de jonge Albert dat begin 1900 de 'International Marine Communications Company Ltd" opgericht werd (in feite met de bedoeling om communicatie België-Congo mogelijk te maken; heeft nog enkele jaartjes moeten wachten). Dit bedrijf in Brussel opgericht werd in 1913 de bekende SAIT

Guglielmo Marconi (1874) is een Italiaan. Zijn uitvindingen waren een keerpunt en een doorbraak in de opzoekingen van vele anderen: Braun, Hertz. Maar Italië reageert koel op zijn ontdekkingen zodat hij emigreert naar Engeland op de leeftijd van 21 jaar. Daar is de British Post enthousiast op zijn uitvindingen. In 1897 stuurt hij een eerste morse bericht over 8 km (het Bristol channel). Vanaf dan begint zijn succes. In 1899 stuurt hij een eerste bericht over het kanaal: van Wimereux naar South Foreland Lighthouse (op de kliffen 5 km ten oosten van Dover).

Marconi was ook de uitvinder van de antenne.

Men moet zich voorstellen dat de toenmalige telegrafie en de apparatuur hoge spanningen tot 30.000 volt gebruikten. De communicatie was hierdoor werkelijk een schouwspel van vonken. (vandaar de Duise naam voor radio omroep: rundfunk). De zender was immers een enorme Ruhmkorffkloss die hoogfrequente stroompjes produceerde en een fonkboog van zo'n 20 mm. Omdat er nog geen electriciteitsnet was in dit gedeelte van De Panne werd gewerkt met batterijen.

De ontvanger was een radiobuis (coherer) die de puntjes en streepjes geruisloos omzetten op een draaiende rol papier.

Marconi

Marconi
marconi5
marconi4

Liefhebbers voor meer details kunnen een boek kopen in het Visserijmuseum van Oostduinkerke Eerste Pagina's Lees>>>>

Rond 1903 werd dit station overgebracht naar een gloednieuw naast het loodswezen te Nieuwpoort.

Naamloos

Een ander belangrijke bekendheid van De Panne in de internationale communicatie was de ITAL-CABLE van De Panne (Dumontwijk) naar Lissabon in dienst genomen in 1930.

Lees meer in de WIKI-DE BLIEDEMAKER >>>>

Ook de grote RIOJA-2 glasvezelkabel niet vergeten (1995) en de vele koperkabels vanaf de centrale naast de Paterskerk (vanaf 1902)

italcable