Parkeren in de Dumontwijk

PROBLEMATIEK:

In vorig artikel werd gesteld dat de Dumontwijk zou moeten evolueren naar een fiets en wandelwijk. Om het verkeer te verminderen zouden de parkeermogelijkheden moeten dalen. Voor het residentieel van de wijk zijn bitter weinig parkeerplaatsen nodig en de bewoners zijn niet de oorzaak van nog relatief veel verkeer. Het is echter moeilijk haalbaar parkeerplaatsen af te schaffen zonder en nieuwe bij te creëren. Ook is deze wijk aangrenzend aan 2 commerciele straten: de Zeelaan en de Duinkerkelaan. Ook dicht bij de Zeedijk. In dit artikel werd ook gesteld dat de uitbouw van het Koningsplein een oplossing kan bieden. Dat klopt ten dele, althans voor het parkeren van middellange duur (een paar uren tot een halve dag). Anderzijds is IN en DICHTBIJ de Zeelaan ook behoefte aan ROTATIEPARKING mogelijkheid voor korte boodschappen. (ts 1/2 uur en een paar uur). Voor dergelijke behoefte zijn parkeermeters of blauwe zone een aangewezen oplossing. Vandaar dat alle commerciële straten in De Panne uitgerust zijn met parkeermeters. Maar dat is blijkbaar soms onvoldoende. Het aantal dergelijke parkings in de Zeelaan zijn onvoldoende temeer doordat deze ook veelal gebruikt worden door camionetten voor bouwverven en leveringen vandaar dat als overloop 2 parkingszones nodig zijn. Ten eerste de aangrenzende halve marktplaats (60 plaatsen). Aan de zeezijde is een tweede betalende rotatieparking nodig temeer ook voor de restaurants in de Nieuwpoortlaan. Slechts 2 mogelijkheden: onder het Albertpleintje of onder de Sloepenlaan. Nu het grote CARIMAR project goedgekeurd is zou 1 van de parkingverdiepingen volledig kunnen gereserveerd worden als betalende rotatieparking (zou zelfs kunnen uitgebreid worden onder de Sloepenplaats zelf).

Op deze manier geen rotatieparking behoefte meer nodig in de Dumontwijk.

Dan hebben we nog de wagens van de mensen die werken in de Zeelaan en de Zeedijk (horeca, winkels, banken...). Het kan toch niet de bedoeling zijn dat zij iedere dag hun auto parkeren in een beschermde wandelwijk? Zoals in de steden kan de werkgever een betalende parking afhuren vb onder de Sloepenlaan (cf veel plaatsen in de parking onder het gemeentecomplex zijn vast afgehuurd). En waarom ook niet op de markt waar de utilisatie momenteel zeer laag is. Ofwel plaatsen ze hun wagen op Koningsplein en komen met de fiets naar hun werk.

Zoals reeds aangehaald is ook het Koningsplein de aangewezen plaats voor de recreatieve shoppers die er een dagje De Panne willen van maken. Het passeren in de Zeelaan-Dorp kan alleen maar de handel daar ten goede komen.

Dan resteert ons alleen nog de verblijvers van de appartementgebouwen op de Zeedijk die de Dumontwijk misbruiken om hun wagen daar een week of langer vast te laten staan. Degene die niet over een garage beschikken onder de Zeedijk (huidige en nieuw te bouwen) worden verzocht hun wagen te parkeren op Koningsplein. Wel moet rekening gehouden worden dat kortstondig laden en lossen mogelijk gemaakt wordt vanop de Zeelijk (voor 10 uur 's morgens) en in de "rampen".

Er resteert dan alleen nog de bewoners van het residentieel gedeelte van de Dumontwijk. Heel weinig hebben geen eigen oplossing (garage, carport, oprit..Voor degene die geen oplossing hebben zou een bewonerskaart kunnen voorzien worden mits een jaarlijkse bijdrage. Het aantal kaarten is wel begrensd i.f.v. het aantal voorziene mogelijke parkeerhavens (bij de herinrichting van de wijk zullen auto's niet meer willekeurig kunnen parkeren maar voor elke parking wordt een eigen ruimte voorzien duidelijk afgezet met uitstekende grote kasseistenen.

ACTIEPLAN:

  1. Langdurig parkeren van appartementen Zeedijk + personeel verbieden (oplossing: nu reeds voldoende ruimte op Koningsplein). Systeem: blauwe zone + beperkt aantal bewonerskaarten. Tijdelijk is rotatieparkeren voor de Zeelaan nog mogelijk. Aantal parkeerplaatsen nog niet afgebouwd.
  2. Tweede ondergrondse rotatieparking aan de Sloepenlaan (Markt is de eerste bovengrondse). Daarna parkeerplaatsen afbouwen en het verkeerscirculatieplan aanpassen zodat rotatieparking voor shopping in de Zeelaan sterk ontmoedigd wordt.
  3. Inrichten als woonerf met 3 categorieën straten zoals voorzien in het Herwaarderingsplan.