Gastsprekersmaand 2016

Laudato Si, thema van de maand van de gastsprekers

De maand van de Gastsprekers is dit jaar gewijd aan de Pauselijke encycliek Laudato Si.In de eind januari verschijnende aflevering van Hofnieuws kunt u daar uitgebreid over lezen.

Hierop vooruitlopend is de geïnteresseerde kerkganger misschien geïnteresseerd vast kennis nemen van de inhoud van de encycliek. Daartoe is op deze site een royale samenvatting van de tekst opgenomen.

Hieronder een aantal opmerkelijke uitspraken uit de encycliek.

Wat heeft het gebod “gij zult niet doden” te betekenen, wanneer 20% van de mensheid in een dergelijke mate hulpbronnen verbruikt, dat zij de arme volken en de toekomstige generaties ontnemen wat zij nodig hebben om te overleven?

  • De ontwikkeling van de technologie heeft ons ontegenzeggelijk veel goeds gebracht. De technologie geeft de mensheid echter ook een huiveringwekkende (economische) macht. Niets en niemand garandeert dat deze macht ook goed gebruikt zal worden. Het is vreselijk gevaarlijk dat zoveel macht ligt bij zo’n klein deel van de mensheid, omdat de moderne mens niet is opgevoed in een juist gebruik van macht.

  • Het moderne antropocentrisme heeft de technische rede boven de werkelijkheid gesteld, omdat dit menselijk wezen de natuur niet meer voelt als geldige norm. Onze relatie met de natuur kunnen we niet gezond maken zonder eerst onze fundamentele menselijke relaties weer gezond te maken.
    Ervan afzien te investeren in mensen om meer onmiddellijke winst te bereiken, is een zeer slechte zaak voor de maatschappij.

  • Men mag de wetenschapper, net als een kunstenaar, niet belemmeren in zijn creativiteit, toch moet men er steeds bij stil staan om de effecten en de ethische beperkingen van die menselijke activiteit, die een vorm van macht is met grote risico’s, te heroverwegen.

  • De consumentistische visie op de mens neigt ertoe de culturen homogeen te maken en de immense culturele verscheidenheid te verzwakken. Het verdwijnen van een cultuur kan even ernstig zijn dan het verdwijnen van een plant- of diersoort.

  • De christelijke spiritualiteit stelt een andere wijze voor om kwaliteit van leven te verstaan en moedigt een stijl van contemplatief leven aan, die in staat is vreugde te kennen zonder door consumptie geobsedeerd te zijn. “Minder is meer.” Een groei in soberheid en een vermogen om met weinig te genieten is waar het om draait. Een integrale ecologie vereist dat er tijd wordt besteed aan het herstel van de harmonie met de schepping om na te denken over onze levensstijl en idealen.


Meer Eco, minder ego!!

Februari – maart 2016. Gastsprekersmaand.

Thema: Duurzaamheid, natuur en klimaat.

Nav. de encycliek van de paus

‘Laudato Si’,

‘Zorg om ons gemeenschappelijk huis’

Frans Woortmeijer zegt in zijn samenvatting van de encycliek (boodschap):

“Wie Laudato Si goed leest, ziet dat de nadruk ligt op de verandering van onszelf, een verandering die van binnenuit moet komen. Het consumentisme van veel mensen uit deze tijd wordt genadeloos aangeklaagd.In plaats daarvan moet er een band van liefde en aandacht komen tussen mensen onderling, het lot van de arme, zowel in de nabijheid als in de derde wereld, dient veel centraler te staan.”

Om met ons hun gedachten te delen over die zorg om ons gemeenschappelijke huis,

zijn de volgende sprekers uitgenodigd:

10 februari, Aswoensdag, 19.30 uur

Spreker: Tim Stok.

De gastsprekersmaand wordt in de viering van Aswoensdag geopend door Tim Stok.

Tim is al vele jaren actief voor de Hofkerk en de laatste jaren voor de personele unie Clara & Franciscus. Zijn deskundigheid ligt op het financiële vlak. Maar zijn interesse gaat eveneens uit naar duurzaamheid, zorg om het gemeenschappelijk huis en interreligieuze dialoog.


14 februari, 1ste Vasten, 10.30 uur.

Spreker: Guy Dillweg, Franciscaan (1944).

Hij was één van de mensen die in 1991 op Stoutenburg bij Leusden een religieuze gemeenschap begon. Een gemengde gemeenschap die ‘in een kloosterlijk ritme leeft in verbondenheid met de natuur’.Het milieuklooster werd geboren, al spoedig gevolgd door het Franciscaans Milieuproject. Aan beiden zou Guy zich met hart en ziel gaan wijden, tot op vandaag. Een leven waarin de verbondenheid met de natuur, de schepping, een speerpunt zou worden.


21 februari, 2de Vasten, 10.30 uur

Spreker: Matthijs Schouten

Michiel Bussink interviewde Matthijs en schreef: “Er is geen dier op aarde of Allah houdt het bij zijn kuif vast”. Een uitspraak in de Koran die hem trof, toen hij bestudeerde hoe de grote wereldgodsdiensten, inheemse volkeren, filosofen en kunstenaars tegen natuur aankijken. Matthijs Schouten (1944): ecoloog, godsdienstwetenschapper, hoogleraar natuurbeheer, huisfilosoof van Staatsbosbeheer, Ierlandkenner en boeddhist. ‘Onze omgang met de natuur verandert niet als we het beeld van onszelf niet onderzoeken.’”