Klimabudsjett

Ytterligere utslippsreduksjoner fram mot 2030

Utslippsrammen for økonomiplanperioden er basert på en “målbane” og en “tiltaksbane”. Målbanen er framskriving av de direkte klimagassutslippene i Trondheim basert på bystyrets vedtatte utslippsmål for 2023 og 2030. Tiltaksbanen er basert på tiltakene kommunedirektøren vurderer som operative i økonomiplanperioden. I tillegg arbeider kommunedirektøren kontinuerlig med å utrede og fremme nye tiltak som har potensial for å kutte utslipp ytterligere fram til 2030. De fleste av disse tiltakene vil kreve nye politiske vedtak eller ytterligere arbeid - for eksempel virkemiddelutvikling, forankring og/eller utredning - før de kan iverksettes. Tett samarbeid mellom relevante aktører og nasjonal satsning på virkemiddelutvikling og finansiering er også viktige premisser for visse tiltak.

Figur 7.3: Ulike scenarier for utslipp fram mot 2030

I bystyresak 22/103 presenterte kommunedirektøren en vurdering av mulige tiltak for å nå bystyrets utslippsmål. Figur 7.3 viser utslipp frem til 2030 i ulike scenarier - referansebanen, tiltaksbanen (dvs. med gjennomføring av alle tiltak i klimabudsjettet) og et scenario som viser mulighetsrommet fra ytterligere tiltak innenfor nøkkelsektorer som energiproduksjon, veitrafikk og annen mobil forbrenning. Noen av de viktigste tiltaksområdene innenfor disse sektorene er:

ENERGIPRODUKSJON

Utslippene fra energiproduksjon i Trondheim er knyttet til fjernvarmeproduksjon, hovedsakelig basert på avfallsforbrenning. Brenning av avfall gir betydelig mindre klimagassutslipp enn deponering. I tillegg har fjernvarme en viktig rolle i å holde det elektriske effektbehovet nede. Mye av avfallet kommer fra områder utenfor Trondheim. Likevel er avfallsforbrenning på Tiller Trondheims største punktutslipp. Etablering av et karbonfangstanlegg på Tiller er beregnet til å, isolert sett, kunne redusere klimagassutslipp med cirka 70 tusen tonn CO2 årlig. Dette vil kreve en betydelig investering på forbrenningsanlegget samt utvikling av nasjonal verdikjede og infrastruktur for karbonlagring. Karbonfangst er antatt til å kunne redusere fossile CO2-utslipp fra avfallsforbrenning med 87 prosent, jamfør. Klimakur 2020. Biogen CO2-utslipp fra brenning av trevirke og annet organisk materiale vil fanges i tillegg. Slike tiltak er ifølge FN nødvendig for å oppnå mål om klimanøytralitet og for å nå det globale 1,5 gradersmålet.

VEITRAFIKK

Veitrafikk står i dag for over en tredjedel av klimagassutslippene i Trondheim.

Raskere innføring av nullutslipps næringskjøretøy: En raskere innfasing av nullutslippskjøretøy til vare- og nyttetransport har potensial til å redusere klimagassutslipp med ytterligere cirka 12 tusen tonn CO2-ekv årlig innen 2030. Denne utviklingen er avhengig av en rekke andre virkemidler og tilretteleggingstiltak, blant annet at at insentivordningene for nullutslipp i næringstransport videreutvikles lokalt (via for eksempel innkjøpskrav) og nasjonalt, og at tilstrekkelig lade- og fylleinfrastruktur bygges ut fram mot 2030. Sistnevnte vil kreve samarbeid med energibransjen.

Tiltak for å redusere trafikk har et potensial på cirka 13 tusen tonn CO2-ekv årlig innen 2030, hvis vi legger til grunn 20 prosent reduksjon i personbiltrafikk samt effektivisering av næringstransport med bedre bylogistikk. Effekten av slike tiltak avtar noe når bilparken blir stadig mer utslippsfri. Disse tiltakene er likevel viktige for å sørge for at utslippsreduksjoner ikke går på bekostning av bymiljøet - det vil si at ikke innfasing av nullutslippskjøretøy fører til en økning i biltrafikken. I tillegg vil grep innenfor bylogistikk være tilretteleggende for utbygging av tilstrekkelig lade- og fylleinfrastruktur.

Restriksjoner på bruk av fossile kjøretøy: Det er et stort potensial for utslippsreduksjon ved å begrense bruk av fossile kjøretøy. Dette kan gjøres ved for eksempel å innføre nullutslippssoner – 49 tusen tonn CO2-ekv årlig innen 2030. Dette vil kreve delegering av lovhjemmel fra departement til kommune, i tillegg til et omfattende tilretteleggings- og omstillingsarbeid. Spesielt innenfor personbiltransport vil et slikt grep måtte vurderes nøye.

ANNEN MOBIL FORBRENNING

Trondheim kommune bruker allerede sin betydelige markedsandel som byggherre til å stille krav om fossilfrie løsninger i bygg- og anleggsprosjekter.

Fullstendig utslippsfri bygg- og anleggsvirksomhet: Det er behov for en omfattende overgang til utslippsfrie løsninger hos private utbyggere og leverandører. Et viktig virkemiddel for å oppnå dette vil være kommunal lovhjemmel til å stille utslippskrav i plan- og bygningssaker. Måloppnåelse (formannskapsskapsak 20/305) om fullstendig utslippsfri bygg- og anleggsvirksomhet i Trondheim i 2030 vil bidra til 20 tusen tonn reduksjon i årlige klimagassutslipp innen 2030.

Det er betydelig usikkerhet knyttet til utslippene i andre næringer enn bygg og anlegg innenfor dette området - for eksempel bruk av maskiner i jordbruk og drift av transportterminaler. En utfasing av fossile løsninger innenfor disse næringene vil kunne bidra med ytterligere 25 tusen tonn CO2-ekv årlig innen 2030.

ANDRE SEKTORER

Kommunedirektøren har også vurdert mulige utslippskutt innenfor sektorene industri, oppvarming og sjøfart. Innen industri er det estimert at utslippene kan kuttes med cirka 19 tusen tonn CO2-ekv i 2030 ved overgang fra fossilt brensel til andre energikilder. Innen sjøfart er det estimert en årlig utslippsreduksjon på 6000 tonn CO2-ekv innen 2030 ved en utvidelse av landstrøm til å dekke cruisebåter og annen skipstrafikk. En utfasing av fossil gass til byggvarme og oppvarming er også anslått til å redusere årlige klimagassutslipp med 6000 tonn innen 2030. Flere tiltak innenfor disse og andre sektorer - for eksempel avløp - vil bli vurdert i forbindelse med klimaplanrevideringen.