Eiendomsskatt, gebyrer og brukerbetalinger

Sammenligning med andre storbyer

Eiendomsskatt

I 2021 har syv av de ti største kommunene eiendomsskatt på boliger- og fritidsboliger. Hvor mye en husstand betaler i eiendomsskatt avhenger både av eiendomsskattesatsen, grunnlaget for beregning av eiendomsskatt og størrelsen på eventuelt bunnfradrag. Kommunedirektøren har i tidligere år satt opp en tabell som sammenligner skattesats, bunnfradrag og eiendomsskatt for bolig på 120 kvm i de største kommunene. Kommunesammenslåinger, og bruk av ulikt verdigrunnlag for å utskrive skatten, gjør at informasjon basert på tilgjengelige data ikke lenger er sammenlignbar.


I tabell 11.6 presenteres en oversikt over hvor mye ASSS kommunene fikk inn i eiendomsskatt per innbygger fra boliger og fritidsboliger i 2021.

Tabell 11-6 viser at Trondheim og Kristiansand hadde høyest inntekt fra eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger per innbygger i 2021. Stavanger og Oslo hadde lavest inntekt fra eiendomsskatt per innbygger, mens Bærum, Drammen og Sandnes ikke hadde eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger. Sandnes har kun eiendomsskatt på næringseiendommer.

Vann, avløp, renovasjon og feiing

Figur 11-1 viser hva husstandene i de ti største kommunene må betale i årsgebyr for vann, avløp, renovasjon og feiing (VARF) i 2022. Figuren viser videre anslag over hvor mye en husstand i Trondheim må betale i årsgebyr for 2023. Data for 2023 har vi ikke for de andre storkommunene.

Figuren viser at Trondheim har et gebyrnivå som er lavere enn gjennomsnittet for ASSS-kommunene i 2022. Mens en husstand i Trondheim i gjennomsnitt betaler 8280 kroner i gebyrer, er vektet gjennomsnittet blant ASSS-kommunene 9 462 kroner. Kommunedirektørens forslag til gebyrer i Trondheim for 2023 medfører at Trondheim kommer over hva snittet for de andre storkommunene var i 2022. Det er grunn til å anta at også de andre storkommunene vil øke gebyrene betydelig i 2023.