Næring og innkjøp

Utfordringer og strategier

Framtidas utfordringer og løsninger er komplekse og kan vanskelig løses innenfor tradisjonelle fagdisipliner alene. Overgangen til et grønnere næringsliv og en mer innovativ offentlig sektor, krever omstilling. Næringsliv og offentlig sektor må samarbeide for å sikre global konkurranseevne. I den neste fireårsperioden blir det viktig å ha fokus på grønne bærekraftige løsninger.


Trondheim kommune tar mål av seg til å være en attraktiv kommune for både etablert næringsliv og nyetableringer. Å sikre framtidas forskningsinfrastruktur og Nordens mest attraktive bycampus, er viktige grep for å nå målet om å skape et innovasjonsdistrikt i verdensklasse, der bærekraft og sirkularitet er forutsetninger for verdiskapingen. Det samme kan sies om det å være teknologihovedstad. Dette er forutsetninger, drivere og katalysatorer.


Aktiv bruk av byen og regionen som testarena, der næringsliv, forskere og offentlige aktører kan samarbeide, er sentralt for å lykkes i næringsutviklingsarbeidet. Trondheim kommune ønsker å styrke pågående satsinger og sikre overføringsverdi gjennom utstrakt kommunikasjons- og nettverksarbeid internt og eksternt. Å tilgjengeliggjøre relevante data for næringslivet, samt å bidra til å endre regelverket, kan være en del av løsningen for å fremme endringer.


Trondheim har en viktig rolle som vertskap knyttet til internasjonale arrangement. Mat er et viktig satsingsområde for å trekke turister og tilreisende til Trondheim og Trøndelag. Ambisjonene er høye, og næringsaktører, kunnskapsmiljøer og det offentlige jobber godt sammen for å synliggjøre Trondheim og Trøndelag som en internasjonalt ledende matregion. Plattformen og mulighetene European Region of Gastronomy (ERG) skapte i 2022, skal bygges videre på. Trondheim kommune vil også jobbe i partnerskap for å ha et godt flytilbud som dekker behovet til næringslivet, det offentlige og befolkningen.


I Trondheim kommune anskaffes det årlig varer og tjenester for om lag 5,3 milliarder kroner. Med en bevisst bruk av innkjøpsmakten kan kommunen være en viktig aktør i å etterspørre nye og bedre løsninger. Innovasjon gjennom offentlige anskaffelser (IOA) er etablert med utprøvd metodikk og er et eget utviklingsprogram; Leverandørutviklingsprogrammet. Tjenesteområdet jobber for å benytte metodikken i anskaffelser i hele organisasjonen. Tydelige krav om bærekraft og sirkularitet i anskaffelsene, vil skape aksept for at miljø og klima er en del av bunnlinjen. Å vektlegge miljø og sirkularitet vil kunne gi dyrere anskaffelser, og det er nødvendig å akseptere en kalkulert risiko i anskaffelsesprosessen.