Eiendomsskatt, gebyrer og brukerbetalinger

Ved behandlingen av handlings- og økonomiplanen for 2022-2025 vedtok bystyret at inntekt fra eiendomsskatt skal økes reelt med 30 millioner kroner per år for perioden 2022-2024. Dette følges opp i dette forslaget til handlings- og økonomiplan. For å opprettholde verdien av eiendomsskatten, som følge av pris- og lønnsvekst, økes i tillegg eiendomsskatten både som følge av høyere lønns- og prisstigning i 2022 enn budsjettert og forventet utvikling i 2023. Fra og med 2023 skrives eiendomsskatten ut med grunnlag i egne takster. Arbeidet med takseringen er ennå ikke sluttført, noe som medfører at skatteforslaget er basert på et foreløpig takstgrunnlag.


Renovasjon, vann, avløps- og feiegebyret foreslås økt i 2023. Samlet gir dette en husholdning som har en bolig på 150 m2 en utgiftsøkning på 1700 kroner.


Kommunedirektøren har i sitt forslag til gebyrer og egenbetalinger lagt til grunn at den kommunale deflatoren blir på 4,1 prosent i 2023. Kommunal deflator er et anslag for lønns- og prisveksten innenfor kommunesektoren. For informasjon om pris, egenbetalinger, satser på kommunale avgifter og gebyrer for tjenester i Trondheim kommune vises det til kommunens nettsider.

Effekt høyere lønns- og prisvekst i 2022 enn budsjettert

I statsbudsjettet for 2022 ble den kommunale deflatoren anslått til 2,5 prosent. Dette ble også lagt til grunn i Trondheim kommunes budsjett for 2022. Tjenesteområdene fikk kompensasjon for pris- og lønnsvekst ut i fra dette anslaget, og ved fastsettelse av kommunale brukerbetalinger m.m ble det tatt hensyn til anslaget på kommunal deflator.


I revidert nasjonalbusjett ble anslaget på kommunal deflator økt til 3,7 prosent. Regjeringen anslo at det ville gi kommunesektoren 4,4 milliarder kroner i økte utgifter i 2022. KS har i etterkant anslått at lønns- og prisveksten vil bli høyere enn dette.


Høyere lønns- og prisvekst enn forutsatt gir kommunene økte utgifter. Kommunedirektøren har satt av 108 millioner kroner for å finansiere dette i forslaget til budsjett for 2023. Av dette er 43 millioner kroner økte utgifter til lønnsoppgjøret. 65 millioner kroner er satt av for å kompensere tjenesteområder som har merutgifter som følge av høy prisvekst. Dette er nærmere omtalt i kapittel 10 under sentrale bevilgninger.


I vedtatt økonomiplan er det budsjettert med en reell økning i eiendomsskatten på 30 millioner kroner i 2023. Som følge av høyere lønns- og prisvekst enn forutsatt i 2022 foreslår Kommunedirektøren en reell økning i eiendomsskatten på 39 millioner kroner. Regjeringen vil i forslag til statsbudsjett for 2023 presentere et oppdatert anslag på kommunal deflator for 2022. Kommunedirektøren vil i forbindelse med tilleggsinnstillingen vurdere om vi som følge av den økte kostnadsveksten vil foreslå en særskilt økning i parkeringsinntektene og brukerbetalingene i 2023. Kommunedirektøren anslår at dette kan gi 3-5 millioner kroner i økte inntekter.