Om området

Om VARFS

Tjenestene som ligger til VARFS er fullt ut finansiert gjennom kommunale gebyrer og bruk av tidligere års opparbeidede fondsmidler. Midlene kan kun brukes til VARFS-formål.

Tabellen nedenfor gir en oversikt over årsverk og budsjett tilknyttet VARFS-områdene.

Vann, avløp og renovasjon er i særklasse de største selvkostområdene. I sum har selvkostområdene et brutto driftsbudsjett på om lag 967 millioner kroner og et investeringsbudsjett på 367 millioner kroner. Det er om lag 275 årsverk som arbeider innenfor områdene. Kapitalutgiftene utgjør om lag halvparten av utgiftene innenfor VA-området. Andelen vil øke i tiden framover på grunn av økt rentenivå.

I tabell 15-4-2 presenteres noen sentrale KOSTRA-tall for VARFS-området.

KOSTRA-tallene indikerer at Trondheim kommune sin vann- og avløpstjeneste drives godt. Kommunens score er blant de beste i ASSS-samarbeidet.

Kommunen noe dårligere enn ASSS-snittet når det gjelder materialgjenvinning av avfall. Etter innføring av matavfallssortering, vil andelen som materialgjenvinnes øke betydelig, og det vil bli ytterligere et løft når ettersorteringsanlegg for restavfall (SESAM) er på plass.

Antall årsverk innenfor feiing er tilsynelatende høyere i Trondheim enn blant de andre ASSS-kommunene, men det skyldes at alle kommunene i IKS-samarbeidet er en del av får samme verdi. For Trondheim kommune isolert sett er årsverk av feier per 1000 innbyggere på 0,10. Trondheim scorer likt med ASSS-snittet, men under snittet til Bergen.

Vann og avløp

Tjenesteområdet vann og avløp (VA) omfatter vannforsyning og avløpshåndtering for byens innbyggere og virksomheter. Området omfatter også det kommunale overvannssystemet. Drikkevannsforskriften stiller krav til mengde og kvalitet på drikkevannet. Ifølge forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn skal kommunen sørge for at den kommunale vannforsyningen fram til tomtegrense i tettbygd strøk er tilstrekkelig til å dekke brannvesenets behov for slokkevann. Kommunens plikter på avløpsområdet fremkommer av forurensningsloven og underliggende forskrifter. Kommunen jobber systematisk for å levere god tjenestekvalitet og god effektivitet gjennom å ta vare på og videreutvikle eksisterende VA-infrastruktur, og tilpasse infrastrukturen til et mer krevende klima.

Tabell 15-4-3 viser beregning av kvalitetsindeks for kommuner med vurderingsområder for vann. Skala er 0-4, der 4 er beste karakter.

Trondheim kommune har høyeste score på alle kriterier med unntak av ledningsnettets funksjon. En noe høy lekkasjeandel på 28 prosent trekker ned. Kommunedirektøren arbeider systematisk for å redusere lekkasjer fra vannledningsnettet. Dette har gitt resultater, men fremgangen har vært mindre de siste årene. Sammenlignet med andre kommuner er vanntapet ganske lavt.

Tabell 15-4-4 viser beregning av samme kvalitetsindeks for kommuner med vurderingsområder for avløp:

På avløpsområdet oppnår kommunen høyeste score på alle kriterier. Ingen av de andre storkommunene har like høy score. Det har blitt jobbet godt på alle nivåer over flere år. Driftspersonell på renseanlegg og ledningsnett er dedikerte, kompetente og bidrar sterkt til de gode resultatene.

Renovasjon

Trondheim kommune har ansvaret for husholdningsavfall, og i Trondheim har vi valgt å gjennomføre lovpålagte oppgaver i egen regi. Ansvaret for innsamling, mottak og behandling av husholdningsavfall er tildelt Trondheim Renholdsverk AS (TRV). En egen avtale regulerer ansvarsfordelingen mellom Trondheim kommune og TRV.

Selvkostområdet omfatter også delvis etterdrift av avfallsdeponier. Trondheim kommune er ansvarlig for forvaltning og oppfølging av etterdriften av nedlagte kommunale deponier.

Tabell 15-4-5 viser resultatene for Trondheim kommune inkludert TRV fra Avfall Norges renovasjonsbenchmark i 2020 og 2022.

Benchmarkingen sammenligner prestasjonen hos renovasjonsselskaper i seks resultatområder innen renovasjon. I 2022 deltok 19 renovasjonsselskaper i sammenligningen. Av disse renovasjonsselskapene er Trondheim størst i antall privatkunder. Benchmarkingen tar hensyn til at rammebetingelsene er forskjellige.

Trondheim kommune og TRV scorer god eller svært god på fem av seks resultatområder som vist i tabell 15-4-5. Sammenlignet med 2020 har miljøstandard, kundetilfredshet og driftseffektivitet noe lavere score. Indikatoren som slår ut mest på kundetilfredshet er mindre tilfredshet med pris. Det er uklart hva dette grunner i, da gebyret ikke har økt siden 2020. Trondheim kommune har også et lavt avfallsgebyr sammenlignet med andre kommuner.

På miljøstandard scorer Trondheim dårlig. Dette skyldes i stor grad at kommunen ikke har utsortering av matavfall og materialgjenvinningsgraden er lav. Kommunen jobber nå med å innføre utsortering av matavfall og nytt kildesorteringssystem.

Samlet sett har Trondheim omtrent middels driftseffektivitet. TRV AS har anskaffet og jobber med å implementere et optimaliseringsverktøy for kjørerutene sine . Kommunen forventer at dette vil gi bedring av driftseffektiviteten slik at denne øker fra god til meget god.

Feiing

Kommunen ilegger et feie- og tilsynsgebyr for å levere en feietjeneste i samsvar med brannlovgivningen.

Kommunedirektøren vil høsten 2022 legge frem en sak om endring av feiegebyret. Dagens gebyrmodell innebærer at alle som mottar feiing og tilsyn betaler det samme årlige gebyret uavhengig av besøksfrekvens fra feietjenesten. Det nye gebyrregulativet vil medføre at feieavdelingen kan utføre feiing og tilsyn basert på risiko, og dermed vil gebyret bli differensiert. Det differensierte gebyret vil gi variasjoner mellom de enkelte husstandene, alt etter hvor ofte det skal utføres henholdsvis feiing og tilsyn. Dette innebærer at den enkelte husstand vil få incentiver til å gjøre noe med fyringsanlegg eller bruksmønster for å kunne komme i en lavere risikoklasse og dermed redusere sitt feiegebyr.

Slam

I tjenesteområdet slam inngår tømming av og tilsyn med private avløpsanlegg. Kommunens plikter på området fremkommer av forurensningsforskriften samt lokal forskrift om tilsyn.