Tekniske tjenester

Forslag til driftsbudsjett

Forslag til driftsbudsjett

Området har et utgiftsbudsjett på 920 millioner kroner og om lag 200 millioner kroner i inntekter. Om lag 125 millioner av inntektene er relatert til kommunens inn- og utleie av bygg, mens om lag 50 millioner kroner er knyttet til vegområdet.

Tabell 15-2-2 viser Kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for tekniske tjenester i perioden 2023-2026. Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett 2022 per 31.12.2021.

Tabell 15-2-3 viser Kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av tjenestetilbudet


1 og 2. Økte driftsmidler til nye veger, parker, møteplasser og byrom

Drift av kommunens nye veier, parker og byrom fører til økte driftsutgifter. Kommunedirektøren foreslår at tjenesteområdet får 3,8 millioner kroner som kompensasjon for de økte driftsutgiftene nye anlegg medfører i 2023, økende til 9,5 millioner kroner i 2026.


4. Økte utgifter nye brannstasjoner Oppdal/Rennebu

I løpet av 2023 vil nye brannstasjoner i Oppdal og Rennebu stå ferdig. Trondheim kommune må dekke 85,8 prosent av kapitalutgiftene byggingen av de nye stasjonene medfører. Det er foreløpig satt av 7 millioner kroner til dette formålet i 2023 og utover. Anslaget er usikkert.


5. Økte utgifter Trøndelag brann- og redningstjeneste

Kommunedirektøren foreslår at rammen til brannområdet økes med 0,1 millioner kroner i 2023, og til 2,1 i 2026. Midlene vil hovedsakelig bli benyttet til et nytt årsverk til forebyggende avdeling i Trøndelag brann- og redningstjeneste, men også til å dekke kommunens forpliktelser knyttet til befolkningsvekst.


6. Eiendomsavgifter Heggstadmoen

Det er ved en gjennomgang av sigevannsforholdene på Heggstadmoen avdekket at kommunen som grunneier ikke har blitt fakturert for sigevannet fra anlegget. Dette vil medføre at kommunen må betale høyere eiendomsgebyrer enn tidligere. Kostnadsoverslaget er usikkert.

Endringer i tjenestetilbudet


3. og 7. Innsparing vinterdrift nytt anbud og økt reasfaltering

Det er budsjettmessig forutsatt en samlet reduksjon på 10 millioner kroner per år som følge av nytt anbud på vinterdriften. 5 millioner kroner av dette ble tatt ut i 2022 og ytterligere 5 millioner kroner i 2023. Disse 10 millioner kronene tilbakeføres asfalteringsbudsjettet for å bringe dette budsjettet tilbake til nivået kommunen hadde i 2020. I 2020 ble asfalteringsbudsjettet redusert med 10 millioner kroner for å fullfinansiere vinterdriften. I tillegg foreslår kommunedirektøren å øke reasfalteringsbudsjettet med 5,1 millioner kroner i 2023 for å redusere vedlikeholdsetterslepet på kommunens vegnett.


Det er knyttet usikkerhet rundt vinterdriften med de nye anbudene og effekten av dette. Kommunedirektøren har ikke full oversikt over de driftsmessige konsekvensene av de nye anbudene som trår i kraft høsten 2022, i tillegg til at mer variabelt vintervær de siste årene gjør det vanskeligere å definere hva som er en “normal”-vinter. For 2022 viser prognosen så langt et estimert merforbruk på 4 millioner kroner som skyldes en krevende vinter i første kvartal 2022.

8. IT-utvikling byutvikling

Tjenesteområdet mottar om lag 0,1 millioner kroner i året som kompensasjon for befolkningsveksten i kommunen. Midlene er planlagt brukt på å øke kommunens og byutviklingsområdets sin kompetanse på ny IT-teknologi for å sikre at felles data og løsninger tilrettelegges på en mest mulig fremtidsrettet måte. Midlene brukes også til oppgradert og tilpasset fagprogramvare innenfor byutviklingsområdet.

Effektiviseringstiltak


9. Effektiviseringskrav handlings- og økonomiplan konsulent, innkjøp og innleie

I vedtatt handlings- og økonomiplan 2021-2024 er det besluttet at innkjøp, konsulentkjøp og innleie skal effektiviseres. Beløpet på 5,6 millioner kroner i planperioden er tjenesteområdets andel av effektiviseringskravet.

Annet


10. Egenandel rassikring Rødde

I gjeldende handlings- og økonomiplan ble det bevilget 2,6 millioner kroner til rassikring Rødde i 2022. I tråd med forutsetningene trekkes bevilgningen inn i 2023.


11. Oppfølging av nedlagte avfallsdeponier

I gjeldende handlings- og økonomiplan ble det bevilget midler til å gjennomføre en kartlegging av nedlagte deponier i kommunen. Arbeidet ferdigstilles i 2022, og bevilgningen videreføres ikke i kommende handlings- og økonomiplan.


12. Redusert bevilgning byliv

I samsvar med vedtatt økonomiplan reduseres rammen til byliv med 1,5 millioner i 2023 og utover. Kommunedirektøren vil i 2022 i egen sak orientere om erfaringene med prosjektet.


13. Avslutning av SMELT-prosjektet

I formannskapssak 304/20 ble det redegjort for Innovasjonsprosjektet for håndtering av forurenset brøytesnø (SMELT). Prosjektet avsluttes i 2024 og avsatte midler til prosjektet kan benyttes til andre vegformål.


14. Avslutning av prosjektet HVO-diesel

HVO-diesel er et biobasert drivstoff som fremstilles av fornybare råvarer og som dermed er mer miljøvennlig enn vanlig diesel. Innføring av HVO-diesel medfører en anslått merutgift på anslagsvis 2,0 millioner kroner. Tiltaket fases ut i 2025, da kommunen har som ambisjon å være helelektrisk.