Psykisk helse og rus

Utfordringer og strategier

Hovedutfordringer

Depresjon og angst blant unge har doblet seg de siste 10 årene i Norge

En ny HUNT-undersøkelse hvor mer enn 150.000 unge kvinner og menn i Norge har svart på spørsmål om mental helse (Krogstad et al., 2022), sammenlignes data fra 1995 og fram til 2019. Tallene viser at unge mennesker som sliter med sin mentale helse, har doblet seg i løpet av ti år. Det er jentene som sliter mest. 44 prosent av tenåringsjenter i Norge sier de er stressa og har tunge tanker. Det er en sterkere negativ utvikling hos jenter enn man finner hos gutter. Selvmordsstatistikken viser en svak økning som er innenfor forventet variasjon og som ikke er relatert til pandemien. Dødsårsakregisteret viser at selvmord rammer flest unge menn. I aldersgruppen 20-29 år utgjorde selvmord en tredjedel av dødsfallene (Stene-Larsen et al., 2022; fhi, 2022).

Føre Var Trondheim 21/22 - rapport fra KORUS Midt

Kompetansesenter rus Midt-Norge (KORUS Midt) sin undersøkelse viser at det er mange ungdommer som debuterer med rusmidler om sommeren og at det er mer bruk av hasj og andre rusmidler som MDMA, kokain og tabletter blant unge i ungdomsskolealder - og at flere skoler synes det er kortere vei for å prøve sterkere rusmidler.

I Trøndelag er det cirka elleve prosent på videregående skole som har brukt hasj det siste året. Alkohol og cannabis er de aller vanligste rusmidlene blant ungdomsskoleelever, men KORUS understreker at den store majoriteten av ungdommene ikke bruker rusmidler i det hele tatt. Det mest bekymringsfulle er imidlertid ikke bruk av rusmidler blant ungdommen, men økningen av heroinbruk (KORUS rapport 2022).

Nye boliger for personer med rusmiddelavhengighet

Det er behov for nye boliger til personer som bor i Jarleveien, i følge vedtak i formannskapssak 287/21 Bolig og tjenester til personer med psykiske lidelser og/eller rusmiddelavhengighet. Det gjennomføres samtaler med alle leietakere i Jarleveien om hvor de ønsker å bo, i hvilken boform og type og omfang av tjenester. Kartlegging og ønsker vil danne grunnlaget for planlegging av nye boliger og boformer.

Utenforskap

Menn topper en rekke negative statistikker som for eksempel rusvansker, kriminalitet og selvmord. Dette kan ses på som ulike typer av utenforskap.

Reduksjon i statlige tilskudd

Omtrent sju prosent av budsjettet innenfor psykisk helse og rus finansieres av midlertidige statlige tilskuddsmidler (totalt 22,7 millioner kroner). Det gjør det vanskelig å planlegge strategisk utvikling av området. I 2022 mottok enhetene og Stavne KF statlige tilskudd til kommunalt psykisk helse- og rusarbeid på i alt 14,1 millioner kroner.

I tillegg ble Trondheim kommune og Stavne KF innvilget 8,6 millioner kroner til tiltak til voksne med behov for langvarig oppfølging og sammensatte tjenester. Tilskuddene varer inntil fire år med en gradvis nedtrapping per år. Etter tilskuddsperioden må kommunen finansiere tiltaket innenfor driftsrammen eller avvikle tiltaket. Som eksempel mister Stavne, avdeling Brygga 2 millioner kroner i tilskudd fra 2023.

Kommunedirektøren søker om statlig tilskudd til kommunalt rusarbeid høsten 2022 på vegne av Stavne KF til Brygga. Kommunedirektøren skal forsterke oppfølgingen av tilskuddsordningene for å sikre at vi har en plan for evaluering og vurdering av nye tiltak i en prosjektfase.

Hovedstrategier

Hovedstrategiene for området i planperioden er å prioritere tidlig hjelp til personer med lette og moderate plager for å redusere utvikling av kroniske lidelser eller rusmiddelavhengighet. Vi vil prioritere å styrke de ambulante tjenestene fremfor døgntjenester til personer med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelavhengighet. Bostedsløse skal tilbys permanent bolig, med bistand til å mestre tilværelsen, og personer med utfordrende atferd tilbys småhus og/eller bolig i botiltak.

Recovery

Brukerne skal påvirke og delta i utforming av tjenesten gjennom fokus på “recovery”. Recovery er en helhetlig tilnærming rettet mot både psykisk, fysisk og sosial helse, i kombinasjon med hjelp som tar utgangspunkt i personens ønsker og behov.

Tidlig innsats - Rask psykisk helsehjelp

For å imøtekomme det økte behovet for psykisk helsehjelp videreføres satsingen på tidlig innsats.

Tidlig innsats - samarbeid med oppvekst; Pilot 0-24 år

Helse- og velferd deltar i pilotprosjektet 0-24 år. Målet med samarbeidet er å hindre utenforskap og sikre tidlig hjelp og en mer helhetlig innsats for utsatte barn og unge under 24 år. Her er det viktig å finne løsninger som bidrar til å bryte med «silotenkning» på alle nivåer i forvaltningen. Utsatte barn og unge defineres som barn og unge med risiko for å utvikle problemer som kan lede til mangelfull grunnopplæring, med påfølgende utfordringer knyttet til utdanning, arbeid og helse, og som står i fare for fremtidig marginalisering.

Fra botiltak til egen bolig - styrke ambulant oppfølging

Personer med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelavhengighet gis i hovedsak ambulant oppfølging ved bruk av tverrfaglige team som Mestringsteam, FACT-team og Housing First. Gjennom god tverrfaglig oppfølging vil flere brukere i større grad selv kunne velge boform og hvor de ønsker å bo.

Det skal opprettes et nytt FACT-team i 2022/23, som ivaretar helhetlig behandling og oppfølging av brukere/pasienter med sammensatte lidelser og behov for langvarig og fleksibel oppfølging.


For å følge opp strategien i bærekraftsprogrammet til helse og velferd “flere skal bo i egne boliger og motta ambulerende tjenester”, gjøres et kartleggingsarbeid blant brukere som bor i botiltak, med fokus på brukernes egne ønsker og behov om fremtidig bosituasjon. Det vil også bli vurdert andre måter å organisere oppfølgingen av brukere på, som vil bedre kontinuiteten, og styrke relasjonens betydning i oppfølgingen.

Forebygge og redusere overdosedødsfall, krisesenter og midlertidig botilbud

Arbeidet med oppfølging av bystyresak 228/20 Handlingsplan for forebygging av overdoser og overdosedødsfall i Trondheim kommune 2020-2022 prioriteres.