Tekniske tjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Investeringsområde byrom, parker og grøntanlegg

Plan for friluftsliv og grønne områder (PFG), vedtatt i bystyret 26. oktober 2017, ligger til grunn for de prioriterte investeringene i perioden. Investeringsplanen og budsjettet for byrom, parker og grøntanlegg skal underbygge planens visjon om at Trondheim skal være en grønn by med variert natur - med lett tilgjengelige, attraktive uteområder for lek, rekreasjon og friluftsliv. Formannskapet vedtok den 27. april 2021 i sak 141/21 å sende forslag til planprogram for kommunedelplan friluftsliv og grønne områder ut på høring og offentlig ettersyn. Hensikten med planarbeidet er å oppdatere kunnskapsgrunnlaget knyttet til friluftsliv, grønne områder og anlegg etter kommunesammenslåingen mellom Trondheim og Klæbu kommuner, og ny plan er tenkt lagt fram for politisk behandling våren 2023.

1. Torvet

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 7 millioner kroner til oppfølging av Torvet ut garantitiden fra 2023 til 2025.


2. Bakklandstorget

Bakklandstorget og dagens parkeringsplass skal oppgraderes til park i tråd med formannskapssak 129/20. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 5,4 millioner kroner i planperioden.


3. Lekeplasser, gjennomføring av plan for friluftsliv og grønne områder

I kommende handlings- og økonomiplanperiode står vi foran en omfattende oppgradering og utvikling av arealer for lek og opphold. Ifølge plan for friluftsliv og grønne områder, bystyresak 146/17, er det årlig behov for fornying og oppgradering av lekeplasser for i gjennomsnitt syv millioner kroner for å opprettholde et godt leke- og aktivitetstilbud. I tillegg er det mange områder som har en underdekning av offentlig tilgjengelige lekeplasser. Kommunedirektøren foreslår at det bevilges 41,6 millioner kroner til formålet i planperioden.


4. Byrom

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 19,5 millioner kroner i planperioden til å følge opp planlagte tiltak i byromsstrategien Byrom i sentrum. Det er igangsatt en rekke mindre tiltak for å få bra byrom for bruk i Trondhiem sentrum. Bevilgningen prioriteres etter politisk vedtak fra bystyret i sak 164/16, blant annet med fokus på barn og unge.


5. Parker, gjennomføring av plan for friluftsliv og grønne områder

Plan for friluftsliv og grønne områder viser at vi har for få parker i store deler av byen. 80 prosent av befolkningen har ikke tilgang til en park. For å gi flere i befolkningen bedre tilgang til parker vil enkelte egnede friområder eller leke- og rekreasjonsområder videreutvikles med parkkvaliteter. Det er også et stort behov for rehabilitering og oppgradering av eksisterende parker. I oppfølging av plan for friluftsliv og grønne områder inngår også fornyelse av gate- og parktrær. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 16,4 millioner kroner i planperioden til parker og nyplanting av trær.


6. Belysning

Flere friområder og parker vurderes for belysningstiltak for å øke trygghetsfølelsen, gi bedre universell utforming og for å utvide brukssesongen. Prioritering vil blant annet gjøres i samråd med politiet. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 3,6 millioner kroner til belysningstiltak i planperioden.


7. Erverv av grunn

For å finansiere erverv av grunn og rettigheter for regulerte offentlige friområder og eventuelle nødvendige tiltak for grensejusteringer ved opprustning av eksisterende friområder og lekeplasser foreslår kommunedirektøren at det bevilges 2 millioner kroner i planperioden.

Investeringsområde veg

Hovedplan veg, vedtatt i bystyret 4. oktober 2018, bystyresak 101/18, er førende for prioriteringer innenfor drift, vedlikehold og investeringer på det kommunale vegnettet. Det er gjort omfattende kartlegging av tilstand på vegnettet, og for å sikre verdiene i den kommunale infrastrukturen er det nødvendig med oppgradering av hele vegoverbygningen på en rekke veger.

1. Utvikling og fornyelse av gatelysnettet

76 prosent av alle gatelys er skiftet ut til mer energieffektiv LED-belysning. I tillegg til å skifte resterende armatur, er det et stort behov for å gjøre utbedringer på kabler og stolper. For å redusere driftsutgifter ytterligere må alle deler av gatelysnettet fornyes. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 66,8 millioner kroner i planperioden.


2. Oppgradering av veginfrastruktur og boliggater

Mange av fortauene i kommunen har et så nedslitt dekke at det er behov for full oppgradering. Midlene vil også brukes til asfaltering av grusveier etter prioriteringsliste vedtatt i formannskapet, sak 103/18. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 36 millioner kroner til oppgradering av veginfrastruktur og boliggater i planperioden.


3. Mindre investeringer veg

Mindre investeringer veg omfatter ivaretakelse av krav til universell utforming og oppretting av mangler på vegnettet. Dette omfatter også tiltak for funksjonshemmede, mindre trafikksikkerhetstiltak og rassikring. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 28,4 millioner kroner i planperioden.


4. Gatelys nye forskrifter

Tensio AS stiller krav om at alle tennskap skal flyttes ut av nettstasjonene. Arbeidene er planlagt ferdigstilt i 2023. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 4,2 millioner kroner til prosjektet i 2023.

5. Riddervolds gate

Riddervolds gate skal bygges om slik at det er mulig med parkering langs gata, jamfør sak 193/22 i formannskapet. Prosjektet er foreslått finansiert av mindreforbruk på prosjektet gatelys med 10 millioner kroner fra budsjett 2022. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 0,5 millioner kroner i 2022 (foreslått i andre økonomirapport) og 9,5 millioner kroner i 2023 til Riddervolds gate.

Investeringsområde maskiner og utstyr

Trondheim bydrift har maskiner og utstyr som er nødvendig for drift og vedlikehold av byen med en samlet verdi på flere hundre millioner kroner. For å skifte ut og oppgradere maskin- og utstyrsparken er det nødvendig å foreta investeringer.

1. Maskiner og utstyr Trondheim bydrift

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 18,8 millioner kroner i planperioden til kjøp av maskiner og utstyr som brukes for å optimalisere driften i Trondheim bydrift.


2. Energieffektivt maskinkjøp

Budsjettbehovet er knyttet til innfasing av tunge nullutslippkjøretøy og energieffektive anleggsmaskiner, som et tiltak for å nå miljømålene til Trondheim kommune. Kommunedirektøren foreslår at det bevilges 36,0 millioner kroner til tiltaket i planperioden.