Klima- og miljøtjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Klimainvesterringer

Investeringsbudsjettet skal benyttes til ulike klimatiltak for å kunne nå de ulike målene for kommunen. Klima- og miljøenheten samarbeider med andre kommunale enheter om bruk av investeringsmidlene.

1. Mindre investeringer klimatiltak

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 65 millioner kroner årlig til investeringer i mindre klimatiltak. Dette er en videreføring av bystyrets vedtatte handlings- og økonomiplan 2022-2025, hvor budsjettet til mindre klimainvesteringer ble styrket sammenlignet med tidligere år. Det er etablert en egen prosess og kriterier for innmelding av klimatiltak knyttet til bruken av disse midlene. Kriteriene ble vedtatt av bystyret i november 2021 (sak PS 0161/21). Midlene brukes til for eksempel raskere utskiftning av fossile kommunale kjøretøy (PS 298/20), ladeinfrastruktur, gjenbruk av materialer innenfor bygg- og anleggsprosjekter og etablering av solcelleanlegg på kommunale formålsbygg. Selv om det er foreslått en egen bevilgning til utslippsfrie bygge- og anleggsplasser (jamfør omtale nedenfor), så foreslår kommunedirektøren også å benytte deler av bevilgningen innenfor “mindre klimainvesteringer klimatiltak” til utslippsfrie pilotprosjekter. En del av investeringsmidlene er forbeholdt ENØK-tiltak, og 39 millioner kroner (13 prosent) er tiltenkt ENØK-tiltak i planperioden.


2. Utslippsfrie bygge- og anleggsplasser

Kommunedirektøren har fulgt opp intensjonen i vedtak PS 305/20 og foreslår å bevilge 20 millioner kroner årlig som skal støtte opp under målsettingen om at alle kommunale bygge- og anleggsprosjekt skal være utslippsfrie innen 2023. Dette inkluderer bruk av batteri-containere på byggeplass som bidrar til både å kutte utslipp og til å etablere løsninger som vil komme hele markedet til gode.


Merkostnadene er store, og 80 millioner kroner totalt i planperioden er ikke tilstrekkelig til å gjøre alle byggeplassene utslippsfrie. Kommunedirektøren har lyktes med å få ekstern medfinansiering fra både Enova og Klimasats (Miljødirektoratet), noe som øker antall utslippsfrie prosjekt som kan gjennomføres. Strengere krav om utslippsfri teknologi vil på sikt medføre lavere merkostnader og et mer tilpasset marked. Dette åpner for flere utslippsfrie prosjekt mot slutten av perioden.


3. Klimatilpasninger bygg

Mye tyder på at i tiden framover vil det bli mer ekstremvær. Bystyret vedtok 03.02.2022 en temaplan for klimatilpasning (sak 2/22). I punkt 4 vedtok bystyret en fullverdig integrering av klimatilpasningstiltak i klimabudsjett. 30.03.2022 vedtok bystyret (sak 55/22, sak 1f) å tildele 400 000 kroner i utredningsmidler for å utrede reduksjon av risiko for framtidige materielle skader på våre bygninger som følge av ekstremvær. I løpet av 2022 vil disse midlene vil bli brukt til å utrede behovet for klimatilpasning av kommunens bygninger. I 2023 vil det være klart for å starte arbeidet med å oppgradere de byggene med størst fare for materielle skader. Slik vil det bli mindre sannsynlig at vi får store skader på bygningene våre som følge av ekstremvær, noe som vil spare kommunen for kostnader ved utbedring av skader.