Barne- og familietjenesten

Forslag til driftsbudsjett

Tjenesteområdet har et prognostisert merforbruk på om lag 45 millioner kroner i 2022. Det får konsekvenser for Kommunedirektørens prioriteringer i handlings- og økonomiplanperioden, og noen planlagte satsinger fra vedtatt handlings- og økonomiplan må utsettes fra 2023 til 2025. Ansettelse av flere helsesykepleiere for å nå nasjonale anbefalinger og flere årsverk knyttet til arbeidet med psykisk helse foreslås bevilget fra 2025. Kommunedirektøren foreslår å videreføre styrking av helse- og avlastningstjenester fra vedtatt budsjett 2022 i hele planperioden og i tillegg styrke budsjettet med ytterligere 10 millioner kroner. Budsjettet til BPA foreslås styrket, og det er behov for økt budsjett til oppvekstreformen for å finansiere økte egenandeler. Sped- og småbarnstiltak foreslås videreført i perioden, og barselomsorgen blir styrket fra 2023. Innsparing helhetlig gjennomgang utsettes fra 2024 til 2025.


Kommunedirektøren foreslår å avvikle “Laget rundt eleven” som eget innsatsområde fra 1.8.2023. Kommunedirektøren ser at intensjonene i bystyrevedtaket kan møtes innenfor ordinær drift fra medio 2023 på bakgrunn av endringer med helhetlig gjennomgang av Barne- og familietjenesten og innføring av helhetlig spesialpedagogisk modell.


Tabell 13-4-5 viser Kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for området Barne- og familietjenesten i perioden 2023-2026. Tabellen viser endring sammenlignet med opprinnelig vedtatt budsjett 2022. Tabell 13-4-6 viser Kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard


  1. Befolkningsendring

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 2,6 millioner kroner på grunn av økning i barnetall i 2023. Dette øker til 5,7 millioner kroner i 2026.


  1. Økte egenandeler oppvekstreformen

Oppvekstreformen trådte i kraft 1. januar 2022 og innebærer at kommunene får et økt ansvar for å finansiere barnevernstiltak. Kommunene får fullt økonomisk ansvar for ordinære fosterhjem og får endrede egenandelssatser for bruk av statlige barnevernstjenester. Egenandelene for Bufetats tilbud om spesialiserte fosterhjem, institusjon og akuttiltak øker fra 2023. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 30 millioner kroner til økte egenandeler i 2023 i forbindelse med oppvekstreformen. Kommunedirektøren forutsetter at antall plasseringer går ned fra 2024 og reduserer avsetning til økte egenandeler til 20 millioner kroner fra 2025.


  1. Økning i ressurskrevende brukere

Helse- og avlastningstjenesten for barn og unge har stadig flere nye brukere. De har behov for flere tjenester og timer, samtidig som tjenestene blir dyrere. Utfordringer med brukere viser seg over og under innslagspunktet som skiller ressurskrevende brukere fra andre. Det er en dokumentert vekst i totale kostnader, antall brukere, og vedtatte timer i tjenester. Kommunedirektøren foreslår å styrke budsjettet til ressurskrevende brukere med ti millioner kroner.


  1. Færre ene- og krisetiltak på helse- og habiliteringstjenester

Etablering av bolig for barn og ungdom med særskilte behov i Klæbu (tidligere Heggstad) vil bidra til at Helse- og avlastningstjenesten for barn og unge skal ha færre ene- og ekstra ressurskrevende tiltak. Dette vil medføre at ekstra ressurskrevende brukere vil få et bedre tilpasset tilbud. Kommunedirektøren forventer derfor en innsparing på seks millioner kroner i 2024, som øker til tolv millioner kroner fra 2025.


  1. Ressurssenter for barn og unge voksne

Kommunedirektøren skal etablere et tjenestetilbud for barn og unge med sterke atferdsuttrykk i Klæbu. Se omtale av prosjektet under investeringskapitlet. Kommunedirektøren foreslår derfor seks millioner kroner til etableringen av bolig i 2024. Dette øker til tolv millioner kroner fra 2025.


  1. Økning i BPA-brukere

Siden rettighetsfestingen av BPA ble innført i 2015, har utgiftene til BPA økt med om lag 22 millioner kroner til 2021, og prognosetall for 2022 tilsier at veksten fortsetter. Denne økningen kommer i tillegg til økning i antall brukere på helse- og avlastningstjenesten.

Kommunedirektøren foreslår å styrke budsjettet til BPA med 3,6 millioner kroner fra 2022 til 2023. Styrkingen går i sin helhet til å delfinansiere vekst fra 2022. Kommunedirektøren vil opprettholde stram forvaltningspraksis for å motvirke unødig vekst i tjenesten.


  1. Barnekoordinator

Familier med barn med behov for et sammensatt tjenestetilbud har fra 1.8.2022 lovfestet rett til barnekoordinator. Kommunedirektøren foreslår å trappe opp finansieringen av barnekoordinator fra to millioner kroner i 2022 til 3,6 millioner kroner fra 2023 for å ivareta helårsvirkning.


  1. Barselomsorgen

Kommunedirektøren foreslår å styrke barselomsorgen med 0,8 millioner kroner i 2023 som øker til 1,2 millioner kroner fra 2024. målrettet mot hjemmebesøk av jordmor etter fødsel.


  1. Uteseksjonen samtaletilbud

Personer som blir tatt av politiet for bruk og oppbevaring av mindre mengder narkotika har fått lovfestet tilbud om samtaler i stedet for en straffereaksjon fra 1.7.2022. Kommunedirektøren foreslår å videreføre budsjettet til samtaletilbud ved Uteseksjonen og bevilger 1 million kroner for planperioden 2023-2026.

Endringer i tjenestetilbudet


10. Driftsmidler DigiBarnevern

DigiBarnevern består av to prosjekter, et kommunalt og et statlig prosjekt. Sammen har de som mål å øke kvaliteten i det kommunale barnevernet, blant annet ved å sørge for bedre IT-løsninger. Kommunedirektøren foreslår å bevilge driftsmidler tilsvarende 1,5 millioner kroner fra 2023. Beløpet skal dekke øvrige kostnader til drift og vedlikehold, samt kostnader knyttet til videreutvikling av systemet.


11. Nasjonale anbefalinger helsesykepleiere

Kommunedirektøren foreslår å styrke antall årsverk helsesykepleiere med 4 millioner kroner de to siste årene i planperioden fra 2025-2026. Dette vil bringe bemanningen nærmere Helsedirektoratets nasjonale anbefalinger i takt med befolkningsendring, jfr bystyrets bestilling av planen for å nå dette. Digitalisering og økt digital tilgjengelighet til helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal prioriteres.


12. Avvikle “Laget rundt eleven”

Kommunedirektøren foreslår å avvikle “Laget rundt eleven” fra 1.8.2023. Det gir en innsparing på 3 millioner kroner i 2023, økende til 6 millioner kroner fra 2024. Erfaringer med “Laget rundt eleven” siden bystyrevedtaket sees i lys av helhetlig gjennomgang av barne- og familietjenesten og helhetlig spes ped modell, og Kommunedirektøren ser at intensjonene i vedtaket kan møtes innenfor ordinær drift fra medio 2023.


13. Psykisk helse barn og unge

Kommunedirektøren ser et behov for å styrke arbeidet rettet mot psykisk helse for barn og unge. På grunn av den økonomiske situasjonen i barne- og familietjenesten finner ikke Kommunedirektøren handlingsrom for styrkingen før i 2025-2026. Kommunedirektøren foreslår å styrke arbeidet med psykisk helse for barn og unge med 5,6 millioner fra 2025.

Effektiviseringstiltak


14. Helhetlig gjennomgang barne- og familietjenesten

Kommunedirektøren budsjetterer at endringene, som et resultat av helhetlig gjennomgang av barne- og familietjenesten, skal gi en innsparing på 7,8 millioner kroner fra 2025. Sak om helhetlig gjennomgang innebærer endringer og omstillinger, og sak PS 0075/22 er lagt frem til orientering for formannskapet i 2022.


15. Innsparing innkjøp og innleie av arbeidskraft

I forbindelse med bystyrets budsjettvedtak for 2020-2023 ble det vedtatt å redusere innkjøpsbudsjettet og gjøre innsparinger spesielt knyttet til reisebudsjettet og innleid arbeidskraft. Kommunedirektøren foreslår å videreføre innsparingen på 1,2 millioner kroner i 2023-2026.

Annet

16. PP-tjenesten

Bystyret vedtok i sak 99∕21 ny helhetlig modell for organisering og finansiering av spesialpedagogisk tilrettelegging. Tjenesteområdet er styrket i 2021 og 2022 med hensyn til den planlagte omstillingsprosessen, noe som også skal videreføres i 2023. Kommunedirektøren vurderer det til at tiltaket kan gi en årlig besparelse på 4 millioner kroner fra 2024.


17. Prosjektkoordinator og støtte til helhetlig organisering og finansiering av det spesialpedagogiske tilbudet

Trondheim kommune planlegger å innføre den nye modellen for spesialpedagogisk tilrettelegging i 2023. Når den nye modellen er innført, vil den vedtatte bevilgningen i 2022 på 1,7 millioner kroner reduseres fra og med 2023. Kostnader til prosjektstøtte finansieres innenfor rammene til oppvekst og utdanning i 2023.