Om bo- og aktivitetstilbud

Om tjenestene

Bo- og aktivitetstilbudene gir tjenester til personer med utviklingshemming og til personer med utviklingsforstyrrelser som autisme og kognitiv svikt. I tillegg gis tjenester til voksne med andre varige funksjonsnedsettelser, herunder døvblinde.

Mange av tjenestemottakerne bor i kommunale bofellesskap og noen bor i private bofellesskap. I de siste årene har stadig flere kjøpt egne leiligheter i sameier/borettslag. Kommunen har økt utvalget av boligtyper og har blant annet etablert tre klyngebosettinger. Kommunen kjøper leiligheter som blir brukt til personalbase og legger med det til rette for at personer med utviklingshemming kan kjøpe leilighet i samme boligkompleks.

Økonomiske nøkkeltall

Regnskap 2020 og 2021 og prognose på regnskapsresultat i 2. økonomirapport 2022

Figur 14-3-1 viser budsjett og regnskap for bo- og aktivitetstilbud i perioden 2019-2021, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2022, og kommunedirektørens forslag til netto driftsbudsjett for bo- og aktivitetstilbud i 2023. For 2019 vises kun tall for gamle Trondheim og fra 2020 er tall for nye Trondheim. Figur 14-3-2 viser enhetenes budsjettavvik i 2021.

Figur 14-3-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner. 2019 kun gamle Trondheim, og 2020, 2021 og 2022 er påvirket av koronapandemien.

Figur 14-3-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2019-2021

Økonomisk status ved utgangen av august 2022

Bo- og aktivitetstilbud melder en merkostnad per utgangen av 2022 på 80 millioner kroner, etter at området fikk styrket sitt opprinnelig budsjett med 41,5 millioner kroner etter første økonomirapport. Regnskapet og prognosen for inneværende år bærer preg av en økning i antall tjenestemottakere over befolkningsvekst. Området er i en omstillingsprosess med fokus på bedre turnuser, men effekten på regnskapet av tiltakene vil det ta noe tid før vi ser.

Sammenligning med andre kommuner

Figur 14-3-3 viser utgifter per utviklingshemmet fratrukket tilskudd til ressurskrevende brukere for ASSS-kommunene i perioden 2019-2021 for tjenester til utviklingshemmede (TTU). Tallene viser at Trondheims utgifter per utviklingshemmet ligger omtrent på snittet for ASSS-kommunene. ASSS-dataene illustrerer at det er stor variasjon i ressursbruken blant de ulike kommunene, og enkelte kommuner har store endringer i utgifter fra et år til et annet. Kommunene er påvirket av koronapandemien i 2020 og 2021, og det er usikkert hvordan dette påvirker innrapporteringen.

Figur 14-3-3. Utgifter per utviklingshemmet, fratrukket refusjon ressurskrevende, tusen kroner

Tabell 14-3-1 viser som figur 14-3-3 at Trondheim omtrent er på gjennomsnittet i ASSS når det gjelder utgifter per utviklingshemmed som mottar kommunale tjenester. Når det gjelder utgifter til boliger med heldøgns omsorg ligger Trondheim litt under snittet for ASSS og lavest av de fire største kommunene. Andel utviklingshemmede som bor i bolig med fast personale hele døgnet er lavere i Trondheim enn gjennomsnittet for ASSS. Når det gjelder kompetansedekning har Trondheim høyere dekning enn gjennomsnittet for ASSS og har høyest dekning av de fire største kommunene. Samtidig har kompetansedekningen i Trondheim gått noe ned siste år.

Tabell 14-3-1 Utvalgte nøkkeltall tjenester til utviklingshemmede i kommmunene (ASSS, 2021)