Plan- og bygningstjenester

Mål og indikatorer

FNs 17 bærekraftmål og forslag til ny samfunnsplan for Trondheim - Trondheimsløftet - ligger til grunn for forslag til mål for perioden 2023-2026. Det er for planperioden pekt på hvilke av FNs bærekraftsmål og delmål i Trondheimsløftet som er mest relevant for tjenesteområdet, og hvor området har størst påvirkningsmulighet. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene og delmålene er vist under med forslag til periodemål med tilhørende indikatorer.

Plan- og bygningstjenester fokuserer særlig på følgende delmål i samfunnsplanen og bærekraftsmål

Samfunnsplanen

  • Delmål 1.1: Trondheim er en klimanøytral by

  • Delmål 1.2: Vi bruker ressursene våre smartere

  • Delmål 1.3: Alle i Trondheim har tilgang på et grønt og attraktivt bymiljø

  • Delmål 1.4: Det skal være lett å leve miljøvennlig

  • Delmål 2.3: I Trondheim har vi et mangfold av bomiljø og møteplasser der alle føler seg velkomne

  • Delmål 2.5: I Trondheim har vi aktivt deltakende og representative beslutningsprosesser

  • Delmål 3.1: Trondheim har et attraktivt næringsliv og kunnskapsmiljø

  • Delmål 3.2: Trondheim kommune har målrettede og bærekraftige tjenester med god kvalitet

  • Delmål 3.3: Trondheim har realisert potensialet som ligger i digitalisering og teknologi for å møte utfordringer i framtida

Periodemål

Mål 1: Vi sikrer arealnøytral byutvikling som gjør det lett å leve miljøvennlig

Befolkningen i Trondheim øker, men antallet kjørte kilometer med personbil skal ikke øke. Det har kommunen gjennom byvekstavtalen forpliktet seg til: “I byområdene skal klimagassutslipp, kø, luftforurensing og støy reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykkel og gange.” Effektiv arealbruk handler om å fortette i områder der potensialet for miljøvennlige reiser er stort, samtidig som det må bygges tett og godt i nye områder.

Indikatorer

  1. Antall kjørte personbilkilometer. Ambisjon: Vi oppfyller vedtaket om 20 prosent reduksjon i 2023.

  2. Ny arealplan for kommunen. Ambisjon: Vi utarbeider ny KPA i tråd med byutviklingsstrategien og tilbakeføringsvedtak til LNF

Mål 2: Alle i Trondheim har tilgang på et grønt og attraktivt bymiljø

Det er viktig å sikre at estetiske hensyn og arkitektoniske kvaliteter blir godt ivaretatt og at man vektlegger byliv, byrom, bygninger, livskvalitet, bærekraft og gode romlige sammenhenger når man utvikler byen. Arkitekturstrategien skal oppmuntre til å bruke arkitektur som verktøy for en god byutvikling og et attraktivt bymiljø. Byens særpregede historiske kulturlandskap, kulturmiljøer og kulturminner utgjør viktige ressurser for bymiljøet og må forvaltes på en god måte.

Indikatorer

  1. Arkitekturstrategi. Ambisjon: Vi fremmer ny strategi til politisk behandling.

  2. Verneklassifiserte bygg og områder. Ambisjon: Vi reduserer tap av verneklassifiserte bygg klasse A og B samt sikrer flere områder for verneklassifisering via bruk av ny KPA.

  3. Møllenbergprosjektet. Ambisjon; Prosjektet gjennomføres i tråd med planen.

Mål 3: Trondheim har et attraktivt næringsliv og kunnskapsmiljø, med rett virksomhet på rett sted og nok næringsareal

Trondheim har et stort behov for nye næringsareal nå som deler av bedriftene på Nyhavna leter etter nye lokaliseringer. Det er viktig at vi er i forkant med nye, ferdigregulerte areal til næring, deponi og masseuttak, slik at næringvirksomheten kan flyttes internt i Trondheim kommune, og at byen beholder viktige arbeidsplasser.


Innovasjonsdistrikt Elgeseter og NTNU Campussamling på og rundt Gløshaugen inkluderer et attraktivt næringsliv og svært viktige kunnskapsmiljøer for byen. Et innovasjonsdistrikt midt i Trondheim sentrum er i tråd med prinsippene om rett virksomhet på rett sted. Arbeidet med campusplanene vil i 2023 kreve mange ressurser av plan- og bygningstjenestene.

Indikatorer

  1. Ny arealplan for kommunen. Ambisjon: Øke omfanget av næringsareal i kommunen, følge opp byutviklingsstrategien og enklere saksbehandling av boligplaner.

  2. NTNU Campussamling. Ambisjon: Saksbehandle campusplanene i tråd med omforent framdriftsplan.

Mål 4: Plan- og byggesaksprosessene er effektive og legger til rette for medvirkning og involvering

Vi skal behandle plan-, bygge- og delesaker effektivt, og innbyggere og næringsliv skal sikres reell medvirkning og involvering. Da er det viktig at all relevant informasjon er lett tilgjengelig for alle og kommunisert på en forståelig måte. Elektroniske løsninger som åpner for dette må utvikles og tas i bruk. Vi må legge til rette for mest mulig transparent saksbehandling, blant annet gjennom digitale tjenester og tilgang til et oppdatert og kvalitetssikrede kart og dokumenter, som sikrer åpenhet og demokrati.

Indikatorer

  1. Saksbehandlingstid for plan- og byggesaker. Ambisjon: Gjennomsnittlig reduksjon med 2 prosent.

  2. Minside. Ambisjon: Nye tjenester er gjort tilgjengelig på Minside.

  3. Miljø-, ressurs- og eiendomsinformasjon. Ambisjon: oppdaterte og tilgjengelige kart- og eiendomsregistre både for ansatte og innbyggere.