Plan- og bygningstjenester

Utfordringer og strategier

Utfordringer og strategier innen tjenesteområdet er å:


Oppfylle nullvekstmålet

Befolkningen øker, men antallet kjørte kilometer med personbil skal ikke øke. Det har kommunen forpliktet seg til gjennom byvekstavtalen:

I byområdene skal klimagassutslipp, kø, luftforurensing og støy reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykkel og gange.” Effektiv arealbruk handler om å fortette i områder der potensialet for miljøvennlige reiser er størst, samtidig som det må bygges tett og godt i nye områder. Bystyret vedtok i HØP 2022-25 en føring om at kommunen skal styre etter 20 prosent reduksjon i personbiltrafikken innen 2025. Dette er en svært ambisiøs målsetting som må ligge til grunn for all arealplanlegging.


Byutviklingsstrategien peker ut en tydelig retning for å utvikle Trondheim innenfra og ut, og revurdere nye utbyggingsområder på jordbruksareal. Dette er lagt til grunn for arbeidet med ny arealdel. Grepet er videre konkretisert i seks utfyllende hovedgrep som ble vedtatt med planprogrammet:


  • holde bystrukturen samlet

  • bevare og tilbakeføre områder for landbruk, natur og friluftsliv, og sikre en arealnøytral byutvikling

  • differensiere tetthet og sikre attraktive bolig- og bymiljø

  • sikre rett virksomhet på rett sted, og nok areal til næring

  • legge til rette for et klima- og miljøvennlig transportmønster

  • legge føringer for klima- og miljøvennlige byggeprosjekt


Korte ned saksbehandlingstid

Innkjøp av nye digitale sakssystem og utbedring av rutiner, system og søknadsprosesser gjør at vi kan bruke ressursene smartere, med nye, åpnere og enklere måter å jobbe på. Slik kan vi bedre involvere innbyggerne gjennom god kommunikasjon, legge til rette for innspill og arenaer for medvirkning og kunnskapsinnhenting. Det er utfordrende at leverandørmarkedet er “umodent”, slik at det ikke finnes hyllevare som gjør at vi kan jobbe på en framtidsrettet måte.


Videre arbeid med ny KPA vil prege 2023. Kommuneplanens arealdel 2022-2034 er den første arealdelen for nye Trondheim kommune etter kommunesammenslåingen 01.01.2020. Gjeldende arealdel for gamle Trondheim kommune ble vedtatt i 2013, og gjeldende arealdel for Klæbu kommune i 2011. Den nye arealdelen vil gjøre saksbehandling lettere og mer effektiv. Det er lagt opp til en stram framdrift. For å holde den er det viktig at det settes av tilstrekkelig med ressurser til å utarbeide ny KPA, og at annet overordnet planarbeid nedprioriteres.


Bedre kunnskapsgrunnlag og mer demokratiske beslutninger

Effektiv utnyttelse av data er nødvendig for at vi skal lykkes i overgangen til et mer bærekraftig samfunn og grønnere økonomi samt legge til rette for mer datadrevet innovasjon. Dette forutsetter at vi blir bedre til å utnytte egne data og til å dele data med hverandre. Kommunens data må struktureres og forvaltes bedre slik at de kan gjenbrukes og inngå i digitale tjenester på tvers av fag og forvaltningsnivåer.


Implementere “åpne data-direktivet”

Åpne data og viderebruk av informasjon fra offentlig sektor har vært på høring i norsk rett som en del av et EU-direktiv, heretter kalt “åpne data-direktivet".


Åpne data-direktivet strammer inn adgangen til å ta betalt for viderebruk av offentlige data. Kommunen kan i dag kreve betaling for geodata og eiendomsinformasjon, for eksempel produksjon og vedlikehold av de mest detaljerte og nøyaktige kartdataene. Den som trenger et oppdatert offentlig kartverk, for eksempel utbyggere og prosjekterende, bestiller etter behov og betaler for bruksrett til dette, i henhold til et nasjonalt omforent prisregime. Inntektene som Trondheim kommune i dag får fra salg av kart- og eiendomsdata går i sin helhet til å dekke kommunens kostnader til innsamling, ajourhold og videreformidling av disse dataene. Uten finansiering vil det ikke lenger være mulig for kommunen å holde de mest detaljerte kartdataene godt nok ajour og de vil etter relativt kort tid bli ubrukbare for en rekke oppgaver og tjenester, så fremt ikke finansiering blir sikret på annen måte. Departementet utreder nå konsekvenser av eventuelt finansieringsbortfall og endrede finansieringsmodeller vurderes.


Et offentlig utvalg skal se på en mer helhetlig regulering for viderebruk av offentlig informasjon (data). Det er derfor usikkert når og på hvilken måte virkningen av implementeringen vil skje. Kommunedirektøren kommer tilbake til konsekvensene når ting er mer avklart.


Gjennomføre Møllenbergprosjektet

Møllenberg er et viktig område for særpreget til Trondheim. Trondheim kommune skal i tett samarbeid med ulike aktører gjennomføre et prosjekt for bydelen som kommer med forslag til hvordan bygningsmassens preg kan bevares og sikres, hvordan befolkningssammensetningen kan bli variert, fellesområdene bli bedre og hvordan det kan legges til rette for økt næringsvirksomhet. Prosjektet skal også belyse hvilke virkemiddel kommunen har for å forebygge utfordringer med hyblifisering.