Skole

Forslag til driftsbudsjett

Hovedsatsingen innenfor driftsbudsjettet på skole er å gi skolene større fleksibilitet og handlingsrom slik at de kan nå målene i læreplanen Kunnskapsløftet, LK-20. Det skal i tillegg bli lettere å prioritere spesialundervisning når det er behov for dette.


Tabell 13-4-3 viser Kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for område skole i perioden 2022-2025. Tabellen viser endring sammenlignet med opprinnelig vedtatt budsjett 2021. Tabell 13-4-4 viser Kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

  1. Endringer i elevtall

Etter flere år med høy vekst i elevtallet, blir det en lavere vekst i antall elever i planperioden. Det forventes nedgang i elevtallet fra 2024. Nedgangen er betydelig og tilsvarer om lag 600 elever i slutten av perioden.


  1. Flere elever i mottaksskolene

Etter pandemien har antall plasser økt fra rundt 100 plasser til 177 elever våren 2022. Økningen skjedde før krigen i Ukraina. I tillegg er det økt press på tjenesten som følge av krigen i Ukraina. Dessuten er det stort press på tjenester til morsmål og særskilt norsk der det er behov for økte budsjettmidler. Samlet sett øker Kommunedirektøren budsjettet med 14 millioner kroner.


  1. Bedre skolestart

Prosjektet går over i en driftsfase, og prosjektmidlene som var lagt inn i oppstartsfasen trekkes ut fra budsjettrammen fra og med 2023. Prosjektet fortsetter ut 2024. I 2023 bidrar skjønnsmidler fra Statsforvalteren til at Trondheim kommune kan dele erfaringer både fra forskningsarbeid og praksisutprøving internt i organisasjonen, og i møte med regionale og nasjonale aktører. Videre er det planlagt et utstrakt samarbeid med universitets- og høgskolesektoren, for å se på løsninger på et felles utfordringsbilde.Desentralisert kompetanseutvikling i barnehage og skole (Rekom og Dekom) vil være sentrale ordninger når Trondheim fremover skal utvikle kompetanse som bygger på kunnskap fra prosjektet.

Endring i tjenestetilbudet

4. Grunnbemanning

God bemanning i skolene er viktig. I Kvalitetsmelding for skole 2021 bes kommunedirektøren sikre god bemanning og opprettholdelse av lærer normen. Per i dag tildeles alle skolene midler til å opprettholde lærer normen. Men det også viktig å gi skolene nok midler til å skape et godt tverrfaglig lag rundt elevene. Det vil sikre at pedagogen får være pedagog og samtidig sørge for at elevenes behov for annen hjelp blir ivaretatt. Kommunedirektøren fortsetter opptrapping av grunnbemanningen i 2023 og 2024.


5. Avvikle ordningen med gratis SFO 2.-4. trinn

Som følge av den statlige satsingen på gratis halvplass i SFO foreslår Kommunedirektøren å avslutte den lokale satsingen på gratis halvplass i 2.-4. trinn. Dette gjelder Lilleby og Huseby på 2.-4. trinn og Bispehaugen, Romolslia, Nardo og Kattem på 2. trinn. Ordningen foreslås avviklet fra høsten 2023. Kommunedirektøren mener at gratis halvplass i SFO er viktig, men at det vil koste kommunen så mye å etablere dette at det må være en statlig finansiert ordning. Kommunedirektøren forventer at statlige myndigheter vurderer en opptrapping av ordningen, også på 2.-4. trinn.


6. Læremidler

Alle læreplaner for fag i grunnskolen og videregående opplæring er fornyet. Det ble lagt inn en styrking på 25 millioner kroner i budsjettet for 2022. I tillegg kom det en ytterligere styrking på 50 millioner kroner i forbindelse med første økonomirapport. Planen er at midlene skal fases ut med 15 millioner kroner i 2023 og 25 millioner kroner i 2024. Med dette forslaget er det sammenlagt bevilget eller foreslått 85 millioner kroner til læremidler i 2022 og 2023.


7. Skolematforsøk

Det settes av midler i skoleåret 2022/2023 til et prøveprosjekt på Lilleby skole med gratis skolemat. Forsøket vil gi verdifulle erfaringer med tanke på eventuell innføring av skolemat ved flere skoler.


8. Gratis SFO 1. klassinger fra høsten 2022

Stortinget har bevilget midler til at alle førsteklassinger i Norge kan få gratis halvplass i SFO. Det legges inn midler for helårseffekten av satsingen i 2023.

Effektiviseringstiltak

9. Innsparing innkjøp, reise og innleie av arbeidskraft

I forbindelse med bystyrets budsjettvedtak for 2022-2025 ble det vedtatt å redusere innkjøpsbudsjettet, spesielt reiseaktivitet. I tillegg vedtok bystyret at det gjennom målrettede tiltak innen tjenesteområdene blir redusert behov for innleid arbeidskraft.