Klimabudsjett

Tiltak for økonomiplanperioden 2023-2026

Tiltak for økonomiplanperioden 2023-2026

Tiltakene beskrevet i klimabudsjett 2023 skal bidra til å nå energi- og klimamålene vedtatt av bystyret. Tiltakene er delt opp i fire tabeller.

Tabell 7.2 og tabell 7.3 inneholder tiltak som er rettet mot de direkte klimagassutslippene (mål 2, 2a og 5) i Trondheim. Det er disse tiltakene som er knyttet til utslippsrammen beskrevet ovenfor. Tabell 7.2 består av tiltak med en kvantifisert utslippsreduksjon i forhold til referansebanen. Det er disse tiltakene som danner grunnlaget for tiltaksbanen i utslippsrammen. Tabell 7.3 består av tiltak som er antatt å ha en effekt på de direkte klimagassutslippene i Trondheim uten at effekten er mulig å beregne.

Tabell 7.4 inneholder tiltak som bidrar til andre energi- eller klimamål enn reduksjon i de direkte klimagassutslippene i Trondheim. Dette gjelder for målene 1, 4, 6, 7, 8, 9 og 10 - for eksempel reduksjon i energiforbruk (mål 4 og 7) og tilrettelegging for klimavennlige levemåter (mål 1), og annen reduksjon i indirekte utslipp som finner sted utenfor Trondheims grenser.

Tabell 7.5 består av tiltak som legger til rette for videre klimaomstilling eller utvikling av klimaarbeidet i Trondheim, for eksempel utredninger eller klimakommunikasjonstiltak.

Klimabudsjettet fordeler også ansvar for klimatiltak. Ansvar for gjennomføring er ofte tildelt et kommunalt tjenesteområde. Klimabudsjettet inkluderer imidlertid også tiltak som skal gjennomføres av andre aktører enn kommunen. Dette fordi mange av Trondheim kommunes klimamål - ikke minst utslippsmålene - gjelder for hele samfunnet, ikke bare kommunens egen virksomhet. Rapporteringsansvar for alle tiltak er lagt til et kommunalt tjenesteområde, uavhengig av hvilken aktør som har gjennomføringsansvar. Der det er hensiktsmessig, er det utviklet indikatorer for tiltak og disse inkluderes i klimavedlegget til den ordinære økonomirapporteringen.

Endringer i klimabudsjett 2023

Det er noen endringer i tiltakstabellene til klimabudsjett 2023. Et nytt tiltak “raskere utskifting til nullutslippspersonbiler” (se tabell 7.2, tiltak 6) er basert på kommunedirektørens vurdering om at lokale incentiver og tilretteleggingsarbeid har gitt resultater, og ført til en raskere utskifting av bilparken enn antydet i referansebanen. Dette bidrar til å lukke utslippsgapet noe i forhold til klimabudsjett 2022. I tabell 7.3 er tiltaket “utsortering av plast fra avfall sendt til fjernvarmeproduksjon” tatt ut. Dette fordi tiltaket er avhengig av etablering av sorteringsanlegget SESAM på Heimdal, noe som er forsinket og det er lite sannsynlig at anlegget vil stå klart i denne økonomiplanperioden.


Tiltak som reduserer klimagassutslipp i Trondheim

Tabell 7.2: Tiltak som reduserer klimagassutslipp i Trondheim, kvantifisert

* Utslippsreduksjonen er beregnet i forhold til referansebane for utslipp

** TT - tekniske tjenester, ET - eiendomstjenester, ST - samferdselstjenester, MLLT - miljø, laboratoriet og landbrukstjenester, HO - helse og omsorgstjenester

Utfyllende beskrivelse av tiltak i tabell 7.2

1. Utslippsfrie bygg- og anleggsplasser i Trondheim kommunes egne investeringsprosjekter

Omtrent en femtedel av klimagassutslippene i Trondheim kommer fra anleggsmaskiner og annet som bruker avgiftsfri diesel. Formannskapet har vedtatt at kommunens bygg- og anleggsvirksomhet (PS 305/20) skal være fossilfri fra 2021 og utslippsfri innen 2023. Dette betinger at Trondheim kommune som byggherre i stadig større grad stiller krav om utslippsfri drift av anleggsplassen.

2. Fossil- og utslippsfrie anleggsplasser i Miljøpakkens prosjekter

Investeringer i vei, sykkel og gange medfører store klimagassutslipp fra anleggsmaskiner i byggefasen. Miljøpakkens prosjekter kan bidra til å redusere utslipp fra bygg- og anleggssektoren ved å stille krav om fossilfri byggeplass, samt insentivere overgang til fullstendig utslippsfrie løsninger. Dette tiltaket er avhengig av godkjenning fra alle partene i Miljøpakken. I 2022 ba Kontaktutvalget partene slutte seg til at Miljøpakken skal jobbe for utslippsfri anleggsvirksomhet innen 2025.

3. Utfasing av fossil olje og gass fra fjernvarmeforsyning

Det er overskuddsvarme fra avfallsforbrenning (sluttbehandling av restavfall) som utgjør hovedforsyningen (ca 70 prosent) av energi i fjernvarmesystemet i Trondheim. Spesielt i vinterhalvåret er det behov for andre energikilder til ekstra kapasitet - såkalt spisslast. Per i dag brukes det fortsatt fossil energi til dette formålet – spesielt LPG (flytende petroleumsgass). Fjernvarmen dekker rundt 30 prosent av varmebehovet i Trondheim, og har en viktig rolle i å redusere det elektriske effektbehovet.

Statkraft Varme har en uttalt ambisjon om å ha 98 prosent fornybar fjernvarmeproduksjon innen 2030, og være karbonnøytrale innen 2040. Etter planen vil andelen fossil energiforsyning bli redusert, og erstattet med annen forsyning frem mot 2030. Andelen fossil forsyning er estimert til å være 3-4 prosent i 2023.

4. Fossilfri kollektiv (båt)

En stor andel klimagassutslipp fra sjøfart innenfor Trondheims kommunegrenser kommer fra kollektivtransport: ferger og hurtigbåter. Utslippsreduksjonen til dette tiltaket kommer foreløpig fra innføringen av hybride ferger på strekningen Flakk-Rørvik. Eventuelle utslippsreduksjoner fra innføring av klimavennlig teknologi i hurtigbåtforbindelsene i Trondheim fra tidligst 2024 vil komme i tillegg, og vil tas inn i klimabudsjettet når valg av teknologi er kjent.

5. Landstrøm

Landstrømsanlegget på Pir 1 på Brattøra vil redusere klimagassutslippene fra Hurtigruta og Havilas totalt elleve skip mens de ligger til kai. Oppstart ble utsatt fra høsten 2021 til våren 2022, men forventes å være i full drift i 2023. Landstrømsanlegget som er etablert på Pir 2 skal betjene brønnbåter, kystvaktskip, slepebåter og ferger.

6. Raskere utskifting til nullutslipps-personbiler

En raskere overgang til nullutslippskjøretøy krever lokale incentiver og utbygging av ladeinfrastruktur. I Trondheim har vi:

- tilskuddsordning for etablering av ladeinfrastruktur i borettslag/sameier. Tiltaket fortsetter i neste økonomiplanperiode.

- kommunedirektøren arbeider for å etablere gatelading i boligsoner

- en helhetlig ladestrategi for Trondheim kommune er under arbeid

- lavere bomtakster for elbil.

7. Fossilfri kollektivtrafikk (buss)

Fram til 2018 sto busstrafikken for 10-15 prosent av klimagassutslipp fra veitrafikk i Trondheim. I 2019 ble det innført en ny ruteinfrastruktur for bussene i Stor-Trondheim hvor ca. 50 prosent av bussene går på HVO (biodiesel), og resten på enten biogass eller elektrisitet. Nye nasjonale regler som trådte i kraft i 2020 har ført til at biodiesel solgt over omsetningskravet ikke gir utslippskutt nasjonalt uten en egen avtale med drivstoffleverandør. Det ligger en del utfordringer i å få til en slik avtale for en enkeltstående aktør som AtB uten en nasjonal ordning. Derfor har bybussene i Trondheim, som tidligere benyttet HVO, nå gått over til vanlig fossil diesel, og utslippsreduksjonen fra dette tiltaket er redusert tilsvarende.

8. Utfasing av fossile drivstoff i egen virksomhet - tyngre kjøretøy og maskiner

Bystyret har satt mål om at alle lette kjøretøy i kommunens kjøretøypark skal være utslippsfrie innen utgangen av 2023. Innkjøp av nye tunge kjøretøy og maskiner skal skje i henhold til drivstoffpyramiden, der nullutslipp og biogass er førstevalget. I 2030 skal hele kommunens kjøretøypark være nullutslipp eller biogass.

9. Fullstendig innfasing av lette nullutslippskjøretøy i egen virksomhet innen 2023

Bystyret har satt mål om at alle lette kjøretøy i kommunens kjøretøypark er utslippsfrie innen utgangen av 2023. Enheter som vil kjøpe noe annet enn et nullutslippskjøretøy, må søke kommunedirektøren om dispensasjon

10. Tilrettelegging for utslippsfri drosje innen 2025

Miljøkravene som ble vedtatt i fylkestinget i mai 2021, og tilhørende forskrift, setter krav til at drosjer i Trøndelag skal være nullutslippskjøretøy innen 1. juli 2025 (tidligere 2023). Trondheim kommune bidrar til dette skiftet blant annet med en tilskuddsordning for kjøp og montering av ladestasjoner for hjemmelading av elektriske drosjer, og samarbeid om utbygging av dedikert ladeinfrastruktur for taxinæringen.

11. Nullvekst i personbiltrafikk

Tiltakene i Miljøpakken som bidrar til å holde trafikkarbeid konstant - til tross for befolkningsøkning - utgjør i seg selv et tiltak for å redusere klimagassutslipp sammenlignet med referansebanen.

Tabell 7.3: Tiltak som reduserer klimagassutslipp i Trondheim, ikke kvantifisert

** TT - tekniske tjenester, ST - samferdselstjenester, MLLT - miljø, laboratoriet og landbrukstjenester , PBT - plan- og bygningstjenester

Tiltak som bidrar til andre energi- og klimamål

Tabell 7.4: Tiltak som bidrar til andre energi- og klimamål

** TT - tekniske tjenester, ET - eiendomstjenester, ST - samferdselstjenester, MLLT - miljø, laboratoriet og landbrukstjenester, IT - Innkjøpstjenester

Tiltak som legger til rette for videre klimaomstilling

Tabell 7.5: Tiltak som legger til rette for videre klimaomstilling

**PBT - plan og bygningstjenester, ST - samferdselstjenester, MLLT - miljø, laboratorie- og landbrukstjenester, ET - eiendomstjenester