Helse og velferd

Hovedstrategiene for Helse og velferd er at flest mulig bor trygt hjemme, at bistand bidrar til selvstendiggjøring og mestring, og at vi utnytter effektiviseringsmulighetene som ligger i teknologi. Vi skal samtidig ta godt vare på innbyggere som har behov for omfattende helse- og omsorgstjenester, og bidra til god koordinering mellom ulike tjenester. De som trenger heldøgns tjenester i bofellesskap eller sykehjem skal få tjenester av god kvalitet.

Hovedutfordringer

Samfunnet vil de kommende 20 årene stå overfor demografiske endringer som vi aldri tidligere har opplevd. Vi blir stadig flere eldre med økte behov for tjenester samtidig som det blir færre i yrkesaktiv alder.


Helse- og velferdstjenestene møter nye behov og økte forventninger som utfordrer både økonomisk bærekraft og prinsippet om rettferdig fordeling av fellesskapets ressurser. Trondheim er her en del av en nasjonal trend, hvor det er en sterk vekst i ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

BPA er på den ene siden en ønsket løsning for mange, samtidig som det utfordrer kommuneøkonomien og tilgangen på årsverk. Individuelle løsninger som BPA viser seg å være langt dyrere enn fellesløsninger. Det utfordrer likeverdig fordeling av ressursene. Kommunedirektøren ser behov for sterkere samordning og felles praksis mellom Oppvekst og utdanning og Helse og velferd når det gjelder deler av forvaltningsområdene. I budsjettforslaget for 2023 foreslår kommunedirektøren å omprioritere fra andre tjenester for å finansiere kostnader til BPA. Dette er en av de store utfordringene i budsjettet for 2023: unngå at finansiering av individuelle, kostbare løsninger til få hindrer langsiktig utvikling av bærekraftige og virkningsfulle tjenester for mange.

Allmennlegetjenesten (fastlegeordningen) er under press. KS og kommunene forventer at nasjonale myndigheter gjør nødvendige grep for å bedre situasjonen.


Vi lever nå i en urolig verdenssituasjon med krig i Europa. Høy inflasjon og økte renter setter mange av innbyggerne sin økonomiske situasjon under press. De fleste vil klare seg, men vi må regne med at flere vil kunne bli avhengig av økonomisk bistand. Vi må forhindre at nye grupper av mennesker havner utenfor i samfunnet.


For å lykkes med å tilpasse oss til ny virkelighet har vi startet omstillingen. Vi vet mye om hva som må gjøres, og i 2022 ble Program for bærekraftige helse- og velferdstjenester etablert for å realisere politiske beslutninger og utviklingsbehov. I denne handlings- og økonomiplanen viser kommunedirektøren en retning for hvordan vi skal møte de store utfordringene.

Hovedprioriteringer

Trondheim kommune har de siste årene satset på å styrke tilbudet til hjemmeboende, med tiltak som skal forebygge funksjonssvikt og økt hjelpebehov. Satsingen videreføres i denne planperioden. Beregninger viser at veksten i kostnader de neste 20 årene kan reduseres med 20-25 prosent dersom vi lykkes med innsatsen for å forebygge og/eller utsette funksjonssvikt og hjelpebehov.

Tjenestene til personer med nedsatt funksjonsevne (bo- og aktivitetstilbudet) skal følge samme strategi. Bruk av teknologi i tjenestene skal bidra til at innbyggerne blir mer selvstendige og at medarbeiderne får god støtte til å utføre faglig gode tjenester.

Kommunedirektøren gjennomgår nå kommunens boliger tilrettelagt for heldøgns omsorg og boliger for personer med alvorlige rus- og/eller psykiske tilstander (ROP). En tydelig plan skal sikre riktig bolig til rett tid, både for personer med nedsatt funksjonsevne, personer med ruslidelser og eldre.


Pårørende er våre viktigste samarbeidspartnere for gode helse- og velferdstjenester. Derfor skal pårørendesamarbeidet utvikles innenfor alle tjenesteområder. Vi trenger også mer kunnskap om hvordan pårørende har det, og hvordan vi som kommune kan bidra til å øke livskvaliteten for både bruker og pårørende.


Trondheim rehabiliteringssenter åpner i august 2023. Senteret skal være et nav i den kunnskapsbaserte tjenesteutviklingen på rehabiliteringsområdet, og en felles arena for kommune og universitet knyttet til utdanning, forskning, tjenesteinnovasjon.


Vår forvaltningstjeneste skal videreutvikles etter tillitsreformens intensjoner. Vi skal sikre god dialog om tjenestetilbudene mellom våre medarbeidere og tjenestemottakerne. Samtidig skal forvaltningsmodellen sikre likebehandling, rettferdig fordeling og tett samhandling med andre kommunale områder og eksterne aktører, blant annet spesialisthelsetjenesten. Viktige virkemidler er god ledelse, lokalt partssamarbeid, kompetanse hos medarbeiderne og digitale støttesystemer som effektiviserer samhandling.

Systematisk satsing på kunnskapsbasert tjenesteutvikling, kompetansetiltak og målrettede rekrutteringstiltak skal bidra til å gjøre Trondheim kommune til en mer konkurransedyktig og attraktiv arbeidsgiver.


Selv om arbeidsledigheten for tiden er lav er fremtidsutsiktene svært usikre. Kommunedirektøren foreslår en handlings- og økonomiplan med reduserte utgifter til sosialhjelp og kvalifiseringsstønad. Dette er et av de områdene med størst usikkerhet.

Vi vet at vedvarende lav inntekt påvirker livskvaliteten på en rekke områder og at mennesker som lever i levekårsutsatte livssituasjoner er i risiko for å bli vanskeligstilte. Ved å bruke ressursene våre bedre ønsker vi å løfte flere innbyggere ut av marginalisering og utenforskap. For å følge med på utviklingen innfører kommunedirektøren et kapittel som omtaler sosial bærekraft og levekår (for mer detaljer se kapittel 8).

Summen av alt dette er Helse og velferd sin satsning på økonomisk, faglig og sosialt bærekraftige helse- og velferdstjenester. For å få kraft og systematikk i realiseringen av målene er arbeidet organisert som prosjekter i Program for bærekraftige helse- og velferdstjenester. Programmet handler både om å strukturere nye måter å jobbe på, og å stimulere til nytenkning innenfor hele tjenesteområdet.

Kommunedirektøren foreslår å bruke 20 millioner kroner årlig i planperioden for å gjennomføre bærekraftstrategien i samarbeid med medarbeidere, innbyggere og eksterne samarbeidspartnere. Gjennom å utvikle nye arbeidsformer og økt bruk av teknologi skal programmet sikre at vi klarer å effektivisere ressursbruken samtidig som vi leverer tjenester av god kvalitet.