Psykisk helse og rus

Mål og indikatorer

FNs 17 bærekraftmål og forslag til ny samfunnsplan for Trondheim - Trondheimsløftet - ligger til grunn for forslag til mål for perioden 2023-2026. Det er for planperioden pekt på hvilke av FNs bærekraftsmål og delmål i Trondheimsløftet som er mest relevant for tjenesteområdet, og hvor området har størst påvirkningsmulighet. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene og delmålene er vist under med forslag til periodemål med tilhørende indikatorer.

Psykisk helse og rus fokuserer særlig på følgende delmål i samfunnsplanen og bærekraftsmål

Samfunnsplanen

  • Delmål 2.1: Trondheims innbyggere har god livskvalitet

  • Delmål 2.2: Trondheims innbyggere har tilgang til meningsfylt arbeid og utdanning, eller annen verdiskapende aktivitet i sine liv

  • Delmål 2.3: Trondheim har et mangfold av bomiljø og møteplasser der alle føler seg velkomne

  • Delmål 2.5: I Trondheim har alle muligheten til å bli hørt, spurt og sett i planlegging og utvikling av kommunen

  • Delmål 3.2: Trondheim kommune har målrettede og bærekraftige tjenester med god kvalitet

  • Delmål 3.3: Trondheim har realisert potensialet i digitalisering og teknologi for å løse samfunnsutfordringer i framtida

Periodemål

Mål 1: Innbyggerne har aktive og selvstendige liv

Kunnskap om psykisk helse som noe positivt som også inkluderer mestring og livskvalitet, bidrar til bredere eierskap. Ensidig fokus på psykiske plager kan også føre til økende sykeliggjøring av normale reaksjoner og følelser. Arbeidet skal legge vekt på programmet ABC (Act-Belong-Commit); ta vare på egen og andres psykiske helse, engasjere seg i aktiviteter som fremmer psykiske helse, redusere stigmatisering av psykisk sykdom.

Indikatorer

  1. Antall dager venting før oppstart i lavterskeltilbudene Rask psykisk helsehjelp og MO senteret (ambisjon: oppstart innen 7 virkedager)

  2. Antall innbyggere som får tilbud fra Rask psykisk helsehjelp (ambisjon: øker årlig med 10 prosent)


Mål 2: Tjenestetilbudet er tilpasset den enkeltes behov

Tidlig og tilpasset hjelp er viktig for å hindre langvarige tilstander. Det skal være lav terskel for å få hjelp for personer som er motivert for rask psykisk helsehjelp og/eller ønsker å endre rusvaner. Recoveryorientert praksis legges til grunn for systematisk brukermedvirkning og tilbakemeldinger og med vekt på brukernes ressurser. Personer med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelavhengighet skal sikres helhetlig hjelp rettet mot psykisk, fysisk og sosial helse og gis mulighet til å delta i arbeidsrettede tiltak.

Indikatorer

  1. Pasientens eget mål for oppfølging er i fokus (ambisjon: 80 prosent har registrert pasientens mål i Helseplattformen)

  2. Andel pasienter med vedtak som får en helhetlig kartlegging av behov for oppfølging ved oppstart, og jevnlig evaluering (ambisjon: 80 prosent av pasienter med vedtak har gjennomført oppstartskartlegging innen frist på 1 måned og evaluering innen frist på 6 måneder)

  3. Antall overdosedødsfall (ambisjon: 0. Reduseres årlig med 10 prosent)

Mål 3: Innbyggerne har et godt og trygt sted å bo

Alle som søker kommunal bolig skal gis medvirkning i valg av boform og bosted (bydel). Bostedsløse personer skal gis tilbud om egnet bolig. Personer med alvorlige psykiske lidelser og eller rusmiddelavhengighet skal sikres systematisk og koordinert oppfølging for å unngå utkastelser og reduserte naboklager.

Indikatorer

  1. Antall bostedsløse med tjenester fra enhetene psykisk helse og rus (ambisjon: reduseres årlig med 10 prosent)

  2. Antall bomiljøklager på brukere i enhetene psykisk helse og rus (ambisjon: reduseres årlig med 10 prosent)

  3. Antall utkastelser av brukere i enhetene psykisk helse og rus (ambisjon: reduseres årlig med 10 prosent)