Oppvekst og utdanning

Mål og indikatorer

FNs 17 bærekraftmål og forslag til ny samfunnsplan for Trondheim - Trondheimsløftet - ligger til grunn for forslag til mål for perioden 2023-2026. Det er for planperioden pekt på hvilke av FNs bærekraftsmål og delmål i Trondheimsløftet som er mest relevant for tjenesteområdet, og hvor området har størst påvirkningsmulighet. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene og delmålene er vist under med forslag til periodemål med tilhørende indikatorer.

Oppvekst og utdanning fokuserer særlig på følgende delmål i samfunnsplanen og bærekraftsmål

Samfunnsplanen

  • Delmål 2.2: Trondheims innbyggere har tilgang til meningsfylt arbeid og utdanning, eller annen verdiskapende aktivitet i sine liv

  • Delmål 2.3: I Trondheim har vi et mangfold av bomiljø og møteplasser der alle føler seg velkomne

  • Delmål 2.4: Trondheim har sosialt bærekraftige bydeler der alle samarbeider om gode lokalsamfunn

  • Delmål 2.5: I Trondheim har vi aktivt deltakende og representative beslutningsprosesser

  • Delmål 3.2: Trondheim kommune har målrettede og bærekraftige tjenester med god kvalitet


Periodemål

Overordnet mål: Barn, unge og familier er medskapere i planlegging, utvikling, beslutning og evaluering av praksis

Omgivelsenes bilde av barn og unge er en avgjørende faktor for hvilke muligheter de får til å delta og medvirke. Ved å betrakte barn, unge og familier som kompetente individer som har et ønske om, og er i stand til å skape mening med tilværelsen vil deres deltakelse være naturlig. I Trondheim kommune skal barn være aktive deltakere i de prosessene som har konsekvenser for deres liv. For å ivareta det mangfoldet av uttrykksmåter barn og unge har, må tjenestene legge til rette for barn og unges unike og naturlige uttrykksformer.

På den måten vil barn og unge kunne få en god mulighet til å dele sine perspektiver, tanker og meninger, på den måten de best uttrykker det på. Ikke er det bare verdifullt for at barn skal få medvirke og uttrykke seg om livet her og nå, men det blir også den viktigste kilden til kunnskap når tjenester og tiltak planlegges, utvikles, besluttes og evalueres.

Indikatorer

  1. Andel ansatte som rapporterer at enheten involverer barn og unge i planlegging, utvikling, beslutning og evaluering av praksis på enheten

  2. Andel ansatte som rapporterer at de selv involverer barn og unge i planlegging, utvikling, beslutning og evaluering av praksis på enheten

  3. Andel foreldre som opplever at barnehagen legger til rette for medvirkning av både barna og foreldrene

  4. Andel elever som opplever at skolen legger til rette for at elevene får medvirke på skolen

Mål 1: Vi fremmer barn og unges helse, trivsel og læring i inkluderende fellesskap

Helse, trivsel og læring henger nøye sammen. Inkluderende fellesskap hvor barn og unge og familier opplever trygghet og tilhørighet vil fremme god helse, trivsel og læring. Et inkluderende fellesskap i oppvekst og utdanning skapes av et felles lag av kompetente ansatte i samspill med barn, unge og familier. Det gir rom for mangfold, motvirker mobbing, ensomhet og utenforskap, og gir mulighet for sosial utjevning. Et inkluderende fellesskap styrker barn og unges evne til å møte motgang. Barn og unge lærer og utvikler seg sammen med andre. Barn og unges medvirkning i utformingen av egen læring og utvikling er viktig for at de skal oppleve seg tatt på alvor og inkludert i fellesskapet, og erfare motivasjon og mestring.

Indikatorer

1: Andel ansatte som rapporterer at enheten i stor grad arbeider med et inkluderende fellesskap for å fremme helse, trivsel og læring hos barn og unge.

2: Andel ansatte som rapporterer at de selv i stor grad arbeider med inkluderende fellesskap for å fremme helse, trivsel og læring hos barn og unge.

3: Andel foreldre som opplever at barnet trives i barnehagen

4: Andel foreldre som har har inntrykk av at barnehagen legger til rette for allsidig lek og aktiviteter

5: Andel foreldre som har inntrykk av at barnehagen tilrettelegger for mitt barns språkutvikling

6: Andel foreldre som har inntrykk av at personalet i barnehagen oppmuntrer mitt barns nysgjerrighet og lyst til å lære

7: Andel foreldre som har inntrykk av at barnehagen bidrar til mitt barns sosiale utvikling (vennskap, empati, vise hensyn)

8: Andel elever som rapporterer at de trives og har noen å være sammen med i friminuttene på skolen

9: Andel elever som opplever å bli mobbet

10: Andel elever som rapporterer god eller svært god skolemotivasjon

11: Andel elever som rapporterer at det er gode eller svært gode arbeidsforhold på skolen

12: Andel elever som rapporterer at det de lærer på skolen oppleves som nyttig og relevant

13: Andel elever som rapporterer at de opplever at lærerne bryr seg om dem

14: Andel elever på nivå 1 i de nasjonale prøvene

15: Antall grunnskolepoeng blant elever som går ut av grunnskolen

16: Skolebidragsindikatoren - Trondheimsskolenes bidrag til elevenes læring

17: Andelen elever på ungdoms- og videregående skole som angir å ha god helse

18: Andelen elever på ungdoms- og videregående skole som opplever å ha en god venn

Mål 2: Vi er medskapere av mangfoldige møteplasser som er tilgjengelig for alle


Barnehage, skole og Barne- og familietjenesten sine roller som aktører i nærmiljøet er viktig. Ved å invitere inn vil kommunale lokaler kunne bli møteplasser for lokalsamfunnet. Når ansatte, foreldre og frivillige bruker lokalene til felles innsats og engasjement kan barn, unges og familiers sosiale sikkerhetsnett styrkes. Som kommune kan vi også delta og ta initiativ utenfor våre “hus”. Ved å engasjere oss i barn og unges nettverk vil vi kunne skape bedre relasjoner mellom ulike aktører i barn og unges liv.

God oppvekst skapes blant annet der barn og unges relasjoner og liv settes i sentrum. Det å tilrettelegge for mangfoldige møteplasser hvor barn og unge kan møte hverandre og ansvarlige voksne er derfor sentralt for en god oppvekst.

Indikatorer

1: Andel ansatte som rapporterer at enheten er medskapere av mangfoldige møteplasser som er tilgjengelig for alle

2: Andel ansatte som rapporterer at de selv er medskapere av mangfoldige møteplasser som er tilgjengelig for alle

3: Andel foreldre som rapporterer at barnehagen inviterer til foreldremøter

4: Andel foreldre som rapporterer positive erfaringer med henting og levering i barnehagen

5: Andel foreldre som rapporterer at de er svært fornøyd med barnehagens ute- og innemiljø6: Andel elever som opplever trygt miljø på skolen

7: Dekningsgrad SFO (3. og 4. trinn)

8: Andelen familier som får tilbud om gruppekonsultasjoner på helsestasjonen ved 4 uker og 8 måneder

9: Andelen familier som deltar i gruppekonsultasjoner på helsestasjonen ved 4 uker og 8 måneder

Mål 3: Vi samarbeider på tvers av faglige og organisatoriske grenser til beste for barn, unge og familier

Barn og unge trenger at voksne samarbeider og ser helheten i deres liv. Arbeidsmåter og metoder som benyttes i arbeidet med barn, unge og deres familier må ta utgangspunkt i den enkelte situasjon og de ulike relasjonelle behov. Det betyr at samarbeid noen ganger må skje på tvers av fagdisipliner og organisatoriske og budsjettmessige rammer. I Trondheim vil vi gi treffsikre tjenester av høy kvalitet til barn og unge. Det fordrer et gjennomgripende familieperspektiv som utgangspunkt, og innebærer at barnehage, skole og barne- og familietjenesten må virke sammen og jobbe mot samme mål, i tett samarbeid med den enkelte familie.

Indikatorer

1: Andel ansatte som rapporterer at enheten tilrettelegger for godt samarbeid mellom ulike aktører til beste for barn, unge og familier.

2: Andel ansatte som rapporterer at de selv tilrettelegger for godt samarbeid mellom ulike aktører til beste for barn, unge og familier.

3: Andel foreldre som er svært fornøyd med barnehagens tilrettelegging for barnets tilvenning og skolestart

4: Andel foreldre som opplever å ha en god dialog med barnehagen om sitt barns utvikling

Mål 4: Vi har bærekraftig praksis til beste for barn, unge og familier

En bærekraftig praksis til beste for barn, unge og familier er en praksis som gjør oss i stand til å imøtekomme behovene - både i dag og frem i tid, og setter flest mulig i stand til å utnytte sine egne iboende ressurser til det beste for seg selv og andre.

For å skape en slik praksis må vi være villige til å utvikle og omstille oss. Vi må samarbeide med ulike aktører, bidra til at ressurser i og mellom folk tas i bruk, og kvalifisere rett arbeidskraft til dagens og fremtidens behov. Vi må foredle både de menneskelige og de økonomiske ressursene på en bedre måte, til det beste for flest mulig.

Indikatorer

1: Andel ansatte som rapporterer at enheten jobber med å få en mer bærekraftig praksis til beste for barn, unge og familier på enheten

2: Andel ansatte som rapporterer at de selv jobber med å få en mer bærekraftig praksis til beste for barn, unge og familier på enheten

3: Turnover blant ansatte

4: Rekruttering - gjennomsnittlig antall aktuelle søkere

5: Sykefravær blant ansatte