Bo- og aktivitetstilbud

Forslag til driftsbudsjett

Området går inn i 2023 med en økonomisk utfordring da BoA forventer et betydelig merforbruk i 2022. Kommunedirektøren foreslår å styrke budsjettet fra 2023 for å ta hensyn til økningen i antall brukere, herunder økt antall ressurskrevende brukere. Forslag til driftsbudsjett forutsetter at tjenesteområdet finner mindre ressurskrevende løsninger for tjenestemottakerne. Det er ikke funnet rom for å opprettholde dagens kostnadsnivå grunnet sterk brukervekst. Budsjettøkningen vil bidra til å opprettholde tjenestetilbudet under forutsetning av at arbeidet med blant annet å bedre turnusplanleggingen resulterer i betydelig reduksjon i forbruk. Rekruttering og nærledelse styrkes, og vil være avgjørende for å lykkes.


I perioden etableres flere nye boligløsninger, herunder privat bofellesskap og ressurssenter for ungdom og unge voksne. Det er behov for å løse stadig mer av tjenestene på andre måter enn ved heldøgns omsorg, og en stor del av dette bør løses med økt omfang av ambulerende tjenester.

Tabell 14-3-2 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for området bo- og aktivitetstilbud i perioden 2023-2026. Tabellen viser forslag til endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2022 per 31.12.2021.

Tabell 14-3-3 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer og viser endring i rammen per tiltak fra 2022.

Opprettholdelse av standard

01. Ressurskrevende brukere

De seneste årene har det kommet flere ressurskrevende brukere til bo- og aktivitetstilbudet. Dette er tjenestemottakere med sammensatte utfordringer som har behov for heldøgns omsorg med høy bemanning. For å ivareta tjenestetilbudet foreslår kommunedirektøren å øke driftsrammen med 18,7 millioner kroner fra og med 2023.

Endringer i tjenestetilbudet

02. Nye brukere

Kommunedirektøren forventer fortsatt brukervekst i planperioden. Det etableres flere nye boligtilbud for å kunne tilby boliger til de som fyller 18 år. Dette inkluderer Ressurssenter for barn og unge voksne, som er et samarbeid med Barne- og familietjenesten. Sammen med tiltak nummer 3 og 4 (etablering av privat bofellesskap og styrking av ambulerende tjenester fra 2024) skal tiltaket dekke kostnader ved forventet brukervekst i perioden. Området styrkes med 13,8 millioner kroner fra 2023 som øker til 24,8 millioner kroner i perioden.


03. Personalbaser i private bofellesskap

I perioden kommer det ytterligere en privat etablering av bofellesskap med behov for personalbase. Kommunen samarbeider med utbyggere og pårørende om etablering av boligene. Området foreslås styrket med 4,4 millioner kroner fra 2024, økende til 7,2 millioner kroner fra 2025 for å bemanne base for heldøgns omsorg.


04. Styrke ambulerende tjenester

Det er et uttalt mål at flere som mottar tjenester fra bo- og aktivitetstilbudet bør bo mest mulig selvstendig og eie bolig selv. Det betyr at vi må styrke de ambulerende tjenestene samtidig med at veksten i bofellesskap reduseres tilsvarende. På grunn av de seneste års vekst av brukere med behov for heldøgns omsorg og brukerveksten i 2022, forskyves økning av satsingen til 2024. Kommunedirektøren foreslår en styrking med 1,8 millioner kroner fra 2024 som øker til 16,2 millioner kroner i perioden.


05. Bolig som passer bedre med behovet til beboer

Veksten i antall tjenestemottakere krever tilpasning i driftsmodellene i bo- og aktivitetstilbudet. Gode og forsvarlige tjenester må i større grad tilpasses den enkeltes behov. Andelen med heldøgns omsorg kan reduseres og gi flere tjenestemottakere mulighet til å bo selvstendig i eget hjem med ambulante tjenester. De samlede ressursene vil da gi tjenester til flere, og vi kan i større grad sikre at de som har behov for heldøgns omsorg i kommunale bofellesskap får det til rett tid. Dette er en krevende, men nødvendig omstilling.


Hensiktsmessig utforming av bofellesskapene med gode planløsninger har stor betydning for tjenestekvalitet og ressursutnyttelse. Beboersammensetning har også betydning for ressursutnyttelsen. Bofellesskap med et tjenestenivå som er høyere enn det beboeren har behov for, kan hindre selvstendiggjøring. Bedre sammensetning av beboere og bedre planløsninger i bofellesskap vil redusere bemanningsbehovet. Kommunedirektøren vurderer at dette vil gi en innsparing på 2,7 millioner kroner fra 2023, som øker til 10,8 millioner kroner i perioden.


06. Nærledelse og lederstøtte

Det er behov for å styrke nærledelse og redusere kontrollspennet til avdelingsledere for at kvaliteten på tjenestene skal bli enda bedre, og for at tjenestene skal klare å gjennomføre nødvendige omstillinger. Kommunedirektøren mener det også er behov for å styrke lederstøtten på enhetene, blant annet med økt merkantil støtte. Til formålet foreslås 13,0 millioner kroner fra 2023.


07. Kompetanseheving

Kompetansetiltak er viktig for tjenestekvaliteten, og også for å rekruttere og beholde medarbeidere. Kommunedirektøren har ikke funnet midler til å styrke dette fra 2023, men foreslår fem millioner kroner til kompetanseheving fra 2024.


08. Fritidstiltak

I vedtatt handlings- og økonomiplan for 2022 til 2025 var det en styrking av funksjonen fritidskoordinatorer. I 2022 er disse midlene benyttet for å styrke funksjonen gjennom aktiviteter og bemanning til å dra på disse. Det er behov for ytterligere midler til aktiviteter og bemanning. Fritidskoordinatorene er viktige for å koordinere aktivitetene, men det største behovet er bemanning til aktiviteter. Kommunedirektøren har ikke funnet rom for å styrke fritidstiltak ut over det som ble vedtatt i handlings- og økonomiplan for 2022 til 2025. Det opprettholdes en økning til fritidstiltak med 1,3 millioner kroner fra 2023.


09. Omstillingsmidler

Det er i bo- og aktivitetstilbudene stort behov for omstilling. Hvordan tjenestene driftes og gjennomføres må endres for at tjenesteområdet skal ha en bærekraftig fremtid. Det er bl.a. behov for å iverksette nye måter å organisere personalet på. Overgang til mer bærekraftig organisering vil medføre en omstillingskostnad i perioden omstillingen pågår. Kommunedirektøren foreslår å sette av 15 millioner kroner til omstilling til mer bærekraftige tjenester i 2023.

Effektiviseringstiltak

10. Ta i bruk teknologi i tjenestene

Velferdsteknologi kan øke selvstendigheten til beboerne og samtidig føre til mer hensiktsmessig bruk av bemanning. Ved bruk av teknologi kan beboere bli mer selvstendige i eget hjem, samtidig som personalet kan tilkalles ved behov. Ansatte vil med enkel teknologi kunne be kollegaer om bistand når det er nødvendig. Bruk av mer teknologi vil medføre noe økte driftskostnader i oppstart, men vil bety effektivisering på sikt. Det forventes en effektivisering fra 2023 med 0,5 millioner kroner, som øker til to millioner i perioden.


11. Utvikle personalplanleggingen

Kommunedirektøren ser behov for å optimalisere personalplanleggingen. Gode bemanningsplaner som sikrer riktig kompetanse og riktig antall ansatte på vakt gir et bedre utgangspunkt for å gi gode tjenester til brukere. Behovet for ekstra innleie og overtid vil kunne reduseres dersom vi øker kompetansen innen personalplanlegging.


Dette ses i sammenheng med at det i handlings- og økonomiplan for 2020-2023 ble vedtatt reduksjon i innkjøp og innleie av arbeidskraft. Vedtaket ble videreført i handlings- og økonomiplanene 2021-2024 og 2022-2025, og videreføres med en reduksjon på 0,6 million kroner fra 2023.