Flyktninger og innvandrere

Per 1. januar 2022 bodde det 29 341 innbyggere med innvandrerbakgrunn og 6010 norskfødte med innvandrerforeldre i Trondheim. Til sammen utgjør disse to gruppene 16,9 prosent av befolkningen. Innvandrere er en heterogen gruppe og kommer til Trondheim av ulike grunner. Mens cirka 65 prosent kommer som arbeidsinnvandrere, studenter og gjennom familieinnvandring, er andelen flyktninger og deres familiegjenforente 35 prosent.


Antall flyktninger som bosettes i kommunen årlig vedtas av bystyret. Behovet for bosetting av flyktninger i kommunen er avhengig av nasjonal og internasjonal situasjon. Etter flere år med lavere asylankomster til Norge og lave årlige bosettinger i kommunen, har krigen i Ukraina medført stort behov for bosetting av flyktninger i Trondheim og i andre kommuner.


Kommunen har ansvar for bosetting og kvalifisering av flyktninger og deres familiegjenforente. Rask og bærekraftig overgang fra kvalifisering til ordinært arbeid med økonomisk selvstendighet og deltakelse i samfunnslivet er de viktigste oppgavene for kommunens flyktningetjenester. Kommunen skal ha en helhetlig kvalifisering med vekt på helse, barn og familie.

Om området

Utfordringer og strategier

Etter flere år med lav bosetting og nedbygging av tjenester ble behovet på kort tid endret i som følge av krigen i Ukraina. Trondheim kommune har sagt ja til å ta i mot 740 flyktninger i 2022. Det krever betydelig oppbygging av kapasitet i alle flyktningetjenester. Omfanget av bosettingsbehovet for 2023 er uklart.

Sammenlignet med andre innvandrergrupper og den øvrige befolkningen, har flyktninger lavere deltakelse i arbeidslivet.

Selv om mange av de ukrainske flyktningene er preget av situasjonen med krig i hjemlandet, kan det se ut som de har et godt utgangspunkt for deltakelse i det norske arbeidsmarkedet.


Les mer om utfordringer og strategier

Økonomi

Kommunen mottar statlige tilskudd som skal bidra til å dekke utgifter ved bosetting og integrering av flyktninger. Integreringstilskuddet skal i hovedsak dekke utgifter kommunene har i bosettingsåret og de neste fire årene.

Kommuner som bosetter enslige mindreårige flyktninger mottar i tillegg et særskilt tilskudd som utbetales til og med året personen fyller 20 år. Kommunen mottar også tilskudd for flyktninger med nedsatt funksjonsevne og tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap.


Les mer om økonomi