Barnehage

Forslag til investeringsbudsjett

Å utvikle både eksisterende og nye barnehageanlegg er viktig for å sikre at anleggene oppleves som pedagogiske, sosiale og kulturelle ressurser. Investeringer for å opprettholde og utvikle kvaliteten på de mange gamle barnehagene er den største utfordringen innenfor området. Mange anlegg har vesentlige funksjonelle mangler, samtidig som noen midlertidige barnehageanlegg har tekniske utfordringer.


Usikkerhet rundt utviklingen i fødselstallene, og en høy andel private barnehager, er faktorer som gjør det utfordrende å sikre riktig kapasitet i de kommunale barnehagene. Kommunedirektøren har startet arbeidet med en behovsplan for barnehagene som tar opp disse problemstillingene.

Investeringer i perioden 2023-2026

Tabell 13-5-1og 13-5-2 viser Kommunedirektørens forslag til investeringer på barnehageområdet i perioden 2023-2026, og finansiering av disse. Det foreslås investeringer for totalt 283 millioner kroner i perioden. Prosjektene beskrives under tabellen. En detaljert økonomisk oversikt over forslagene og finansiering for 2023-2026 gis i kapittel 3.

1. Risvollan barnehage med familieavdeling

Bystyret fattet investeringsvedtak i sak PS 0132/22 den 15.06.2022 for etablering av nytt permanent anlegg for Risvollan barnehage, som har holdt til i midlertidige lokaler siden 2007. Det nye bygget inngår i vedtatt reguleringsplan for nytt lokalt senter på Risvollan. Bygget er på 2.299 kvadratmeter brutto og dimensjoneres for et ordinært barnehagetilbud for 140 barn fordelt på åtte barnegrupper.


Bystyret vedtok en investeringsramme for prosjektet på 164 millioner kroner til bygging av nye barnehagelokaler med familieavdeling, opparbeiding av utearealer og utstyr og inventar. Rammen skal også dekke ekstraordinære tiltak på tomta, rekkefølgekrav og infrastruktur utenfor tomta. Byggestart på tomta er planlagt til august 2022, og nytt anlegg skal stå ferdig til åpning med barn i januar 2024. Risvollan barnehage bygges som første kommunale plusshus.

2. Mindre investeringer barnehage

Mange kommunale barnehager nærmer seg slutten av forventet, teknisk levealder. De fleste byggene er likevel godt vedlikeholdt, og den generelle, fysiske tilstanden tilsier at de fleste byggene bør videreutvikles og drives videre. Flere anlegg har likevel funksjonelle mangler sammenlignet med dagens standard. Dette gjelder universell utforming, tilstrekkelig plass i garderober og stellerom, kjøkkenfunksjoner og fasiliteter for ansatte (arbeidsplasser, garderober, pause- og møterom). Flere anlegg har også nedslitte uteområder og mangler boder eller overbygde arealer til vogner for soving. Hvert år er det ca 25 barnehager hvor tiltak vurderes. Rammen for mindre investeringer prioriteres primært til funksjonelle tiltak i eldre barnehager, men også til individuell tilpasning for barn med sakkyndig dokumentert fysisk hjelpebehov og til akutte tiltak.

3. Barnehager med forsterket tilbud

Gartneriet barnehage åpnet i 2008. Målet med barnehagen var å etablere et samlokalisert tilbud for barn med utstrakt behov for medisinsk hjelp, og å gi disse barna mulighet til å delta i et ordinært barnehagetilbud på lik linje med andre barn. Barnehagen skulle også utgjøre et fullverdig tilbud for funksjonsfriske barn. Driften av Gartneriet har vært krevende. Et mulighetsstudie har vist at det ved omdisponering og ombygging innenfor eksisterende bygningsmasse kan etableres en mer funksjonell barnehage, både for barna innen den ordinære og det forsterkede tilbudet.


I de siste årene har antall barn i det ordinære tilbudet gått betydelig ned. I arbeidet med helhetlig modell for spesialpedagogisk tilrettelegging er det så langt ikke avklart om kommunen skal beholde det forsterkede tilbudet ved Gartneriet, eller om det skal fordeles på flere barnehager. Kommunedirektøren vil legge fram sak om dette høsten 2022. Den foreslåtte rammen vil benyttes avhengig av hva som besluttes i behandlingen av saken.

4. Nye Voldsminde barnehage med familieavdeling

Opptaksområdet Lilleby/Lade er et av få områder med positiv utvikling i barnetallet, blant annet som følge av omfattende boligbygging. Antall barn i alderen ett til fem år har økt fra 550 barn i 2010 til 600 i 2021, og prognosene viser en kraftig økning de nærmeste fem til ti årene. Dette fører til behov for å øke både barnehage- og skolekapasiteten.


Formannskapet vedtok i sak 109/21 den 23. mars 2021 at Lademoen og Tempe-Sorgenfri levekårssoner prioriteres som områder for nye områdesatsinger i Trondheim. Utvikling av et nytt, moderne og funksjonelt barnehageanlegg med gode uteområder, vil gi et løft for tilbudet til barn og barnefamilier i området.


Voldsminde barnehage har tre avdelinger og ligger i en bygning fra 1968 som var en del av gamle Lademoen skole med gymsal og verksteder. Barnehagen gir et nærmiljøtilbud og har tatt et spesielt ansvar for oppfølging og bistand til småbarnsfamilier i området. Markeringen av åpning av SteinSaksPapir ble lagt til denne barnehagen.


Dagens bygningsmasse på Voldsminde barnehage er svært lite funksjonell som barnehage. Bygget har tekniske utfordringer og er dårlig utnyttet. Mulighetsanalyser viser at det er mulig å utvide barnehagekapasiteten i eksisterende bygg fra ca 50 til 75 plasser, innenfor dagens tomtetilgang. Det er også mulig å rive dagens bygg og etablere et nybygg med opp mot 140 plasser. Dette forutsetter omgjøring av de store asfalterte arealene i den gamle skolegården, en løsning som vil gi sårt tiltrengte uteområder for barn i dette sentrumsområdet. Det gamle skoleanlegget benyttes av Lademoen kunstnerverksteder, og det må sikres tilstrekkelige ute- og lagerareal for denne virksomheten.


Det letes også etter nye arealer til familieavdeling for Østbyen. Her vil det være en god løsning å integrere lokaler til dette i tilknytning til barnehage, slik det er gjort på Kolstad og planlagt på Risvollan. Familieavdelingen er i dag plassert midlertidig i paviljonger i Innherredsveien. En familieavdeling vil gi tilbud til barn og foreldre i barnets første leveår. Det er også aktuelt med ny helsestasjon med jordmortjeneste i området. Midler til denne er foreløpig lagt inn under investeringsbudsjettet for barne- og familietjenesten.

5. Saupstad barnehage - permanent anlegg

Det midlertidige bygget for Saupstad barnehage ble leid inn for tre til fem års drift, men har nå blitt leid og driftet i tretten år. Anlegget har hatt gjentatte tekniske utfordringer i forhold til kulde og vannlekkasjer. I 2020 ble det gjort mindre tiltak for å bedre på situasjonen, og det ble også satt ut noen lekeapparater utvendig. Det jobbes med å få forlenge godkjenningen av anlegget.


Gjennom Områdeløft Saupstad ble barnehagestrukturen i området vurdert. Dette resulterte i at nye Kolstad barnehage ble erstattet på eksisterende tomt. Gjennom arbeidet ble det i tillegg reservert en barnehagetomt på utsiden av Saupstadringen, der den nye gangbrua etableres over til Tiller. Barnehagetomta er sikret i kommuneplanens arealdel, men det er behov for en mindre utvidelse av arealet.

Barnetallet i dette området er relativt stabilt, og behovet for tilvekst av plasser er større i andre deler av kommunen. Derfor skal en alternativ løsning vurderes først. Den alternative løsningen er å se om et tilbygg på eksisterende Ringen barnehage delvis kan erstatte kapasiteten i midlertidige Saupstad barnehage, før regulering av ny tomt igangsettes. Dette bør avklares tidlig i perioden, og oppstartsmidler til etablering av valgt løsning må settes av mot slutten av planperioden.