Utvikling og støttetjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Investeringsmidler til IT-prosjekter i fireårsperioden er på 383,2 millioner kroner. Det er prosjekter innenfor alle kommunens virksomhetsområder, og på tvers av virksomhetsområdene.


Kommunedirektøren foreslår for fireårsperioden bevilgning til flere prosjekter som understøtter temaplanen for teknologi og modernisering, inkludert deltakelse i nasjonale digitaliseringsprosjekter. Sentralt i porteføljen er satsing på velferdsteknologi, tverrfaglig og innbyggerrettet støtte for samhandling rundt barns oppvekst og fokus på styrking og modernisering av nettverksinfrastruktur og sikkerhet rundt denne. Det foreslås også en budsjettpost for perioden som skal fremme utvikling og innovasjon på tvers av virksomhetsområder og fagmiljøer i kommunen.


Arbeidet med å etablere kommunen som datadreven organisasjon vil også fortsette, og arbeidet med å automatisere og robotisere merkantile og administrative prosesser videreføres.

Datadreven organisasjon

Arbeidet fortsetter med å legge til rette for at Trondheim kommune utvikler seg som moderne datadreven organisasjon. Dette for å understøtte tjenesteinnovasjon og organisasjonens evne til respondere raskere på endringer i behov, og gi bedre styringsgrunnlag.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 7,0 millioner kroner til prosjektet i fireårsperioden.


DigiBarnevern

I tillegg til omorganiseringen knyttet til Helhetlig gjennomgang av BFT skal barnevernet ta i bruk nytt IT-system (Modulus Barn). Barnevernet skal ta i bruk nye digitale innbyggertjenester, som vil utgjøre en vesentlig endring i måten barnevernet samhandler med barn, ungdom og foreldre på. Dette vil blant annet ivaretas gjennom endringsprosjektet Digbart (Digitale barnevernstjenester i Trondheim).


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 20,5 millioner kroner for 2023.


Fagsystem og basissystemer

Nødvendige oppgraderinger på ulike basisløsninger håndteres løpende.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge ti millioner kroner i 2023, i sum 16,5 millioner kroner i perioden.


Samskaping med pårørende (aktivitetsportal)

Arbeidet med å legge til rette for aktiviseringer av eldre ved å koble frivilligheten og aktører sammen ved hjelp av enkle digitale løsninger fortsetter i tråd med vedtak i HØP 2021-2024.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge to millioner kroner til aktivitetsportalen i 2023.


Velferdsteknologi

Kommunedirektøren foreslår i perioden å fortsette og fokusere på økt bruk av de etablerte løsningene jf. bystyresak 227/20 om plan for teknologi i helse- og velferdstjenester.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge to millioner kroner i 2023 og totalt 5,5 millioner kroner til velferdsteknologi i perioden.


IT- støtte Samspill - tverretatlig støtte for samhandling rundt barnet

Kommunedirektøren foreslår at arbeidet med å etablere nødvendig IT-støtte for å sikre intern koordinering rundt barn med særskilte behov fortsetter. Dette er en oppfølging av tidligere føringer i HØP 21-24 og oppfølging av en rekke revisjonsrapporter på BFT Østbyen.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 2,2 millioner i 2023 og 5,8 millioner kroner til prosjektet i fireårsperioden.


Digitale innbyggertjenester

Kommunedirektøren foreslår å videreføre arbeidet med å tilby selvbetjeningsløsninger til innbyggerne. Flere elektroniske tjenester tilbys på kommunens Minside. Formålet er å redusere henvendelser til førstelinja og tilby moderne selvbetjente løsninger.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 1,3 millioner kroner i 2023.


Automatisering/robotisering av administrative prosesser

Kommunedirektøren foreslår en bevilgning på 1,5 millioner kroner i 2023 og totalt 4,5 millioner i perioden for å automatisere og robotisere administrative prosesser. Dette er i tråd med satsingen vedtatt i bystyret knyttet til Temaplan for teknologi og modernisering


Nettverks- og pc-infrastruktur

Kommunedirektøren foreslår at nødvendig vedlikehold av nettverksinfrastrukturen fortsetter som tidligere. Prosjektet skal skifte ut svitsjer som vil kunne utgjøre fremtidig risiko om det oppstår sikkerhetsfeil. Utskiftingstempo av kommunalt ansatte sine pc-er og elev-pcer foreslås opprettholdt med en syklus på henholdsvis fire og seks år. Alle tiltakene opprettholdes for å sikre stabilitet og sikkerhet i hverdagen til ansatte, ved at utstyret løpende kan håndtere sikkerhetsoppdateringer og lignende.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 67,1 millioner kroner til nettverks- og pc-infrastruktur i 2023, i sum 222,2 millioner kroner i perioden.


Infrastruktur utskifting trådløst nett - AP 2702

Prosjektet skal skifte ut alle aksesspunkter av type Cisco 2702. Aksesspunkter er bærende fundamenter i det trådløse nettet. Trondheim kommune har omlag .1700 aksesspunkter av gjeldende type. Det blir ikke gitt støtte til denne tjenesten fra januar 2024. Konsekvensen ved å ikke gjennomføre prosjektet er potensielt at det trådløst nettet kan bli mer ustabilt og utilgjengelig. Det er gjennomført en risikoanalyse, som tilsier at disse aksesspunktene bør skiftes ut som skissert i forslaget.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 28 millioner i 2023 til prosjektet.


Trådløst nett helse- og velferdssenter

Prosjektet skal bygge ut dekning for WIFI- tale på helseinstitusjoner for å ta ut potensialet med å kunne utføre arbeidsoppgaver på en mobil flate (Rover applikasjon i Helseplattformen, pasientvarsling, telefoni, sykepleierhåndbok). Tiltaket er nødvendig for å unngå at helsearbeidere må forholde seg til flere mobile apparater i arbeidshverdagen, og for å unngå vedlikehold av to parallelle infrastrukturløsninger.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 11 millioner i 2023, og totalt 36 millioner for perioden.


Oppgradering trådløst nett barnehager

Prosjektet skal løfte trådløst nettdekning på resterende 73 av 114 barnehager Trondheim kommune til samme nivå. I 2020 ble det tildelt stimuleringsmidler fra den statlige tiltakspakken i forbindelse med korona for å utbedre til tilstrekkelig kvalitet på så mange lokasjoner som mulig. Det ble gjennomført et løft ved 41 barnehager. Prosjektet understøtter “Forprosjekt digital praksis i barnehage”. Prosjektet er en forutsetning for å gjennomføre en helhetlig digitalisering i barnehager.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge åtte millioner i 2023 til prosjektet.


Post for utvikling og innovasjon

For å fremme digital utvikling og innovasjon foreslår Kommunedirektøren å etablere en ordning hvor kommunale enheter kan søke om midler for raskere å kunne sette i gang og implementere innovative digitale løsninger.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge fem millioner kroner for 2023, og 20 millioner kroner i perioden.


Oppgradering av terminalserverløsning

Trondheim kommune bruker en terminalserverløsning der det kjøres applikasjoner som publiseres via Citrix. Hensikten er å gi tilgang til kritisk programvare og fagsystem. Det er to separate løsninger som kjører både på intern sone og sikker sone. Dagens versjon av terminalservere mister støtte høsten 2022, og dermed er det viktig sikkerhetsmessig å oppgradere løsningen til siste versjon.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 5,9 millioner kroner for 2023.