Klima- og miljøtjenester

Utfordringer og strategier

Hovedutfordring for Klima- og miljøtjenester er å gi et godt faglig grunnlag i politikken innenfor saker som omhandler klima, natur, landbruk og folkehelse. Vi står overfor store omlegginger av samfunnet, og vi må sørge for at løsningene kommunen og aktører i samfunnet for øvrig velger, tjener flere formål samtidig på en bærekraftig måte.


Utfordringene som utkrystalliserer seg i planperioden er å:

  • arbeide for at fortetting i eksisterende bebygde områder får så høy kvalitet at det fremmer befolkningens helse. Det er spesielt utfordrende å sikre tilfredsstillende boforhold for støyfølsom bebyggelse, dagslys og møteplasser. Tilsyn med miljøfaktorer som påvirker folkehelsa er et sikkerhetsnett for befolkningens ve og vel, men det er en stadig utfordring å prioritere midler til dette blant andre etterspurte oppgaver.

  • planlegge og sikre tilstrekkelige tiltak for å redusere klimagassutslipp og få ned forbruk innad i kommunen (nærmere omtalt i klimabudsjettet i kapittel 7).

  • bidra til at hele byen gjennomgår et grønt skifte og utvikler grønn konkurransekraft.

  • bidra til at vi unngår stykkevis utbygging av natur- og landbruksareal. Ivaretakelse av myr er et eksempel på en løsning som hindrer klimagassutslipp og er en utmerket løsning som klimatilpasning. Myr ivaretar i tillegg viktig biologisk mangfold både på myren, økosystemet rundt og i nedstrøms vassdraget for myren.

  • unngå nedbygging av natur og landbruksjord gjennom innspill i plansaker og forvaltning.


Tjenesteområdet vil bruke sine virkemidler som myndighetsutøvelse, sine tildelte tilskuddsmidler, sin oversikt over miljøtilstanden og faktorer som påvirker miljøet til å bringe byen i riktig retning og sørge for gode beslutningsgrunnlag for politikerne.


Vi vil også samarbeide tett med andre tjenesteområder om overordnet planlegging, for å ivareta klima, natur, landbruk og folkehelse, og med innbygger og offentlig og privat virksomhet for å finne gode løsninger.