VARFS

Mål og indikatorer

FNs 17 bærekraftmål og forslag til ny samfunnsplan for Trondheim - Trondheimsløftet - ligger til grunn for forslag til mål for perioden 2023-2026. Det er for planperioden pekt på hvilke av FNs bærekraftsmål og delmål i Trondheimsløftet som er mest relevant for tjenesteområdet, og hvor området har størst påvirkningsmulighet. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene og delmålene er vist under med forslag til periodemål med tilhørende indikatorer.

Vann, avløp, renovasjon, feiing og slam fokuserer særlig på følgende delmål i samfunnsplanen og bærekraftsmål

Samfunnsplanen

  • Delmål 1.2: Vi bruker ressursene våre smartere

  • Delmål 1.3: Alle i Trondheim har tilgang på et grønt og attraktivt bymiljø

  • Delmål 1.4: Det skal være lett å leve miljøvennlig

  • Delmål 2.1: Trondheims innbyggere har god livskvalitet

  • Delmål 3.2: Trondheim kommune har målrettede og bærekraftige tjenester med god kvalitet

Periodemål

Mål 1: Alle i Trondheim skal ha godt vann, nok vann og sikkert vann.

Vi skal sikre at alle innbyggere i kommunen har tilgang til nok og godt drikkevann. Indikator 1 måler hvor mye vann som produseres som ikke går til reelt forbruk. Indikator 2 måler hvor lenge innbyggerne opplever avbrudd i drikkevannsleveringen og indikator 3 måler hvor ofte man finner spor av tarmbakterier i Jonsvatnet som er byens drikkevannskilde.

Indikatorer

  1. Lekkasjeprosent. Ambisjon: Lavere enn 27 prosent.

  2. Ikke planlagte avbrudd vann. Ambisjon: Mindre enn 1 time i snitt.

  3. Lite E. coli i vannet som kommer rett fra Jonsvatnet. Ambisjon: Påvisning av mindre enn 2 prosent positive prøver i råvannet.

Mål 2: Offentlige badeplasser skal ha god eller utmerket badevannskvalitet

Vi skal redusere utslippet av avløpsvann til Nidelva og til Trondheimsfjorden som skyldes kraftig regn, flom eller uhell. Indikatoren måler antall tarmbakterier i vannprøver tatt ved byens badeplasser.

Indikatorer

  1. Antall E. coli-bakterier. Ambisjon: Mindre enn 500 per 100 ml i mer enn 95 prosent av antall tatte prøver.

Mål 3: Trondheim skal oppnå avfallsreduksjon, økt ombruk og økt materialgjenvinning

Vi skal redusere mengden avfall som genereres gjennom økt ombruk og økt materialgjenvinning. Indikator 1 måler hvor stor del av husholdningsavfallet som går til ombruk. Indikator 2 måler hvor stor del av matavfallet vi greier å kildesortere. Indikator 3 måler hvor stor del av husholdningsavfallet som går til materialgjenvinning. Indikator 4 måler hvor mye avfall hver husstand i kommunen produserer.

Indikatorer

  1. Husholdningsavfall til ombruk totalt. Ambisjon: Legge til rette for økt ombruk av husholdningsavfallet.

  2. Andel matavfall kildesortert. Ambisjon: Minimum 55 prosent av matavfall fra husholdninger skal utsorteres for materialgjenvinning i løpet av planperioden.

  3. Andel husholdningsavfall til materialgjenvinning. Ambisjon: Andelen avfall fra husholdninger levert til materialgjenvinning skal økes.

  4. Husholdningsavfall i kg per innbygger. Ambisjon: Mengde avfall fra husholdninger målt i kg per innbygger skal reduseres.

Mål 4: Innbyggerne i Trondheim skal være fornøyde med tjenesteproduksjonen knyttet til håndtering av avfall fra husholdninger

Indikatoren måler kundetilfredshet knyttet til håndtering av avfall ved hjelp av spørreskjema som sendes til et representativt utvalg av byens innbyggere.

Indikatorer

  1. Kundetilfredshet. Ambisjon: Tjenestene skal ha minst 80 poeng reflektert kundetilfredshet.