Barne- og familietjenesten

Forslag til investeringsbudsjett

Barne- og familietjenesten har ansvaret for investeringer innenfor helsestasjon- og skolehelsetjeneste, avlastnings- og barneboliger. I Barne- og familietjenesten ser vi fire tendenser som er av relevans for investeringsbehovet: Økning i barnetall, tilpasninger til brukere med et mer omfattende behov for tilrettelegging, justeringer og endringer i tjenestetilbudet og kvaliteten i eldre bygninger.

Investeringer i perioden 2023-2026

Tabell 13-5-5 og 13-5-6 viser Kommunedirektørens forslag til investeringer på skoleområdet i perioden 2023-2026 og finansiering av disse. Det foreslås investeringer for totalt 83 millioner kroner i perioden. Prosjektene beskrives under tabellen. En detaljert økonomisk oversikt over forslagene og finansiering for 2023-2026 gis i kapittel 3.

1. Ressurssenter for barn og unge voksne

Barne- og familietjenesten og helse og velferd samarbeider om et nytt felles botiltak og kompetansesenter. Brukergruppen er barn og unge med sterke atferdsuttrykk og langvarige sammensatte utfordringer.


Halvparten av boligene skal være forbeholdt barn og halvparten til voksne over 18 år. Beboerne har behov for skjerming fra støy og andre omkringliggende forstyrrelser og lokaliseringen er av den grunn lagt utenfor tettbebyggelsen. Det ble foretatt et nytt tomtevalg for prosjektet i juni 2022. Prosjektet kan tidligst ferdigstilles rundt årsskiftet 2024/2025.


Det planlegges totalt tolv leiligheter fordelt på seks bygninger, med to enheter og tjenestebase i hver bygning. I tillegg planlegges en personalavdeling som er felles for helse og velferd og barne- og familietjenesten. Tjenestetilbudet skal både ivareta funksjonen som botilbud og et ressurssenter som driver utadrettet virksomhet i form av råd og veiledning.


Prosjektet på den opprinnelige tomta på Heggstad, med planlagt ferdigstillelse i 2023, ble kostnadsberegnet til 55 millioner kroner for barne- og familietjenesten, og tilsvarende for helse og velferd, altså til sammen 110 millioner kroner. Det er ennå ikke gjennomført nye kalkyler for et prosjekt på den nye tomta, men det forventes at dette kan gjennomføres innenfor ovennevnte ramme.


Kommunen anslår at vi kan motta om lag 13 millioner i investeringstilskudd fra Husbanken for barne- og familietjenesten sin del av prosjektet. Det vil også søkes tilskudd for leilighetene til de som er over 18 år. Dette er omtalt i kapittel 14.

2. Helsestasjon i Østbyen

Østbyen er et av områdene med positiv utvikling i barnetallet og prognosene viser økning de nærmeste fem til ti årene. Dette skaper et behov for å etablere et nytt helsetilbud.

Det pågår et arbeid med å vurdere hvordan helsestasjonen kan etableres i området.

Lademoen som er en del av Østbyen er blant annet prioritert som områder for nye områdesatsinger/områdeløft i Trondheim.


Helsestasjoner og barnehager har til sammen god kunnskap om barnepopulasjonen og kjennskap til barn i kommunen. Helsestasjonstjenesten og barnehagene forholder seg til og ser de samme barna regelmessig. De kan derfor ha stor nytte av å dele erfaringer og kunnskap om barnepopulasjonen i kommunen gjennom et systemrettet samarbeid.

Et første skritt for å gjøre tjenestene mer helhetlige for brukerne, er samlokalisering av tjenester og personell. Fysisk nærhet kan bidra til at kunnskap og kontinuitet i både forebyggende og individuelle og systemrettede innsatser mellom enheter økes. Derfor planlegges det for at helsestasjon, jordmortjeneste, familieavdeling og barnehage kan samlokaliseres.


Kostnadene til familieavdelingen er lagt til barnehageprosjektet på Voldsminde. Se omtale av prosjektet under investeringskapital for barnehage. Kostnadene til helsestasjonen er foreløpig lagt under Barne- og familietjenesten. Per i dag er kalkylen for helsestasjonen 23 millioner kroner. Kalkylen for helsestasjonen bygger på et grovt estimat og er beheftet med usikkerhet. Det er ikke tatt høyde for blant annet avsetninger til eventuelle reguleringskostnader, rekkefølgetiltak, prisvekst, finansieringskostnader, løst inventar og utstyr.

3. Mindre investeringer barne- og familietjenesten

Det foreslås bevilgning på 3,2 millioner kroner til mindre investeringer hvert år i perioden, for å løse utfordringer som krever utredninger og fysiske tiltak i lokaler benyttet av barne- og familietjenesten. Barne- og familietjenesten gjennomfører for tiden mange organisatoriske endringer som utfordrer bruken av lokaler og som krever fysiske tiltak. Nødvendige tilpasninger og funksjonsforbedringer vil så godt som mulig løses via mindre investeringer.

Forutsetninger og prioriteringer lagt til grunn for mindre investeringer:

  • Gjennomføre nødvendige tiltak i de fysiske rammene som er tilgjengelige for barn og ungdom i Barne- og familietjenestens eksisterende anlegg.

  • Gjennomføre tiltak for individuell tilpasning i kommunal leiebolig for barn med funksjonsnedsettelser.

  • Gjennomføre tiltak for å tilpasse arealene til de aktuelle arbeidsoppgavene.

  • Tilpasse, i kombinasjon med å vedlikeholde, for å bedre kvaliteten på eksisterende funksjoner eller tilfører nye funksjoner.


De kommunale anleggene som barne- og familietjenesten befinner seg i, har i en periode manglet systematisk vedlikehold. Det er satt i gang et løpende vedlikeholdsarbeid i anleggene, og rammen for mindre investeringer vil så vidt det er mulig benyttes til å forbedre byggenes funksjoner.


En stor del av arealene som barne- og familietjenesten befinner seg i er leide bygg. En del lokaler har funksjonelle mangler, sammenlignet med dagens standard, når det gjelder fasiliteter for ansatte og møtearealer for besøkende og familier. Gjennomføring av løpende tilpasninger inngår ikke i leieavtalene. Såfremt en tilpasning er av investeringsmessig karakter (jf. økonomireglementet) kan dennegjennomføres innenfor rammen av mindre investeringer.

4. Utskifting av bilpark på Helse- og avlastningstjenesten

Det er behov for fornyelse av biler for spesialtransport for barn og unge på avlastningsboligene. Utskiftning av bilparken vil være fossilfrie kjøretøy og må av bruks- og sikkerhetshensyn spesialtilpasses. Kommunedirektøren foreslår å bevilge to millioner kroner i 2023 og 1 million kroner de tre siste årene i planperioden, i sum seks millioner kroner. Dette innebærer i snitt utskifting av én bil per år på Helse- og avlastningstjenesten for barn og unge.


I andre økonomirapport 2022 foreslår Kommunedirektøren å redusere budsjettet til innkjøp av biler i 2022 med én millioner kroner. Innkjøpet foreslås gjennomført i 2023 da mer egnede til el-biler til brukergruppen blir tilgjengelig. Derav høyere budsjett i 2023 enn de tre siste årene.