Idrett og friluftsliv

Forslag til investeringsbudsjett

I forslag til handlings- og økonomiplan 2023-2026 har kommunedirektøren prioritert utbygging av Granåsen idrettspark for å følge opp utbyggingsfase 2, jamfør bystyresak 42/21. Kommunedirektøren foreslår å bevilge midler til fotballhall i Granåsen, og vil i tråd med vedtak i formannskapssak 194/22 komme tilbake til faktiske kostnader etter gjennomført anbudsprosess i løpet av høsten.

I investeringsbudsjettet for 2023 på 344 millioner kroner foreslår kommunedirektøren at det avsettes 320 millioner kroner til idrettsformål, 20 millioner kroner til friluftstiltak og fire millioner kroner til nærmiljøanlegg.

Tabell 16-3-4 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor investeringsområdet idrett og friluftsliv i perioden 2023-2026. Tabell 16-3-5 viser samlet finansiering av investeringsprosjektene for idrett og friluftsliv i perioden 2023-2026, mens forslag til finansiering per prosjekt framgår i kapittel 3 - Forslag til investeringer og finansiering 2023-2026.

1. Investeringer i friluftsliv og grønne områder (PFG)

Dette gjelder de tidligere postene Badeplasser, Erverv friområder, Turveier og turløyper og Oppfølging av plan for friluftsliv og grønne områder (PFG). Oppfølging av tiltak er i tråd med vedtak i bystyresak 146/17; Plan for friluftsliv og grønne områder. Sak 243/20; Investeringer innenfor friluftslivsområdet 2020 - vedtatte prosjekter og prioriteringer framover og sak 184/20; Plan for å øke kvaliteten på badeplassene i Trondheim ble behandlet av formannskapet 8.9.20.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 10 millioner kroner hvert år i planperioden. Dette begrunnes i fortsatt arbeid med kvalitetsheving av badeplasser, både i marka og langs sjøen. Sentrale deler av hovedsti- og løypenettet i marka og de andre grøntområdene krever betydelig oppgradering, blant annet traseene Granåsen-Rønningen, Våttakammen-Geitfjellet, Ladestien og fra Tjønnstuggu til Solemsvåttan. Ferdigstillingen av Plan for friluftsliv og grønne områder og kommuneplanens arealdel vil ha stort fokus på turveger i bolignære områder og forbindelser derfra ut mot grøntområdene. Skilting for alle turveger i og utenfor marka står foran et betydelig løft.

Kommunedirektøren vil legge fram en ny sak om større investeringer innen friluftslivsområdet våren 2023. Dette er investeringsprosjekter som vil kreve ytterligere finansiering i kommende handlings- og økonomiplanperioder.

2. Tursti langs Nidelva til Klæbu

Planarbeidet for Nidelvstien ble levert som komplett planforslag tidlig i mai 2022. Det er gjort ytterligere revidering av trasealternativer før planen ble sendt inn. Arbeidet med revisjon av trasealternativene har ført til at det nå igjen er en mer elvenær trasé som anbefales bygd for Nidelvstien og at man følger elva fra Kvetabekken i nord og videre mot Fjæremsfossen kraftverk i sør. Dette gir et kvalitativt bedre trasevalg på strekningen enn det som politisk nivå tok stilling til i sak 257/20. Dette var et alternativ som lå relativt langt fra Nidelva.

Kostnadsanslaget for prosjektet er 41,2 millioner kroner, der noe av midlene er benyttet til plan- og utredningsarbeid. Bevilgningen i planperioden fordeles med 10 millioner kroner hvert av årene 2023-2025.

Det er usikkert om det kommer ytterligere kostnader i prosjektet som følge av behovet for å prosjektere og bygge bruer på strekningen. Dette må kommunedirektøren komme tilbake til i framtidige handlings- og økonomiplanperioder når den formelle usikkerheten rundt vedtak av reguleringsplanen er avklart.

3. Vassfjelløypa

Komplett reguleringsplanforslag for Vassfjelløypa på strekningen Skjøla-Vassfjellet er oversendt Byplankontoret. Planen vil trolig bli behandlet i løpet av høsten 2022. Sannsynlig byggestart er høsten 2023 med ferdigstilling i 2024.

Prosjektets totale kostnad er beregnet til 13,7 millioner kroner. 3,9 millioner foreslås bevilget i 2024.

4. Nærmiljøanlegg

Det er et kontinuerlig behov for å etablere nærmiljøanlegg for egenorganisert fysisk aktivitet. Kommunedirektøren foreslår å videreføre ordningen med bevilgning til nærmiljøanlegg; jamfør formannskapssak 28/22; Bruk av nærmiljømidler og planlagt bruk. Bevilgningene for 2023 foreslås vil blant annet benyttet til:

  • ferdigstillelse av Buranbanen aktivitetspark

  • nærmiljøanlegg/aktivitetspark på Kattem

  • nærmiljøanlegg på “Cabotomta”/Fredlybekken

  • oppfølging av aktivitetssletteutredningen.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 3,7 millioner kroner hvert år i planperioden.

5. Mindre investeringer idrett

Innenfor idrett- og friluftslivsområdet er det behov for en årlig bevilgning for å håndtere mindre og eventuelt uforutsette utfordringer/må-prosjekter i løpet av året. Kommunedirektøren foreslår å videreføre bevilgningen på 2,7 millioner kroner årlig til mindre investeringer.

6. Bydelsbasseng Moholt

Formannskapet bevilget 435 000 kroner til mulighetsstudie/plan og funksjonsprogram for bydelsbasseng øst på Moholt i sak 45/21; Utredningsmidler 2021. Kommunedirektøren inngikk et utredningssamarbeid med Studentsamskipnaden for å se på ulike muligheter for sambruk og disponering av areal på tomta. Dette arbeidet ferdigstilles i løpet av høsten 2022. Kommunedirektøren beregner kostnader for reguleringsplan i størrelsesorden to-tre millioner kroner for bydelsbasseng Moholt. Et reguleringsplansamarbeid med Studentsamskipnaden vil kunne redusere denne kostnaden vesentlig.

Et grovt kostnadsestimat for byggingen av bydelsbassenget er foreløpig på 300 millioner kroner. Dette må nyanseres av mer kvalitetssikrede kostnadsestimater i mulighetsstudien/konseptvalgsstudien i løpet av høsten 2022. Her vil også alternativer med eventuelle sambruksløsninger med Studentsamskipnaden og andre bli vurdert. Når denne utredningen er ferdig vil kommunedirektøren komme tilbake til formannskapet med en sak om forslag til rammer for investeringsprosjektet. Vedtak i denne saken vil utgjøre kalkylegrunnlaget for Moholt bydelsbasseng i kommende handlings- og økonomiplaner.

Bystyret bevilget i gjeldende handlings- og økonomiplan 2,5 millioner kroner i 2023 til fremskyndet oppstart av reguleringsarbeidet med bydelsbasseng Øst. Kommunedirektøren har imidlertid ikke funnet rom for å øke bevilgningen til å gjennomføre reguleringsplan, forprosjekt, arkitektkonkurranse og andre tidligfaseutredninger i denne handlings- og økonomiplanen før i 2025-2026. Da foreslås det å bevilge 2,5 millioner begge de årene.

Kommunedirektøren har ikke funnet rom i planperioden til å bevilge noe til selve byggingen av bassenget.

7. Ny ishall

Bystyret vedtok i sak 246/20 at det skulle bevilges seks millioner kroner i 2024 for å starte opp arbeidet med ny ishall på Tiller, i tillegg til ny ishall på Leinstrand. Formannskapet vedtok i sak 373/20 at den nye ishallen skulle lokaliseres på idrettstomta på Tiller. Deretter vedtok formannskapet i sak 45/21 to millioner kroner til reguleringsarbeid for ishall på Tiller. I august 2021 vedtok formannskapet i sak 191/21 at nødvendige midler til skisseprosjekt ishall skulle omdisponeres fra midler satt av til reguleringsarbeid for Tiller idrettspark.

Reguleringsarbeidet for trinn 1 av Tiller idrettspark og skisseprosjekt for ishall på Tiller er påbegynt, i tråd med formannskapets vedtak i sak 191/21 og sak 164/22. Skisseprosjektet for ishallen var egentlig tenkt ferdigstilt i løpet av vinteren 2022, men arbeidet har blitt noe utsatt på grunn av usikkerheten knyttet til karbonfangstanleggets mulige plassering, omtalt i formannskapssak 415/21. Formannskapet vedtok i sak 164/22 at reguleringsarbeidet av Tillertomta som idrettsanlegg og grøntstruktur videreføres. Formannskapet ba også kommunedirektøren om å varsle formell planoppstart for reguleringsarbeidet og komme tilbake med en sak om kostnader og framdrift for videre skisseprosjekt og reguleringsarbeid. Videre vedtok formannskapet at målet for byggestart er 2024. Planoppstart ble formelt varslet i starten av september 2022. Skisseprosjektet er forventet ferdigstilt i løpet av høsten 2022.

Kommunedirektøren har ikke funnet rom for å gjennomføre forprosjekt og anbudsinnhenting før i 2026; det vil si en forskyving fra 2024 til 2026 i forhold bystyrets vedtak. I handlings- og økonomiplan 2023-2026 foreslår kommunedirektøren å bevilge seks millioner kroner i 2026. Kommunedirektøren har ikke funnet rom i planperioden til å bevilge noe til selve byggingen av ishallen.

Granåsen idrettspark

Granåsen idrettspark videreutvikles som et helårs hverdagsanlegg tilrettelagt for trening og konkurranser, barn og unge, paraidrett og store konserter. Anlegget skal utvikles som et moderne idrettsanlegg rustet til store arrangementer som verdenscup og VM på ski, med særlig vekt på nordiske grener og skiskyting.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 318 millioner kroner i 2023 og 140 millioner kroner i 2024 til Granåsen idrettspark (se omtaler i følgende punkt 8 -12).

8. Granåsen idrettspark fase 2 inklusive hopparena

Det vises til bystyresak 42/21; Investeringsbeslutning Granåsen idrettspark, utbyggingsfase 2 og kommunalteknisk infrastruktur utbyggingsfase C. Bystyret vedtok en kommunal investeringsramme på 620 millioner kroner, i tillegg 67 millioner kroner til skytehall og 25 millioner kroner til driftsbygg med garasje; totalt 712 millioner kroner.

En ny garasje vil bedre drift og ettersyn av kostbare maskiner. Tråkkemaskiner og snøscootere vil kunne kjøre rett ut på ren snøsone i Litjåsen, og derfra videre inn i marka eller via skibru til skistadion. Driftsbygget blir da en integrert del av de sammenhengende rene sonene med snø i anlegget, og strøsand og grus i belter på maskinene vil ikke dras med inn i løypene og ut på skistadion. Et nytt driftsbygg med ny lokalisering vil lette nødvendig ettersyn, renhold og vedlikehold av driftsmaskiner, og øke trafikksikkerheten. I tillegg vil det bidra til bedre HMS og reduserte miljøbelastninger. Driftsbygget har også arealer for nødvendig lagring av diverse utstyr.

Det vises også til politisk sak 153/22; Granåsen utbyggingsfase 2 - tilleggsfinansiering behandlet i bystyret 25.08.2022. Bystyret vedtok å øke investeringsrammen for Granåsen utbyggingsfase 2 med 79 millioner kroner, fra 712 millioner kroner til 791 millioner kroner.

Bakgrunnen for økt ramme er verdenssituasjonen med pandemi, svært høy prisstigning på enkelte byggevarer og mangel på andre varer. Lokale forhold og hendelser som grunnforhold, vann- og værhendelser, og utfordringer knyttet til grensesnitt og økt omfang har også spilt inn.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge resterende 164 millioner kroner i 2023 til utbygginga i fase 2.

9. Granåsen: Rekkefølgekrav Smistadveien/områdeplan

Områdeplan for Granåsen skisenter, sluttbehandling ble behandlet av bystyret 26. mai 2016 (sak 71/16). I Handlings- og økonomiplan for 2019-2022 ble det avsatt 140 millioner kroner til rekkefølgekrav. Detaljregulering av område knyttet til fase 1 og 2 ble behandlet i bystyret 22.11.2018 (sak 205/18). I Handlings-og økonomiplan 2022-2025 ble rammen til rekkefølgekrav vedtatt oppjustert til 174,3 millioner kroner. Rekkefølgekrav ble behandlet i formannskapet 8. september 2020 som del av sak 233/20; Granåsen utbyggingsfase 3 - konsept for regulering av Granåsen idrettsby og omfang av kommunalteknisk infrastruktur.

Detaljregulering av idrettsanlegget ble vedtatt av bystyret i sak 177/22; Detaljregulering av Granåsen Idrettsanlegg del 2, r20190041, sluttbehandling. Kostnadsanslag for kommunalteknisk infrastruktur og rekkefølgekrav (inklusive veisystemene i Kongsvegen) har en vedtatt totalramme på 174,3 millioner kroner. Resterende bevilgning på 40 millioner kroner foreslås fordelt på 20 millioner kroner i 2023 og 20 millioner kroner i 2024.

10. Granåsen: Overordnet planlegging (utvikling/prosjektering, prosjektledelse)

Planlegging av utbyggingen i Granåsen pågår. I 2019 ble byggingen av Granåsen øst (rulleskiløype) og ny Smistadbru ferdig. I 2021 ble Granåsen helse- og arenabygg sluttført.

Bystyret besluttet den 6.9.2018 å søke om VM på ski i 2025 (sak 125/18), og den 3.10.2020 ble Trondheim tildelt VM 2025. Dette har medført fortsatt behov for bevilgning til planlegging, utvikling og prosjektering av anlegget. I handlings- og økonomiplan 2020-2023 ble det avsatt åtte millioner kroner i perioden 2020-2022 for å kunne fortsette planleggingen av utbyggingen. Det er også behov for midler i 2023 og videre for oppfølging og styring av prosjektene på overordnet nivå og nødvendig koordinering og samhandling fram til og med VM på ski i 2025. Det er avgjørende for å lykkes med utbyggingen at utredningsarbeid og aktiv styring skjer tidlig nok til å sikre god og helhetlig gjennomføring av delprosjektene. Det foreslås bevilget 3,6 millioner kroner i 2023.

11. Granåsen vinteraktivitetspark

I handlings- og økonomiplan 2022-2025 ligger det inne en investeringsramme på 10 millioner kroner i 2023 til utbygging og etablering av skileik i Granåsen.

Vinteraktivitetsparken planlegges etablert i sammenheng med eksisterende rekruttanlegg i Granåsen og de nye langrennsløypene i Litjåsen. Parken vil da binde sammen idrettsanlegget og marka. Etablering av en slik park her vil også kunne dra nytte av snøproduksjonsanlegget som er etablert rundt Litjåsen, med snø også tidlig i vintersesongen.

12. Granåsen fotballhall

Bystyret behandlet 9.8.22 sak 194/22; Fotballhall i Granåsen sett i sammenheng med utfordringer rundt helhetlig forslag til handlings- og økonomiplan 2023-2026, og 22.9.22 sak 177/22; Detaljregulering av Granåsen Idrettsanlegg del 2, r20190041, sluttbehandling. Kommunedirektøren har foreløpig kostnadsberegnet fotballhall i Granåsen til 250 millioner kroner, men vil i tråd med vedtak i sak 194/22 komme tilbake til faktiske kostnader etter gjennomført anbudsprosess i løpet av høsten. Det foreslås en bevilgning på til sammen 240 millioner kroner i årene 2023 og 2024 som fordeles med 120 millioner kroner på hvert av årene.