Kunst og kultur

Utfordringer og strategier

Samarbeid

Målsettingene for kunst- og kulturfeltet berører alle områder og fagfelt i kommunen. Godt samarbeid mellom fagområdene er viktig i alle ledd av organisasjonen. Utfordringene er mange og ulike på forskjellige områder. Tverrfaglig samarbeid mellom oppvekst, kultur og helse er viktig for å sikre oppvekstvilkår med gode kulturtilbud for barn og unge. Team som tåler er eksempel på et prosjekt der ansatte fra skole, barne- og familietjenestene og Kulturenheten jobber sammen i team ute i ungdomsmiljøene. Prosjektet er finansiert med eksterne midler i perioden 2020-2022. Kommunedirektøren foreslår at prosjektet videreføres med egne midler fra 2023.

Tjenesteområdet kunst og kultur har også tett samarbeid med byutviklingsområdet. Eksempler på dette er kommunens ordning for kunst i offentlige rom (KIOR) og arenautvikling (der det også samarbeides med næring-, samferdsel-, klima- og miljøområdet).

Byfornyelsesprogrammene på Lademoen og Tempe/Sorgenfri gir mulighet til å jobbe langsiktig med å utvikle tilbud til barn og unge i samarbeid med befolkningen, andre offentlige etater og FoU.

Lokalt kulturråd

I tråd med bystyrets vedtak i sak 27/20 utreder kommunedirektøren etablering og drift av et lokalt kulturråd i Trondheim. Målet er å styrke hele kulturfeltet, dialogen internt mellom kulturaktørene og dialogen mellom kulturfeltet og kommunen. Utredningsrapporten som kommunedirektøren mottok våren 2022 fra Bjuda På AS skisserer hvordan et slikt kulturråd kan etableres og organiseres. Arbeidet er redegjort for i formannskapssak 203/22; Forprosjekt om etablering av lokalt kulturråd. Kommunedirektøren vil utarbeide et forslag til framdriftsplan høsten 2022. Det foreslås at det settes av midler til et lokalt kulturråd, slik det gjøres for Idrettsrådet i Trondheim.

Frivillighetshovedstad 2023

Trondheim har fått status som Europeisk frivillighetshovedstad (EVC) i 2023. Kommunen vil bruke statusen til å løfte fram den "norske modellen", styrke og revitalisere det som allerede er der, og hente inspirasjon fra det som skjer internasjonalt. Prosjektleder for arbeidet med EVC ble ansatt sommer 2022.

Bærekraftsarbeid innen kunst og kultur

Kommunedirektøren har gjennomført et forprosjekt om bærekraft innen kunst- og kulturbransjen. Gjennom forprosjektet er det kartlagt status og identifisert utfordringer i bransjen for å kunne satse mer målrettet på bærekraftsarbeid. Arbeidet er ikke sluttført, men foreløpige konklusjoner er at det er mye kompetanse hos enkeltaktører, og at de fleste ønsker å bidra mer, men trenger å finne ut av hvilke tiltak som gir best virkning. Tilbakemeldingene viser at mange jobber godt med miljøtiltak, men kunst- og kulturbransjen har i tillegg et stort potensiale for økt satsing på sosial bærekraft som viktige aktører i arbeidet med sterke fellesskap, engasjement og gode liv.

Oppfølging av handlingsprogram

Det vedtatte handlingsprogrammet til Kommunedelplan for kunst- og kultur varer ut 2023. I perioden for Handlings- og økonomiplan 2023-2026 er derfor oppfølging av de 110 vedtatte tiltakene i handlingsprogrammet sentralt. Flere av tiltakene er gjennomført i 2020-2022, og arbeidet med oppfølging av de øvrige er i gang. I tråd med det vedtatte handlingsprogrammet har driftsrammen for området fått et løft i perioden 2020-2022. Dette gjelder særlig rammene for tilskudd som fordeles til kunst- og kulturaktørene. For den kommende perioden ønsker kommunedirektøren at også kommunedelplanens ambisjoner for arenautvikling prioriteres.

Arbeid med nytt handlingsprogram for perioden 2024-2027 vil også bli igangsatt i løpet av økonomiplanperioden.

Arenautvikling

Kommunens egne tilbud

Utvikling av lokaler til bydelsbibliotek og annen kunst- og kulturvirksomhet på Buran

Formannskapet ble i sak 165/22 orientert om arbeidet med å omgjøre lokalene til tidligere Buran helse- og velferdssenter i Frostaveien 2 til å bli en arena for kunst- og kulturaktører, og en nærmiljøarena for bydelen. Sommeren 2022 er kunstnerne og kunsthåndverkerne fra Gregus kunstnerverksteder flyttet inn, og Trondheim folkebibliotek har etablert et midlertidig bibliotek der. Lokalene benyttes også som base for områdesatsingen på Lademoen.

Høsten og vinteren 2022-2023 gjennomfører kommunedirektøren en mulighetsstudie der mulige aktører og romfordeling skal belyses. Målet er å kunne ta lokalene i fullt bruk i løpet av 2023. Kommunedirektøren har lagt inn investeringsmidler til tilrettelegging for planlagt aktivitet i handlings- og økonomiplan 2023-2026. Deler av driften er planlagt finansiert gjennom utleie. Et fullstendig driftskonsept vil bli klart etter at mulighetsstudien er gjennomført.

Øvre Bakklandet 52

Bygningen skal rehabiliteres for å benyttes til kulturformål, men arbeidet er forsinket som følge av blant annet geotekniske forhold. Det er tidligere bevilget 15 millioner kroner til rehabiliteringen. Kostnadene for byggeprosjekter har økt betydelig siste år, og kommunedirektøren er derfor usikker på hva endelig kostnad for rehabiliteringen kommer på. Dette vil kommunedirektøren komme tilbake til når tilbud er mottatt og vurdert høst/vinter 2022/ 2023.

Seminarplassen i Klæbu

I gjeldende handlings- og økonomiplan er det avsatt 30 millioner kroner til å rehabilitere Seminarplassen 1 og 2 i Klæbu. Parallelt med rehabiliteringsprosjektet skal det utarbeides en bærekraftig driftsmodell for området. Rehabiliteringen ble startet med Seminarplassen 2 (Gamle festsal) våren 2022. Rehabilitering av Seminarplassen 1 og 2 skal gjennomføres bærekraftig, med gjenbruk av materialer der det er mulig.

Kulturenheten: Fritidsklubber i bydelene

Lokalet som kommunen leier til fritidsklubb på Kattem skal rives. Det er foreløpig kartlagt om det finnes andre aktuelle lokaler for å etablere fritidsklubb i området. Det har ikke lyktes å finne egnede lokaler i kommunale bygg, og leie hos private gjenstår som eneste mulighet. I gjeldende handlings- og økonomiplan er det bevilget til sammen fem millioner kroner i investeringsmidler til etablering av Kattem fritidsklubb i nye lokaler. Dette var estimert med utgangspunkt i at det skulle finnes egnede kommunale lokaler. Det er ikke klart hva investerings- og driftskostnader ved å etablere fritidsklubb i private lokaler vil komme på. Kommunedirektøren vil komme tilbake til dette når kostnader med mer er nærmere avklart.

I tråd med formannskapets vedtak i sak 136/15 og Handlingsprogram til Kommunedelplan for kunst og kultur (bystyresak 133/20) jobber kommunedirektøren med å finne nye lokaler på Byåsen til nåværende fritidsklubb i Uglavegen 8. Så langt har det ikke lyktes å finne egnede lokaler, og kommunedirektøren vil fremme sak om et mulig nybygg for fritidsklubb på Byåsen i løpet av høsten 2022.

Tempe/Sorgenfri er et område med forventet befolkningsvekst. Kommunen har ingen fritidsklubbtilbud i området i dag, etter at tilbudet på Sunnland skole ble lagt ned. Bystyret ba i sak 42/22; Nidarvoll skole og Sunnland skole med flerbrukshaller - behov for tilleggsfinansiering om at kommunedirektøren legger fram sak om etablering av en fullskala fritidsklubb i Sunnland skolekrets. Kommunedirektøren fremmer denne saken i løpet av 2023.

I sak 390/21 pekte formannskapet på at befolkningsveksten i området Lilleby/Lademoen øker behovet for en egen fritidsklubb i området. Som en del av områdesatsingen for bydelen vil kommunedirektøren kartlegge aktuelle lokaler og prøve ut ulike tilbud.

Utvikling av Trondheim folkebibliotek

Ved behandling av handlings- og økonomiplanen 2022-2025 bevilget bystyret 2,5 millioner kroner til å utrede et nytt bydelsbibliotek i Østbyen. Etter at kommunens eiendom i Frostaveien 2 ble overført til kulturformål ble det mulig å benytte deler av midlene til et testbibliotek der. Kommunedirektøren orienterte formannskapet om planene for et nytt bydelsbibliotek på Buran i sak 165/22; Frostaveien 2; lokaler til bydelsbibliotek og annen kunst- og kulturvirksomhet. I forslag til handlings- og økonomiplan 2023-2026 foreslår kommunedirektøren at det legges inn investerings- og driftsmidler til bydelsbibliotek på Buran.

I tråd med vedtatt Handlingsprogram til kunst- og kulturplanen 2020-2023 vurderer kommunedirektøren nye lokaler for Heimdal bibliotek. Dagens lokalisering har uhensiktsmessig beliggenhet i nedslitte lokaler. Kommunedirektøren vil vurdere om det kan være et alternativ å samlokalisere Heimdal bibliotek med nytt helse- og velferdssenter som planlegges oppført i Ringvålveien, og vil komme tilbake til dette i kommende handlings- og økonomiplaner.

I tråd med bystyrets vedtak i sak 22/22; Verbale forslag, Trondheim kommunes budsjett for 2022 arbeider kommunedirektøren med en bibliotekplan. Planen har bærekraftsmålene som utgangspunkt og har fire hovedmål for å bygge opp under Kommuneplanens samfunnsdel (slik forslaget foreligger) og andre planer. Det forventes politisk behandling av planen høsten 2022.

Øvrig arenautvikling

Nytt museum for kunst og design

Trondheim kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum har begge bygg som krever store utbedringer for å møte behovene for moderne museumsdrift. Samlokalisering av de to institusjonene vurderes, og Museene i Sør-Trøndelag (MiST) har fått utarbeidet en rapport som ble lagt fram i desember 2021. På bakgrunn av denne anbefalte styret i MiST at Leuthenhaven ble valgt som lokasjon for et nytt samlokalisert museum.

Bystyret vedtok i sak 74/22; Framdrift - Nytt kunst- og designmuseum å gjennomføre en konseptvalgutredning (KVU) før man tar stilling til lokalisering for et eventuelt nytt museumsbygg, og bevilget 1,5 millioner kroner til en KVU. Mottatte tilbud viser at det er behov for å øke rammen til 3,8 millioner kroner. I tråd med bystyrets vedtak i sak 175/22; Framdrift og finansiering av KVU, Museum for kunst- og design har kommunedirektøren lagt inn økt ramme til arbeidet i forslag til handlings- og økonomiplan 2023-2026. KVU-rapporten, som skal leveres innen 1. mars 2023, vil danne grunnlag for videre arbeid i saken.

Arbeids- og produksjonsfellesskap og kompetansemiljøer

Trondheim har flere store og små arbeids- og produksjonsfellesskap. 67 kunstnere innen ulike uttrykksformer leier lokaler i Rotvoll kunstnerkollektiv, bygget der den tidligere lærerhøgskolen holdt til. Rake arbeidsfellesskap består av 12 kunstnere innen visuell kunst, og leier lokaler hos Svartlamon kultur- og næringsstiftelse. Propellen teater er en nettverks- og kompetanseorganisasjon for scenekunstmiljøet i Trondheim og Trøndelag, og holder til i en av paviljongene på Bispehaugen skole. Der disponerer de tre produksjonsrom som benyttes av det frie scenekunstmiljøet.

Disse miljøene krever alle en administrativ ressurs som håndterer dialog med huseier, tilskuddssøknader og prosjektplanlegging på vegne av fellesskapet, informasjon/kommunikasjon eksternt og internt, økonomi med mer. Dette har hittil i hovedtrekk blitt løst gjennom frivillig innsats av kunstnerne selv. Dette medfører at de får mindre tid til eget kunstnerisk virke, som igjen påvirker deres egen inntekt.

Kommunedirektøren er bekymret for holdbarheten i slike modeller fordi de fører til stor slitasje på enkeltpersoner. Det er også en fare for at organisasjonen svekkes. Kommunedirektøren er orientert om behovene fra de nevnte organisasjonene, men har ikke funnet mulighet til å prioritere disse i forslag til handlings- og økonomiplan 2023-2026.

Nybygg/utvidelse ved Trøndelag teater

Trondheim kommune er kjent med at Trøndelag Teater har behov for å ruste opp egne arealer for produksjon og ønsker å bygge slik at teaterhuset i større grad tilfører området aktivitet. I eventueltsak 61/21 vedtok formannskapet en uttalelse for å gi støtte til teaterets søknad til staten om tilskudd til prosjektet fra post 70 - Nasjonale kulturbygg. Selv om det i retningslinjene for ordningen ikke er krav om det, vil tilskudd fra lokale og regionale myndigheter høyst sannsynlig styrke teaterets søknad til staten.

Kommunedirektøren har så langt ikke mottatt søknad fra Trøndelag Teater, men vil komme tilbake til dette dersom slik søknad mottas.

Kommunens delfinansiering av kulturlivet

For en stor andel av kunst- og kulturaktørene i Trondheim er tilskudd fra Trondheim kommune en viktig inntektspost. Ved behandling av Handlings- og økonomiplan 2022-2025 vedtok bystyret en rammeøkning på to millioner kroner øremerket tilskudd til kunst og kultur. Fordeling av rammeøkningen ble vedtatt av formannskapet i sak 87/22. Rammeøkningen har gjort kommunen i enda bedre stand til å møte kulturaktørenes behov og forventninger.

Formannskapet vedtok også i sak 19/22 å videreføre ut året mulighet til å gjøre unntak fra gjeldende retningslinjer for et utvalg tilskuddsordninger. Dette var begrunnet i koronapandemien og dens ettervirkninger for kulturlivet.

En rekke av byens kunst- og kulturaktører får sine tilskudd fra kommunen vedtatt som egen post i kommunens årlige budsjetter. Søknadene fra disse inngår som en del av budsjettprosessen på tjenesteområdet. Søknadene for 2023 preges i stor grad av høyere søknadsbeløp enn normalt, med profesjonalisering av organisasjon, gjenoppstart etter pandemien og ønske om å honorere kunstnere i henhold til anbefalte satser som eksempler på argumentasjon for økte tilskudd. Kommunedirektøren vurderer søknadene jevnt over som godt begrunnede og gjennomarbeidet. Med unntak for et mindre utvalg aktører har kommunedirektøren likevel ikke funnet rom til å gjøre andre endringer enn å justere tilskuddene for pris- og lønnsvekst, og å justere etter fordelingsnøkler for de dette gjelder. Det vises til kapittel 4; Kjøp fra andre, overføringer og tilskudd for detaljert oversikt over kommunedirektørens forslag til tilskudd for 2023 innen kunst og kultur.

Avsluttende kulturfondprosjekter

Ved utgangen av 2022 opphører tilskudd fra Trondheim kommunes kulturfond til følgende flerårige prosjekter:

  • Babel visningsrom for kunst - Atelier Babel. Prosjekt avsluttes vinter/vår 2023.

  • Orkester Nord - Prosjekt Rouen-Trondheim. Prosjektfinansiering avsluttes 2022, gjennomføring forskjøvet til 2024 som følge av pandemien.

  • Starlight Big Band - Rekrutteringsplattform for kvinnelige musikere, arrangører og komponister. Prosjektslutt høst 2023.

  • Rotvoll kunstnerkollektiv - Etablere og utvikle RKK som arbeidssted for profesjonelle kunstnere. Prosjektslutt høst 2023.

Et dilemma med tildelinger fra kulturfondmidlene er at det kan bygges opp forventninger om offentlige tilskudd til videreføring etter endt prosjektperiode. Kommunedirektøren har ikke funnet rom til å videreføre tilskudd innenfor rammen til kunst og kultur til avsluttende kulturfondprosjekter.

Da det er avsetningen fra kulturfondet som fordeles, og det ikke er vedtatt noen nedre grense for ramme til fordeling per år, er kulturfondet som virkemiddel i utvikling av kunst- og kulturbyen Trondheim svært sårbart for svingninger i markedet. I forslag til handlings- og økonomiplan 2023-2026 settes det av cirka 1,9 millioner kroner på posten Kulturfond 2023, mens prognosen for 2024 tilsier om lag 0,6 millioner kroner til fordeling.