Om utvikling og støttetjenester

Området omfatter totalt 10 enheter: Arbeidsmiljøenheten, IT-tjenesten, Enhet for kommunikasjon, administrasjon og innbyggerkontakt (EKAI), Personaltjenesten, Tolketjenesten, Kommuneadvokaten, Regnskapstjenesten, Økonomitjenesten, Trondheim byarkiv og ny enhet for Sikkerhet og beredskap som fra 1.1.2023 vil erstatte og utvide beredskapsfunksjonen i fagstab.


En viktig del av tjenesteutvikling handler om å utnytte nye teknologiske muligheter slik at de både er til samfunnets beste og oppleves som helhetlige for innbyggere og næringsliv. Det vil gi bedre brukeropplevelser og smartere og mer effektiv oppgaveløsning. Sterkere samhandling og koordinering av initiativ på digitaliseringsområdet, innad i kommunen, gjennom samstyringsmodellen for kommunal sektor, og i samarbeid med Universitets- og høyskolesektoren, blir viktig framover for å oppnå disse målene. Parallelt med utviklingen av en datadrevet organisasjon så øker behovet for å ivareta personvern og informasjonssikkerhet. Kommunedirektøren prioriterer derfor å styrke satsingen på digitalisering, personvern og informasjonssikkerhet.


Økt forekomst av naturutløste hendelser, terroranslag og digitale angrep krever skjerpet oppmerksomhet på sikkerhet og beredskap. Gjennom pandemihåndteringen erfarte vi at effektiv koordinering av ressurser både internt og opp mot eksterne myndigheter ved uforutsette hendelser er ressurskrevende. Målrettet og kontinuerlig arbeid med oppdatering av planverk og rutiner forut for uforutsette hendelser er av avgjørende betydning for god krisehåndtering, og kommunedirektøren har derfor opprettet en ny enhet for sikkerhet og beredskap.


En stor andel av kommunens kjerneoppgaver løses i møte mellom ansatte i kommunen og innbygger, og opplevd kvalitet avhenger av dette møtet. Svært mange ansatte har som følge av dette høye emosjonelle jobbkrav. Områdene helse og velferd og oppvekst og utdanning har de fleste ansatte, det høyeste sykefraværet, og høye emosjonelle jobbkrav. Det er behov for at Arbeidsmiljøenheten tilføres ressurser for å samle kunnskap, utvikle og prøve ut treffsikker systematisk forebyggende HMS på området.


God økonomistyring i kommunens mange enheter er selve fundamentet for god økonomisk styring i kommunen. Kommunedirektøren ønsker å styrke enhetsledernes kunnskap og kompetanse om økonomisk utvikling på egen enhet . Hensikten er å oppdage avvik i forhold til vedtatt budsjett så tidlig at kursen kan endres og før det oppstår merforbruk. Dette vil bli et satsingsområde i inneværende økonomiplanperiode.

Kommunedirektøren skal ta et overordnet ansvar for å utvikle ledernes kompetanse. Vi har pr. i dag ikke et samordnet og helhetlig tilbud til våre ledere. Utøvelsen av ledelse har betydning for å sikre god tjenestekvalitet og -utvikling, arbeidsmiljøet og den enkelte medarbeiders utvikling og trivsel. Lederutviklingen må basere seg på vår ledelsesplattform, verdier, arbeidsgiverpolitikk og overordnede styringsdokumenter som kommuneplanens samfunnsdel.


Det ligger også til kommunedirektøren å se på vilkårene for å kunne utøve god ledelse. Dette må sees i sammenheng med utviklingen av kompetente støttefunksjoner. Vi skal rekruttere og utvikle ledere som legger vekt på god tjenestekvalitet og utviklende arbeidsmiljø.

Økonomiske nøkkeltall

Figur viser budsjett og regnskap for utvikling og støttetjenester i perioden 2018-2022, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2022 og kommunedirektørens forslag til netto driftsbudsjett for 2023. Oversikten viser enhetene som er innenfor området pr 2022.


Endringen fra 2019 til 2020 er i hovedsak at ansatte i Klæbu ble overført til Trondheim kommune. Fra 2020 til 2021 er økningen i hovedsak pensjonskostnader for våre lærlinger. I 2022 er økningen at DIA (det interne arbeidsmarked) ble tilført 5 mill, og at personaltjenesten fikk ansvaret for heltidsprosjektet på 4,5 mill.

Figur 20-1 Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner. 2019 kun gamle Trondheim, og 2020, 2021 og 2022 er påvirket av koronapandemien.

Figur 20-2 Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2019-2021

Figur 20-1 viser budsjett og regnskap for utvikling og støttetjenester i perioden 2018-2022, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2022 og kommunedirektørens forslag til netto driftsbudsjett for 2023. Oversikten viser enhetene som er innenfor området pr 2022.


Endringen fra 2019 til 2020 er i hovedsak at ansatte i Klæbu ble overført til Trondheim kommune. Fra 2020 til 2021 er økningen i hovedsak pensjonskostnader for våre lærlinger. I 2022 er økningen at DIA (det interne arbeidsmarked) ble tilført 5 mill, og at personaltjenesten fikk ansvaret for heltidsprosjektet på 4,5 mill.