Helse- og omsorgstjenester

Kommunedirektøren viderefører satsingen på de hjemmebaserte tjenestene i planperioden i tråd med Eldreplan 2016-2026. Hverdagsmestring ligger fast som hovedstrategi. Målet er at innbyggerne opprettholder selvstendighet, får flere friske leveår og deltar i samfunnslivet. Sentrale tiltak er etablering av Trondheim rehabiliteringssenter i 2023, å styrke og utvikle aktivitetstilbudene, øke kapasitet og fleksibilitet i hjemmetjenesten og å ta i bruk flere teknologiske løsninger i tjenestene. Primærkontaktrollen skal fortsatt styrkes og pårørende skal gis nødvendig støtte og hjelp.

Dagens vurderingspraksis vedrørende brukerstyrt personlig assistanse (BPA) utløser høye kostnader for kommunen. Selv om det er relativt få personer som mottar tjenester organisert som BPA, fører det til at kommunen må omprioritere midler fra de ordinære tjenestene til dette tiltaket. De ordinære tjenestene må bli mer fleksible og få tilstrekkelig kapasitet til å ivareta alle, slik at tilbudet kan bli et reelt alternativ til BPA.

Arbeidet med å redusere antall utskrivningsklare pasienter skal ha høyt fokus. I samarbeid med St. Olavs hospital skal det utvikles et helhetlig pasientforløp for skrøpelige eldre. I tillegg skal vi utvikle et tverrfaglig strukturert oppfølgingsteam som involverer fastlegene i sterkere grad. Dette skal redusere innleggelser i sykehus og bidra til at utskrivningsklare pasienter raskere kan komme hjem etter sykehusinnleggelse. Det er også behov for å styrke legetjenesten i legevakta.

Om området

Utfordringer og strategier

Siden brukerstyrt personlig assistanse (BPA) ble rettighetsfestet i 2015 har utgiftene økt langt ut over demografisk vekst. Allmennlegetjenesten (fastlegeordningen) er under sterkt press. Både BPA og fastlegeordningen er nasjonale utfordringer som ikke kan løses i den enkelte kommune alene.

Hovedstrategiene i helse- og omsorgstjenestene skal videreføres, men må forsterkes. Forebygging av funksjonssvikt og rehabilitering etter sykdom eller skade er viktig for at folk skal leve gode liv. I august 2023 åpner Trondheim rehabiliteringssenter. Dette vil gi oss et sterkere fagmiljø på rehabiliteringsområdet, og gi oss mulighet til å møte utfordringene i tjenestene med større slagkraft.

Les mer om utfordringer og strategier

Driftsbudsjett

Den økonomiske hovedprofilen i kommunedirektørens forslag er å redusere dekningsgraden på institusjonsopphold, styrke hjemmebaserte tjenester og styrke grunnbemanningen i helse- og velferdssenter. Ved inngangen til 2023 og ut planperioden er det behov for å omdisponere 32 millioner kroner fra tjenester til hjemmeboende for å finansiere den store kostnadsøkningen til brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Les mer om driftsbudsjettet

Investeringsbudsjett

Trondheim vil oppleve en stor vekst i antall eldre fremover, i tillegg til en endring i alderssammensetningen i befolkningen. Alle aldersgrupper vokser, men størst relativ vekst er i aldersgruppen over 67 år. Plan for helsebygg beskriver både behovet for nye helsebygg og rehabiliteringsbehovet for kommunens helse- og velferdssentre. Over 20 prosent av Trondheim kommunes institusjonsplasser tilfredsstiller ikke dagens krav og forventninger til standard.

Les mer om investeringsbudsjettet